Читателски коментари (за „Протоколи на ционските мъдреци “ от Ашер Гинсберг)

  • 1. martoudi (20 март 2012 в 13:57)

    Ебати глупостите, някой яко си е смукъл от пръстите!

  • 2. apoteoz33 (3 август 2013 в 23:30)

    Ционистко окупационно правителство е антисемитска конспиративна теория, според която евреите тайно управляват дадена държава, докато официалното правителство е само МАРИОНЕТЕН РЕЖИМ.Изразът се използва от антисемитски настроени групи, като белите супремацисти в САЩ,и Европа,ултранационалистите и десните екстремисти.Думата ционистко в словосъчетанието ционистко окупационно правителство идва от понятието ционизъм — националистическото движение, търсещо създаването на единна еврейска държава в Ерец Израел. В контекста на това словосъчетание обаче думата ционистко не носи това значение, доколкото теоретиците на конспирацията я използват, за да назовават с нея и държави извън Израел. Тази употреба на понятието портретира евреите като КОНСПИРАТОРИ, търсещи да получат КОНТРОЛ над света, подобно на изложеното в ГОРЕПРОЧЕТИВШАТА ТВОРБА.

  • 3. old4x (27 януари 2014 в 02:37)

    Господа Библиотекари,

    Всеизвестно е, че Протоколите на сионските мъдреци е ДОКАЗАНА фалшификация. Особено справката „За автора на протоколите“ е зашеметяваща stultitia. Махнете го, че се излагаме пред Света!

  • 4. galster (24 януари 2023 в 22:44)

    Наблюдавайки развитието на човешкото общество,няма човек,който да не се съгласи,че повечето световни събития се развиват по този план малко или много.Знаем кои фамилии стоят зад банките,големите корпорации и международни организации.Трябва да си много глупав или наивен,за да мислиш,че това са само конспирации.Но не това е интересното.Тези,които ни се представят за велики гении и притежатели на божествено право за господство,са също пионки за едни други сили.И те не подозират,мислейки,че са избрани,че са също толкова използвани както и всички други хора.Въпросът не е кой управлява светът,а защо се случва това?И който мисли,ще разбере.Относно самонадеяните богоизбрани ще кажа едно:Що за Бог е този,който фаворитизира едни свои деца пред други?И следвайки природните закони,дано си дават сметка,че всяко действие има равно по сила противодействие.Изборът и отговорността са винаги индивидуални.И преди да бъдем земни и материални същества,ние сме първо дух.А духът се ръководи по съвсем други закони.

  • 6. 1v4n (17 май 2023 в 13:00), оценка: 1 от 6

    Най-известното и широко разпространено антисемитско съвременно издание изобистващо от лъжи за евреите, които многократно са били дискредитирани но продължават да циркулират и днес, особено в интернет.

    • 7. Victor (19 май 2023 в 10:19)

      Здравейте, 1v4n, писали сте:

      „Най-известното и широко разпространено антисемитско съвременно издание изобистващо от лъжи за евреите, които многократно са били дискредитирани но продължават да циркулират и днес, особено в интернет.“

      Бихте ли посочили, моля, 2–3 от тези лъжи, за които пишете? Ако не ви затруднява, нека да е с цитати…

  • 8. 1v4n (27 май 2023 в 13:28), оценка: 1 от 6

    Здравейте Виктор, протоколите са един от най-известните и най-обсъжданите примери за литературен фалшификат, като анализът и доказателството за измамния му произход датират от далечната 1921 година, просто трябва да потърсите източниците. Множество части в Протоколите, според едно изчисление около 160 пасажа са изплагиатствани от политическата сатира на Морис Жоли „Диалог в ада между Макиавели и Монтескьо“ (Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu) от 1864 г. и една глава от „Биариц“ (Biarritz) роман от 1868 г. на антисемитския немски писател Херман Гьодше.

    Според Умберто Еко самият „Диалог в ада между Макиавели и Монтескьо“ е изплагиатстван отчасти от „Les Mystères du Peuple“ роман на Йожен Сю.

    Въпреки че произходът на Протоколите все още е въпрос на дебат, той най-вероятно е изфабрикуван под ръководството на Пьотр Рачовски, началник на чуждестранния клон на руската тайна полиция в Париж.

  • 9. 1v4n (27 май 2023 в 14:16), оценка: 1 от 6

    Наистина е срамно как фриволността на второразреден антисемитски немски писател и жлъчта на самоубил се френски адвокат, публицист и сатирик, станал известен с политическите си памфлети против Наполеон Трети, индиректно(идеологически) довеждат до смъртта на 6 милиона евреи, благодарение, разбира се и на доза синкретизъм, доукрасяване, пришиване, фалшификация, дезинформация и всичко това под похлупака на пропагандата…

    • 10. Victor (29 май 2023 в 09:59)

      Благодаря, 1v4n, че ми отговорихте, макар че не копирахте нито една конкретна лъжа от тоя текст, както помолих. Допускам, че е точно така, както пишете, всичкото това да са лъжи, фалшификации и прочее. Според мен обаче за да се убедят повече хора в това, добре е да се напише по-просто, по-кратко и по-ясно, защото едва ли някой ще си прави труда да търси и да чете източниците, които поменавате. Също така допускам, че вие не помагате тази фалшификация да се идентифицира ясно и недвусмислено като такава, отпращайки читателите към Херман Гьодше, Морис Жоли и т. н. Може дори да се допусне, че го правите нарочно, с цел да прикриете нещо, което иначе на повечето хора се струва ясно, като това, че евреите, англосаксонците или пък някои други управляват света, предизвикват и финансират войните. Или точно определен кръг от англосаксонци, евреи, а може би някакви древни българи, китайци, арийци…

      Лично на мен ми се струва, че има хора, задоволени с всичко материално, на които им е ужасно скучно и затова наистина организират разни неща, изживявайки се като господари на света. Е не знам кои са, само предполагам. :)

  • 11. 1v4n (29 май 2023 в 13:38), оценка: 1 от 6

    Здравейте Виктор, и аз ви благодаря за диалога. Не дадох цитати, източници и подробна аргументация поради липса на свободно време (не умишлено), но като намеря такова ще ги извадя и опитам да ги анализирам. Също така ще направя паралелно сравнение между оригиналите и изплагиатстваните пасажи (за съжаление те трябва да са на английски понеже нямам Жоли и Гьодше на български).

    Прав сте че трябва да пиша по-кратко и ясно, за което се извинявам. Също така съм напълно съгласен с последния ви абзац.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.