Читателски коментари (за „Спутник, моя любов “ от Харуки Мураками)

  • 1. alpesa (27 февруари 2013 в 09:01), оценка: 2 от 6

    Чувала съм много положителни коментари за Мураками и може би това ме накара да

    имам прекалено големи очаквания, които книгата не оправда. Не ме докосна, не ме увлече, не ми хареса начина по който автора разказа историята и представи героите.

    • 2. Зина (6 август 2013 в 05:04)

      Напълно съм съгласна. Изобщо не е толкова добър, колкото го изкарват.

  • 3. martoudi (16 октомври 2013 в 15:58), оценка: 5 от 6

    Прочел съм всичко от него на български. Добър е, но трябва първо да се прочетът Хрониките на птицата… и Кафка на плажа. Тогава вече познаваш езика на автора и някак всичко ти харесва.

  • 4. gergan4eva (13 ноември 2013 в 18:09), оценка: 6 от 6

    За мен това е първата книга от автора, която чета и трябва да кажа, че съм невероятно впечатлена. Разтърси ме ! С цялото си сърце и давам шестица!

  • 5. li3ght (5 декември 2013 в 13:40)

    Книгата много напомня Норвежка гора от същия автор, която е по-силната книга. Тази някак е някак посредствена, недоизпипана. Началото някак става, но от средата нататък въобще не ми хареса. Не ме грабна и разитието на героите. Има други по-стойностни книги на Мураками. Тази е слаба, еднообразна и скучновата.

  • 6. bessbg (3 април 2014 в 21:29)

    Доста положителни коментари чух за автора и с глътнах книгата за нула време. Признавам, че имаше моменти в които ме увлече. Има нещо в тази книга, което може би не разбрах. Отдавам го на културни различия. Ще я оставя да отлежи и ще я прочета пак.

  • 7. gillmore (1 октомври 2014 в 03:35)

    Харесвам автора и творчеството му. Наистина това не е най-силната му книга и според мен, но ако това е първият ви контакт с Мураками и не ви е допаднал, не бързайте да го отписвате като автор. Свеж, завладяващ, объркващ и най-вече вдъхновяващ писател. Всеки, търсещ четиво, богато напоено с асоциативност, предизвикваща интелигентността му, няма да остане разочарован.

  • 8. Ralica (29 ноември 2014 в 16:40)

    Рядко досадна книга, имах чувството, че по средата са сменили книгата или дори автора ..дочетох я само за да си загубя времето …безкрайно скучна от средата нататък, все едно слушам разговор между шизофреници

  • 9. sanyabo (16 декември 2018 в 11:59), оценка: 3 от 6

    Много безинтересна.

    Нормално е да е леко отнесена и нереалистична, но ако има претенции, че ще е философско виждане за двойнствена реалност на живота ни, то поне езикът му да беше добър. Все едно писано съчинение от ученик 8 клас. Цитат от 236 стр. :"…Ставам от леглото. Издърпвам старото избеляло перде и отварям прозореца. Подавам глава навън и гледам небето. Да, на него виси полумесец с цвят на плесен. Това е добре. Значи двамата с нея сме в един и същ свят и гледаме една и съща Луна…."

    То бива бива прости изречения (имам предвид Просто изречение наричаме изречение, което изразява само една мисъл, съдържа само едно съждение.), обаче цялата книга изписана с допълнителни подробности без смисъл и то в този телеграфен стил. Все едно е писана за да се запълнят повече страници.

    Не препоръчвам.

    За всички които го хвалят, моля да изкажат мнение защо точно го харесват. Май важи правилото в изкуството :"Дай да харесвам и да ръкопляскам, защото ще ме помислят за глупав, че нищо не съм разбрал!"

  • 10. Wallküre (19 декември 2018 в 15:12), оценка: 6 от 6

    На мен пък книгата много ми хареса. По японски лаконична, с интересна фабула и красиви описания на места и чувства. Сближих се емоционално с героите.

  • 11. genesis77 (6 април 2022 в 11:47)

    Мураками наистина има три книги и нищо повече. Птицата, Кафка и 1Q84. Тази е още една банална история на японски студент, онанист и две шматки дето не знят кого обичат и що сакат. Малко пътуване, малко философия и малко мистика колкото да довърши историята на никъде. Иначе се чете бързо и лесно.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.