Читателски коментари (за „Прекрасният нов свят “ от Олдъс Хъксли)

  • 1. gost (3 март 2011 в 18:05)

    Безспорна класика в жанра. От тази книга са били повлияни десетки по-късни произведения и макар, както авторът сам отбелязва, да са възможни и по-добри надграждания на темата в по-късните издания, то и така остава ценно постижение на световната литература.

  • 2. martoudi (30 юни 2011 в 15:43), оценка: 6 от 6

    Най-пророческия роман който съм чел!

  • 3. the_demon_girl (17 август 2014 в 17:22)

    Интересна книга, чете се бързо. Добри предположения за развитието на човечеството, но индианците? Едва ли.

  • 4. Тайлър Дърдън (2 април 2015 в 19:34)

    Мисля че тази великолепна книга е повлияла сериозно на Чък Паланюк и неговия „Боен клуб“. Идеята че света ни се превръща в една утопия, описана от Хъксли, довежда някои хора до бунт. Бунт срещу мнимото съвършенство, срещу липсата на смисъл в живота, срещу моралното разложение. Именно Паланюк описва този бунт.

  • 5. mcadams (8 юли 2015 в 23:45), оценка: 4 от 6

    Не ми хареса. Първата глава беше интересна, по-нататък също имаше интересни и съществени части по темата за отглеждането и „програмирането“ на хората /с по няколко изречения/, но в по-голямата си част ми изглежда като приключенска фантастика ….

    • 6. нт (9 юли 2015 в 00:36)

      Книгата е от 32-а година. Някои книги стареят по-неуспешно от други. Важна е с това, което е представлявала по времето на написването и с влиянието върху автори след нея.

      Виждам че сте прочел 1984. Тя е непреходна.

      Ако пък искате наистина добра модерна дистопия — Blind Faith от Бен Елтън на английски.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Blind_Faith_(novel)

  • 7. darko (9 юли 2015 в 11:20)

    нт,

    Радвам се на всеки Ваш коментар. Литературните Ви вкусове са безпогрешен лакмус за качествена проза. Когато разчитам на тях, никога не оставам разочарован. Малко са хората като Вас, които са успели да изградят такъв изтънчен вкус.

    Възрастта ми е доста крехка, но с големи темпове израствам душевно — така че отдавна съм надхвърлил годините си. Една част от това дължа на Вас — в известна степен ме насочихте и от вас разбрах да вниквам в същината на нещата и да се наслаждавам на думите. Това беше достатъчно за мен. Успях сам да се насоча и към музиката, и към изобразителното изкуство. И с всеки ден, въпреки големия ми напредък, (още) се усъвършенствам — във всяка насока. И търся красотата на изразните средства…

    Бих искал да си пиша с вас. Знам, прекалено егоистично и оптимистично е. Но все пак…

    [email protected]

    ПС. За книгата: Книгата е класика в научно-фантастичния жанр. Изходна точка за всички последвали научно-фантастични романи. Култова книга, която остава следа в теб след прочита ѝ. Може да има доста недостатъци, но първите винаги се помнят. Джак Керуак: „Талантите имитират гениите.“

  • 8. Stas Kirov (25 март 2018 в 11:04), оценка: 5 от 6

    Все едно някой е забъркал много сполучлива смес от Едгар Райс Бъроуз, Джордж Оруел и Рей Бредбъри !

    Определено се е получило нещо прекрасно , и то през 30’те години, а все едно е писано вчера…

    Благодаря на всички, потрудили се за да я има в Читанката!

  • 9. Annonnymous (2 май 2019 в 00:12), оценка: 4 от 6

    Аз в никакъв случай не съм някой литературен критик, така че мнението ми може въобще да не е миродавно, но за мен, макар идеята, особено за 30-те да е много смела и дори гениална, то изпълнението й малко куца.

    Както има певци, които не могат да композират и композитори, които не могат да пеят, то не всеки човек с добър сюжет може да го развие в добра книга. Чел съм книги с много по-глупав сюжет, но написани невероятно завладяващо.

    Та, това са моите 5 стотинки по въпроса.

  • 10. begbi (28 април 2020 в 08:48)

    Тази изкуствена веселост не ви ли напомня за сегашния „позитивизъм“?

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.