Нова, епична глава от бурната история на Малазанската империя.

Завръщането на Пурпурната гвардия не може да дойде в по-лош момент за една империя, изтощена от войни и отслабена от предателства и съперничество.

В кипящия котел на Кюон Тали — сърцето на Малазанската империя — те започват своя марш и с тяхното завръщане се възражда и споменът за техния обет: немряща съпротива срещу Империята. Части от елита на Гвардията, Обетниците, са се насочили към много по-голяма власт, докато в същото време по-древни същества се надигат, стремейки се към свои, мистериозни цели. А какво да кажем за майстора на меча, наречен Пътника, който, заедно с другаря си Ереко, се отправя към сблъсък, от който никой не се е върнал досега?

Докато Гвардията се подготвя за война, генералите и маговете на императрица Ласийн стават все по-нетърпеливи заради случващото се, което те отдават на лошото управление на Империята. Дали Ласийн губи властта си, или е надхитрила всички? Възможно ли е тя да използва въстанията, за да извади от укритията им и най-сетне да унищожи последните досадни оцелели от дните на Келанвед, нейният прославен предшественик?

Всичко, което можете да очаквате от малазанската история — едновременно епична и истинска… напрегната и всичко друго, но не и лесна за разгадаване.

SFFWORLD

Нанася удари по всички фронтове… със Завръщането на Пурпурната гвардия, Есълмонт показва веднъж и завинаги, че е тук.

FANTASYHOTLIST

Иън Камерън Есълмонт е роден в Уинипег, Канада, и днес живее в Аляска със съпругата и тримата си синове. Археолог по образование, авторът е пътувал много из Югоизточна Азия и е живял в Тайланд и Япония. По настоящем завършва докторската си дисертация по английска литература. Нощ на ножове е дебютният му роман, чието действие се развива в света на Малаз, сътворен от Есълмонт заедно с приятеля му Стивън Ериксън.

Книгата е временно забранена за четене по молба на издателство „Артлайн Студиос“. Ще бъде достъпна отново през 2025-а година.