Читателски коментари (за „Похитителят на мълнии “ от Рик Риърдън)

  • 1. gost (1 септември 2010 в 20:47)

    Това ми се струва да е американската реплика на Хари потър. Приликите с Потър са много, а много от разликите само ги подчертават.

    Пърси Джаксън е един образ много по-комерсиален, направен да се продава, консумира и бързо заменя с нещо по-ново, отколкото Хари. Има същата целева група, но е къде, къде по-грубо изграден и опитите за харесване на публиката са много по-недодялани.

    Освен прекомерната сладникавост

    на моменти, нещото, което особено не ми хареса беше твърде високомерният национализъм, който се появява на доста места. Възможно е това да е просто начин книгата да се продава по-добре в СаЩ, но мен ме дразни.

    • 7. Fenka23 (22 юни 2011 в 13:23), оценка: 6 от 6

      Нищо общо с Хари Потър.Хари бързо помръчава с порастването си(в смисъл всяка книга е нов етап в живота му , който е все по различен от предишният и всичко се променя) и книгите се превръщат в една драма.Тук лекотата се задържа и всичко е по жизнено.Има повече цвят и живот от Хари Потър.

      П.С.: Много ясно , че ще се случва в САЩ!Първо оригинално книгите са предназначени за децата на автора.Второ той е от САЩ и немисля , че ще може да пише за места , които не е никога посещавал само за да се харесат книгите на някой , който не му харесва действието да се намира в САЩ.Трето авторът е от САЩ — много ясно , че действието ще се намира там.Четвърто няма национализъм.

      • 8. gost (22 юни 2011 в 23:01)

        Фенка, национализъм е, когато обвържеш национални символи и национални личности, изкарвайки ги божествено надарени и наричайки делата им велики. Национализъм е, когато изкривяваш историята, за да пасва на твоята митология и да излезе, че САЩ от самото начало са любимци на боговете. Национализъм е, когато обявиш, че САЩ е център на западната цивилизация, привеждайки ранните подражателски опити на някои политици в архитектурното планиране като знак за божествена благословия.

        И копира ранният Потър, който изгради репутацията на поредицата. Мисля, че късните книги не са излезли по време на писането на тази поредица, но не ми се прави справка.

        Не си спомням вече книгата в детайли и не съм в състояние да водя сериозен спор. Но няма и нужда.

        Мненията са лично нещо и както разбрах, не могат да се променят отвън. Ако ти е забавно, чети.

        • 9. Fenka23 (8 юли 2011 в 05:07), оценка: 6 от 6

          gost,САЩ е център на западната цивилизация! Ако погледнеш има 8 икономически най-големи държави.Това са Великобритания, Германия , Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция, Япония.САЩ е най във всичко обикновенно. Ако погледнеш всекидневният живот на хората по цял свят ще видиш , че слушат музика от Америка(Лейди Гага,Линкин Парк,Риана,Еминем и т.н),четат списания и вестници пълни с новини за и от Американският живот,пият Американски напитки (Кока Кола,Пепси),образоват се в Америка и търсят изход от България , ако може в Америка.Животът ни е пълен с Америка или по точно САЩ. И защо не! Всеки търси изход и почивка от работа или училище,проблеми и притеснения,депресия и параноя в развленията и очевитно всичко с основа — макар и незначителна е свързано с САЩ.

          Национализъм ще има по скоро ако наблегне на историята и книгата да е неотлъчно средочена върху историята и геройте от историята им.А и в този жанър трябва да е книга свързана с историята на САЩ за да има национализъм.Не виждам връзка на Гръцката митология с Американски национализъм.

          А за връзка с Хари Потър не ми се говори.Книгите са прекалено различни.Няма прилика всичко идва от медиите които не са прочели книгите и правят погрешни заключения.Хари Потър има по тъмна стръна , а Пърси е по светла,освобождаваща книга.Хари Потър ни оплита във невероятен,приказен свят, които ни залавя с интензивност и завладяващ пламък.Докато Пърси е билет за свободата — когато те уловят мрежите на Пърси се чустваш по мек и весел — опияняващо чуство.

