Читателски коментари (за „Рубайят “ от Омар Хайям)

  • 1. isina (6 март 2013 в 15:37)

    Омар Хайам е написал около хиляда четиристишия (рубаи), а тук има представена подборка само на двеста от тях, като най-ценните и хубавите липсват. Препоръчвам силно книгата долу за запознаване с истинския Омар Хайам и мистичното послание в поезията му:

    „В този линк има една прекрасна книжка — «Виното на мистика». В нея П. Йогананда разглежда подробно рубаите на Омар Хаям, философията му и суфизма.

    http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=�

    Заслужава си четенето… за който се интересува…

    А тълкуванията са прекрасни.“

    П.П. Защо различните преводи на рубаите се различават и по-смисъл, и по съдържание?: „The nature of a translation very much depends on what interpretation one places on Khayyam’s philosophy. The fact that the rubaiyat are a collection of quatrains — and may be selected and rearranged subjectively to support one interpretation or another — has led to widely differing versions.“

  • 2. д. (20 април 2013 в 22:31)

    някои са откровено глупави, а в по-голямата част философията е познатата жени-и-вино.

    • 8. дануша1 (25 август 2024 в 18:11)

      до 2.д.

      Вие знаете ли,че Омар Хайям не е бил само писател,но и математик,астроном,философ ии т.н. Той е намерил решението на кубичните уравнения , като е определил техните корени чрез геометрично представяне,той също така създава дълго доминиращ труд по алгебра , в който решава общото алгебрично уравнение от трета степен, използвайки конични криви. Той също така е обсъдил подреждането на биномните коефициенти , сега известни като триъгълник на Паскал ,създал е слънчев календар за астрологични цели. Календарът на Омар е бил по-точен от григорианския календар, който е с 500 години по-късен . Съвременният ирански календар се основава на неговите изчисления.Има още неизброими трудове!

      Да определяте творчеството му като „откровено глупаво“ е слабо казано идиотско!!!

      Той е бил гений,сравним с Леонардо да Винчи!

      Такива хора като Вас не са достойни дори само да четат написаното от него,да не говорим да го критикуват като „откровено глупаво“!!!

      Да, тук всеки може да изразява мнението си,но не мога да остана безразлична,когато един от най-големите умове на човечеството е оплют по такъв начин от един член на това човечество явно с изключително ограничен ум.

  • 3. Евгения (8 август 2014 в 00:02)

    На първо място ще отбележа че творбата на Омар Хаѝям изобщо не е подходящо да се намира в раздел фантастика, недопустимо е творба която е изпълнена с мъдростта за живота да я намираме в този раздел ,моля корегираѝте .лично аз много го харесвам тоѝ е персиѝско- кергизки поет ,философ , астролог .Преклон И накрая по повод коментар- 2D поета е споменал и за такива като теб — за глупака .

    Към всички, които решат да го четат, просто го прочетете, там пише и между редовете също така има прекрасно направена поредица в ютуб -Омар Хаѝям мудрости жизни ,но е на руски език

    • 4. врял и кипял (8 август 2014 в 10:14)

      Евгенио, Евгенио!

      На първо място си коригирай както отношението към екипа на Читанка, така и „корЕгирането“!

      На второ място, първо чети внимателно и после коментирай! Това, че през 1985 г. съставителите сборника „Фантастика — 1“ са включили поезия на трима велики поети (Омар Хаям, Уолт Уитман и Валерий Брюсов), е израз на разкрепостените им възгледи относно фантастиката като културно явление. И не е отговорност на Читанка да ревизира издателското решение.

      Освен това може да видите, „Рубаят“ няма етикет „фантастика“. Така, че по-спокойно, моля!

      • 5. д. (8 август 2014 в 12:17)

        Жени, докато стопля, че 2D съм аз мина време, признавам. Всъщност цифрата е номерът на коментара, а аз съм просто д. — съкратено от дурак. Радвам се, че персийско-кергизкия астролог и мистик ме е споменал и обезсмъртил, но ми стана интересно дали е включил нещо и за празноглавки като тебе, които блеят ли блеят по поетичните бонбонки с дъх на „мъдростите на живота“. Преклон !

        • 6. врял и кипял (8 август 2014 в 13:54)

          д, лека корекция — персийско-таджикски поет и учен е мъдрецът Хайям.

          А пък анонимната Евгения ще я посъветвам да се държи благородно според името си:

          * да се информира по-добре кое е книга и кое — раздел, преди да хока и ръчка модераторите;

          * да признае грешката си, а не да отклонява дискусията в лични нападки към опонентите;

          * да не обижда на „глупак“ онези събеседници, когато имат мнение коренно различно от нейното по дадената тема.

          • 7. canis_lupus (21 януари 2015 в 15:35), оценка: 6 от 6

            Що се занимавате изобщо?

            Убий трола с мълчание.

            Нито са прочели стиховете, а и да са ги прочели нищо не е достигнало до малките им втвърдени мозъчета.

            Нейсе, запуши я !

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.