Читателски коментари (за „Случаят Джем “ от Вера Мутафчиева)

  • 1. копроним (16 февруари 2007 в 09:00)

    Заедно с „Летопис на смутното време“, „Аз Ана Комнина“ и „Алкивиад Велики“ тва е не само интересен но и до голяма степен исторически достоверен роман. За разлика от „Предречено от Пагане“ тук Вера Мутафчиева прекрачва границите на историческата наука в рамките на допустимото и необходимото, за да стане произведението и интересно за широк кръг читатели. За съжаление точно този роман не е сред най-четените в България, но за сметка на това е преведен на поне няколко езика (сигурен съм за френски и турски но вероятно е издаден и в др. страни).

  • 2. Nelly (22 април 2007 в 21:28)

    съжелявам, че досега не съм чела това произведение!

    препоръчвам го на приятелите си и се надявам да го коментираме заедно

    хубаво е, че е преведено на немски и турски — надявам се скоро да разбера какво мислят за „Случая Джем“ един турски гражданин и един западноевропеец.

  • 3. Knight_Of_Outremer (24 октомври 2007 в 22:48)

    Страхотна книга! Може би най-добрият български исторически роман, който съм чел.

  • 4. Валентин (21 декември 2008 в 21:24)

    За пръв път прочетох романа малко насила — т.е. имах класна работа по литература в 11 клас (поздрави на един от любимите ми даскали Пламен Йорданов), та прочетох романа по необходимост — просто нямаше как, но за моя изненада като го започнах една петъчна вечер в недя по обед го бях завършил и това доста ме изненада… все пак бях 17 годишен келеш с интереси доста встрани от литературата. Години по-късно, бях на морето, така се случи че ми попадна едно издание на въпросната книга и пак я препрочетох за има няма три дена. Това е книгата за мен с главно К. Стигна се до там че потърсих да си я купя — но уви не успях да си я намеря и …… ами свих я от библиотеката на родния ми град … то не точно свиване ами казах че съм я загубил и си я платих….. какво да ви кажа ВИНОВАТ!

  • 5. Аннабелле (2 април 2009 в 11:46)

    Aз съм от Полша, следвам българска филология и точно за „Случаят Джем“ избрах да пиша магистърската си работа защото тази книга е много дълбока и написана просто по майсторски.

  • 6. Нели Ангелова (19 юни 2009 в 20:46)

    Страхотна книга,много ясно показва докъде стига човешката алчност за власт и надмощие.Толкова харесах книгата и името Джем ,че кръстих синът си с това име,но надявам се да няма съдбата на Джем султан-този велик но непризнат заради чуждите интереси принц .От време на време си я препрочитам

  • 7. Уляна (29 ноември 2012 в 15:01)

    Баща ми купи книгата от първото издание и още помня коментариите около нея. По-късно я прочетох, а сега направо я „излапах“ в електронен вариант. Поклон пред таланта на авторката! Прекрасна книга!

  • 8. Sachma (1 септември 2021 в 09:01), оценка: 6 от 6

    Случаят Джем е едно пътешествие на живота — започва обнадеждаващо, лековерно и буйно, като младостта, а накрая…. няма да издавам. Разказвачите, ох разкавачите. В началото беше толкова досаден и отегчитеен Саади, а после го обикнах като свой брат. Каквото и да кажа за книгата, трябва всеки да се потопи в тази епопея. Единствено като недостатък е това, че при качване на книгата някои думи се сливат и се губеше малко време и концентрация при четене. Иначе, почетете, преживейте

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.