          П.С.: Този спор не е интензивен.По скоро е мек спор.Аз давам моята гледна точка , а ти твоята.Затова извинявай,ако с нещо си помислил , че е връждебен.

          • 10. gost (8 юли 2011 в 20:41)

            Фенка, икономиката на САЩ е най-развитата в света и точка. Скоро Китай ще ги задмине, но това е друга тема. Ако погледнеш статистиките, стандартът на живот в САЩ е под този в страни като Норвегия, Австралия и Исландия. (Мисля, че тези бяха и не те лъжа) Ако самозваната Гарга ти е определението за култура, ще остана без думи. Това, че евтин и широкопотребяван от масите, не го прави качествен. Все едно да кажеш, че Windows е най-доброто на пазара. :Д

            Ох, това са заяждания на дребно. :–) Основното ми възражение е, че САЩ е обявена за център на цивилизацията от самото си създаване. Реално, ако задълбаеш в историята, ще откриеш, че става икономически лидер след Първата световна война, политически — след Втората, а за културен — все още се водят спорове. Преди това следва европейските държави по всички показатели. :)

            А иначе моето сравнение с ХП не беше провокирано от никоя медия — човъркаше ми съзнанието почти от самото начало на книгата.

            ПП: Знаеш го онова изявление на Волтер за мнението, съгласието и умирането. :)

            • 11. Fenka23 (9 юли 2011 в 04:19), оценка: 6 от 6

              gost,цивилизацията не гледа качество."Няма значение каква е котката — дали е черна или бяла — важното е да хваща мишки" е старата Американска поговорка.САЩ не е най-качествената страна и качеството не показва кой е център на цивилизацията.Там където хората виждат най — голям успех и където мислят , че ще живеят най-дбре се заселват или работят.От тръгва всичко.Най-известните хора на планетата са там.Един обикновен човек би искал да се приближи до идолите си,да е на място където има най — много зрелища.САЩ — статуята на свободата — даже няма нужда да се споменават тези зрелища ,защото градовете говорят сами по себе си Маями,ЛА,Ню Йорк,Ню Орлиънс и т.н.

              Съдя по познати и себе си освен по статистики.Мой познат голям любител на хазарта е ходил в Лас Вегас и това е любимото му място на земята.Ходи поне 2 пъти годишно за по месец.Ето всички любители на хазарта са там.Сестра ми мечтае да отиде в Маями.Аз искам да уча там ,защото определено мисля , че университета там ще ми предложи повече от колкото в България или Кипър.

              Хората следват импулси не статистики с качество.

              Вземи мен например.Аз съм голяма любителка на гръцката митология и ми беше дадена възможност да живея и уча на острова на Афродита.Загърбих всичко познато от импулс.Ето ме няколко години по късно едно желание по малко.

              Затова пак повтарям САЩ е най-развитата в света и цивилизацията в момента.

              Да не говорим , че най — галемите умове са събрани в САЩ — в НАСА.

              П.С.:"самозваната Гарга" — това не искам да го чувам от някой с толкова ограничено мнение.Хората трябва да приемат , че другите не споделят тяхното мнение или ако някой го подкрепя то е частично.Прекалено ограничното мнение няма да ти е особено полезно — порасни.

          • 25. Милко (29 юни 2017 в 22:05)

            Fenka, с риск да се отклоня от темата искам да вметна нещо, относно тезиса ти, че САЩ е център на Западната цивилизация. Според мен център на една цивилизация се нарича народът, който е дал просветление и културен напредък на останалите. Слушай американската музика и си очаквай просветлението. Чети новините за поредната финансова пирамида, заловен сериен убиец, протести на негърските гета и т.н. и си очаквай културата. Какво е дал САЩ на цивилизацията, което не е дала Франция, Германия и Португалия например.

    • 29. rozeto_1234 (15 юли 2019 в 12:56)

      Книгата е доста интересна! Когато за първи път я четях ми беше все по-интересно и по-интересно какво ще стане в другата глава. Препоръчвам на всеки, който не я е прочел да го направи!

