Серия
Светът на диска (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Guards! Guards!, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,6 (× 86 гласа)

Източник: http://sfbg.us

 

Издание:

СТРАЖИТЕ! СТРАЖИТЕ!. 1998. Изд. Вузев, София. Серия Истории от Светът на диска. Превод: Мирела ХРИСТОВА [Guards! Guards! / Terry PRATCHETT]. Редактор: Владимир ЗАРКОВ. Художник: Джош КИРБИ. Печат: „Архонт-В“ ООД-София. Формат: 105×180 (20 см.). Страници: 418. Цена: 3000.00 лв. (4000.00 лв.; 6.00 лв.). ISBN: 954-422-049-6 (грешен); ISBN: 954-422-050-X (поправен).


По-долу е показана статията за Стражите! Стражите! от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Стражите! Стражите!
Поредица Светът на диска
Автор Тери Пратчет
Герои Самюел Ваймс
Фред Колън
Ноби Нобс
Керът Айрънфаундерсън
Хавлок Ветинари
Местоположение Анкх-Морпорк
Мотиви полицейски истории
Поредна книга осма
ISBN ISBN 954-422-076-3

Стражите! Стражите! (на английски: Guards! Guards!) е осмият по ред роман от поредицата на Тери Пратчет Светът на диска. Книгата е в жанр хумористично фентъзи и е издадена през 1989 г. Това е първата книга от поредицата, в която основна тема е градската стража на Анкх-Морпорк.

Историята започва с това как едно тайно сдружение се опитва да свали Патриция от власт и да постави на негово място марионетен крал. (По-късно става ясно, че този заговор за сваляне на патриция е ръководен от самия патриций Хавлок Ветинари.) Братството използва открадната магическа книга за да призове дракон, който да хвърли целия град в страх, и по този начин да помогне за възкачването на краля.

Задачата да се спре върлуващия дракон и да се върнат нещата по техните места се пада на Нощната стража, т.е. на капитан Самюел Ваймс, сержант Фред Колън и ефрейтор Ноби Нобс, както и на новия доброволец Керът Айрънфаундерсън. В тяхното начинание им помага и Библиотекарят на Невидимия университет, който се опитва да върне откраднатата от братството книга.

Стражата е в лошо положение. Стражарите са се превърнали в пияници, които само обикалят и звънят с камбанки. Това се променя след пристигането на Керът Айрънфаундерсън. Той е научил наизуст законите на Анкх-Морпорк и още през първия си ден арестува главата на Гилдията на крадците за кражба. Ваймс започва да проучва поведението на дракона, което го запознава с развъждащата блатни дракони (малки животни, които на външен вид напомнят дракон) лейди Сибил Рамкин.

Първоначално водачът на братството успява да контролира дракона напълно и да го призовава, когато му е необходим. Той не отчита че драконът притежава собствена магия. Впоследствие драконът успява да се върне сам в реалния свят и се превръща в крал на Анкх-Морпорк. Самюел Ваймс е затворен в една и съща килия със сваления патриций Ветинари, който с помощта на градските плъхове си е уредил там сравнително удобен начин на живот. Ваймс успява да избяга с помощта на Библиотекаря и отива да спаси Сибил Рамкин, която е определена за първата девица, която да бъде дадена на дракона.

Един от блатните дракони, отглеждани от лейди Сибил, Ерол, успява да победи дракона-крал. Когато тълпата решава да приключи всичко като убие дракона, Ерол го оставя да избяга. Оказва се, че "кралят" е бил "кралица".

Алюзии

Дракончето Ерол може да преустройва храносмилателната си система и да поглъща всякаква храна. Последната трансформация под влияние на висококалоричната си храна и с погълнатия по-рано чайник му позволява да произведе значително подобрен пламък, който на финала се използва като реактивна тяга. По аналогия с калмарите Ерол лети с опашката напред.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи    
Посвещение

Можем да ги наречем Дворцовата стража, Градската стража, или пък Патрула. Както и да ги наречем, тяхното предназначение във всяко съчинение на героичния приказен жанр е едно и също: а именно, някъде около Трета глава (или пък десет минути след началото на филма) да се втурнат в стаята, да нападнат героя всички едновременно и да бъдат убити. Никой никога не ги пита дали това им харесва.

Книгата се посвещава на тези чудесни мъже.

А също така и на Майк Харисън, Мери Джентъл, Нийл Гейман и на всички останали, които помогнаха и се смяха на идеята за Б-пространството; колко жалко, че въобще не се сетихме за Ръкописа на Шрьодингер…