  • 2. kamenceto90 (6 септември 2010 в 21:10)

    Книгата е страхотнааааааааааааааа. Обожавам я. Прочетох я на един дъх. Сега си изтеглих втората и се надявам да е така хубава както първата.

  • 3. гая (31 януари 2011 в 17:44), оценка: 6 от 6

    много хубава книга

  • 4. Михаел (1 април 2011 в 11:23)

    Книгата е адски яка,а новата поредица „Хрониките на Кейн“ също си заслужава

    • 6. Fenka23 (22 юни 2011 в 13:11), оценка: 6 от 6

      Уникални са Хрониките на Кейн.Жалко , че ще са само 3 книги — поредицата!

  • 5. Fenka23 (22 юни 2011 в 13:10), оценка: 6 от 6

    Чела съм повечето книги на автора и нямам едно разочарование!

    Всички са непредсказуеми и много забавни!

    Той е моят любим автор заради необичайният си стил , който е уникален!

    Пърси Джаксън поредицата съм прочела и 5 книги плус бонусите и са една мечта!

    Препрочела съм ги около 1000 пъти.Немога да им се наситя!

    Тази определено е любимата ми книга , защото от тук започва всичко!

  • 12. IvJorell (17 април 2012 в 12:05)

    @Фенка

    Още не съм чела книгата, чудя се дали да я почна. Но по коментарите ти съвсем почвам да се отказвам.

    Не знам защо, но когато чета коментарите ти се сещам за реклама на Уискас.. :)

    • 23. Милен (14 март 2017 в 16:25)

      Ама защо всички пишат коментари от рода на „Яка ли е книгата“. Освен, че имат отклонения от литературния български език подобни коментари са безсмислени. Просто свалете книгата и я преценете. И без това нищо не ви струва.

  • 13. Тери (31 август 2013 в 15:27)

    лека,забавна,вълнуваща

    много добра книга и не само тя но и цялата поредица

    за 3 дни прочетох две от книгите сега почвам третата

  • 14. Айлин (17 декември 2013 в 22:10)

    Интересна е, да.

  • 15. regina mortem (18 април 2014 в 23:57), оценка: 6 от 6

    Много е лека и забавна. И понеже сина на автора, Хейли е бил с дислексия до колкото знам имам чувството че книгите на Рик Риърдън са направени така че да привлекат деца с такива проблеми към четенето. И мисля така защото аз съм човек който се бореше с дислексията и това беше една от първите книги който прочетох и тя ме накара да заобичам четенето!

  • 16. Съни (7 февруари 2015 в 21:50)

    Книгата страхотна, наистина ми напомня на Хари Потър, но съвсем не е същата .. Мога да кажа, че и Пърси и Хари ми допадат изключително много ..

  • 17. CocoRadi13 (27 февруари 2015 в 16:17), оценка: 6 от 6

    Щом толкова ви е харесала първата поредица почвайте след нея втората тя е още по — интересна! :)

  • 18. drakola16 (5 март 2015 в 16:07)

    Fenka23 права си книгата е много яка също и хрониките на кейн нищо че са само три но са интересни книги чел съм ги много пъти и също така няма никакъв национализъм просто автора е използвал САЩ за страната в която се случва всичко и за gost в битката за лабиринта автора е използвал България а не някоя друга страна .

    П. С. още по интересна са и поредицата за героите на Олимп , 39 ключа и Трес Навар нищо че само две от Трес Навар са печатани на български четох ги на английски и са много интересни

  • 19. алекса (13 април 2015 в 19:37)

    Много ми харесва книгата, много повече от Хари Потър прочела съм всичките книги свързани с него и много искам да похваля сина на Рик Риърдън, Хейли за романа който е написал и е в дневниците на героя, прочетете всички книги и ще ги харесате много са вдъхновяващи и интересни

  • 20. Billie2001 (26 октомври 2015 в 01:58)

    Хареса ми поредицата,лека,увлекателна.Всяка книга си има препратка и резюме на предходната,в случай,че се четат с голям интервал.

  • 21. Читателят (5 юли 2016 в 10:52)

    Книгата е супер и всички които не я харесват сигурно дори не са я чели защото не мога да разбера колко трябва да си глупав за да не я харесаш. Книгата е толкова има толкова увлекателен сюжет и трябва човек да я прочете поне веднъж в живота си. Другите книги също са много интересни.

  • 22. Nov (5 март 2017 в 16:16)

    Избрах книгата на случаен принцип за един следобед и останах разочарован

    Слабо, много слабо! Не можах да се отърся от усещането за лека детска книжка с елементи на кражба от „Хари Потър“ и възвеличаване на Америка. Не четете, ако сте над 13, какво остава- над 25, освен ако не търсите нарочно детска литература.Банален сюжет, лиспват изменения в характерите на героите, лиспват изненади и обрати, злодеите са само черни, добрите-без сериозни недостатъци. Няма „сиви“ персонажи, няма дилеми и колебания, не се намираше и неочакваният и неприятен край на някой основен герой, която да изтрие розовите очила. Дори в детско произведение, което не е приказка, може да има такова нещо и да го превърне в една степен по-близко до реалния свят, който не е толкова прекрасен.

    Признавам, че мнението ми е повлияно-преминах я набързо след десетте тома от „Малазанска книга на мъртвите“ и незибежно сравнявах с Ериксън, който е много по-сериозен и различен и най-вече изключително специфичен автор с огромен размах. Ако бях на 14, бих оценил с 4/6. Сега-2/6

  • 24. Zheni05 (2 май 2017 в 20:33)

    Това е една от любимите ми поредици и ми е приятно, че ги мога да ги изтегля.

  • 26. Elentari (30 юни 2017 в 10:31)

    „Няма значение каква е котката — дали е черна или бяла — важното е да хваща мишки“ е старата Американска поговорка.

    Fenka23, не е заяждане, само да вметна, че това е китайска поговорка и всъщност сентенцията се приписва на Конфуций, значително по-късно цитиран от Дън Сяопин. Явно американците са откраднали и това и хората им вярват, че си е елемент от техния фолклор:).

    Книжките не са връх на творческия гений, но не са и зле. Мен много ме дразнеше това вплитане на гръцката митология в американска среда обаче, много!

    Не съм от хората, които ненавиждат Щатите — все пак оттам идва джазът, идват интересни писатели, кинорежисьори и съвременни мислители, но центърът на западната цивилизация е в Европа, а кой какво възприема, копира и разпространява е друга тема.

  • 27. Мария (4 август 2017 в 10:50)

    Много ми харесва книгата

  • 28. Пламена К. (19 май 2018 в 00:04)

    Честно казано съм чела всичките 5 от поредицата за Пърси Джаксън, както и някои от книгите с Хари Потър. Лично мен повече ме грабна идеята с Пърси Джаксън и лекото отношение на автора към общо взето всичко. Когато бях 5-ти или 6-ти клас ми беше адски скучна цялата история в учебниците по литература и история за гръцките богове и всичко свързано с тях ми се струваше толкова излишно сложно. Но мога да си призная, че с тази поредица интересът ми значително се повиши и даже имах желание да търся още книги с подобни теми за Богове, Божества, Демони, Ангели и т.н. Книгата изцяло е съобразена с тийнейджърското мислене и смятам, че ще се хареса и на по-възрастна аудитория с по-младежко и леко мислене.

    Наистина има доста прилики с героите от Хари Потър, но идеята е и доста по-различна и може би дори по-интересна.

    Приятно четене на всички, които са проявили интерес към книгата! ;)

  • 30. Лудетини (5 септември 2020 в 21:10), оценка: 6 от 6

    Интересна, грабваме! Надявам се, до края да е така.

  • 31. diana.333999 (22 февруари 2021 в 21:09)

    Признавам, че ме грабна и я четох с голям интерес.Според мен идеята е оригинална, доста по оригинална(забравих къде ми е тирето) от някои днес.Та да,смятам, че си заслужава да се погледне дори и само заради идеята.

  • 32. diana.333999 (22 февруари 2021 в 21:15)

    А, забравих да добавя, че благодарение на поредицата научих доста за гръцката митология, която преди това смятах за скучна.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.