Тук, в Пакистан и Афганистан, преди да започнем работа с някого, ние изпиваме три чаши чай. На първата чаша той е непознат, при втората — почитан гост, при третата — член на семейството, а за своето семейство ние сме готови да сторим всичко — дори да умрем.

Хаджи Али, старейшина на Корфе, Каракорум, Пакистан

През 1993 г., след неуспешен опит да покори K2, алпинистът Грег Мортенсън попада в едно крайно бедно селце и планинската верига Каракорум. Трогнат от добрината на местните жители, той обещава да се завърне, за да построи училище. „Три чаши чай“ разказва за неуморните усилия на Мортенсън да спази дадената дума. През последвалото десетилетие той построява не едно, а над 145 училища главно за млади момичета — в труднодостъпните области на Пакистан и Афганистан, откърмили талибаните. Местните хора го боготворят, под негово ръководство сговорно работят християни и мюсюлмани от различни секти и течения. Отвличан от талибани, заплашван от консервативни мюсюлмански молли, както и от собствените си американски съграждани след 11 септември за работата си в ислямския свят, Грег Мортенсън продължава мисията си да пропагандира мира… училище по училище.

Вдъхновяваща история… доказателство, че дори един обикновен човек, стига да притежава комбинация от характер и решителност, е в състояние да промени света.

Том Брокоу, Ен Би Си

Посвещава се на:

Ървин Мортенсън — Демпси

Бари Бишъп — Барел

и

Лойд Хенри Релин

За това, че ни показвахте пътя, докато бяхте сред нас

Отзиви

Мисията, на която се е посветил Мортенсън, е достойна за възхищение, убедеността му е непреклонна, фонът, на който се развива действието — екзотичен, а времето — не би могло да бъде по-подходящо.

«Уошингтън Поуст»

Ако ние, американците, искаме да се поучим от грешките си… трябва да се вслушаме в Грег Мортенсън.

Даян Сойър, «Добро утро, Америка»

«Три чаши чай» е великолепна в художествено отношение. В този момент от човешката история тя е и изключително важна със своето послание. Правителствата на Пакистан и Афганистан не са в състояние да осигурят просвещение на младото поколение. Като предлага умерено светско образование за най-бедните деца, Мортенсън ги прави по-трудни мишени за екстремистките мадраси.

Ахмед Рашид, журналист, автор на книгата «Талибани»

Преплетена с драматизъм, опасности, любов и добротворство, историята на Мортенсън е въздействащо напомняне за влиянието, което една достойна кауза може да окаже, и за огромния заряд на човешката решителност, за която няма непреодолими препятствия.

«Крисчън Сайънс Монитър»

Вдъхновяваща хроника… А нейното главно действащо лице заслужава да се нарече герой.

«Пийпъл»

Нека използваме моливите като мирни оръжия във войната с тероризма. Този невероятен призив обобщава същността на забележителната хуманитарна мисия на алпиниста Грег Мортенсън из Пакистан и Афганистан.

«Сиатъл Поуст Интелиджънсър»

От книгата на Мортенсън можем да научим много за провала на американската политика в Афганистан.

«Ню Йорк Ривю ъв Букс»

Във време, в което политици и учени глави ни предлагат единствено куха риторика, що се отнася до разрешаването на привидно непримиримите военни и културни конфликти, които раздират Близкия изток и териториите с ислямско население в Средна Азия, Мортенсън ни предлага една поразителна със своята простота идея — да постигнем мир в това прекрасно кътче на земята, като построим училища за млади момичета… Мисията му представлява неотстъпно утвърждаване на доброто, а способността му да разкрива красотата и категоричният му отказ да приеме жестоката страна на действителността, която го заобикаля, са вдъхновяващи, героични и на моменти налудничави.

«Блумсбъри Ривю»

Завладяваща и изпълнена с напрежение, увлекателно разказваща както за враждебността между хората, така и за раждането на необичайни приятелства, тази книга ще спечели сърцата на мнозина.

«Пъблишърс Уикли»

Читателите, които биха искали да получат един нов поглед към културите на Централна Азия и програмите за развитие в този регион, със сигурност ще харесат невероятната история на една хуманитарна инициатива.

«Буклист»

Вдъхновяващ разказ за това как един човек е в състояние да промени света.

«Орегониън»

Омагьосващ разказ за това как един провален щурм на K2 вдъхновява изключително успешна програма за строеж на училища за млади момичета из най-изолираните райони на Пакистан и Афганистан.

«Дейли Камера» (Болдър, Колорадо)

Грег Мортенсън представлява най-доброто от Америка. Той е моят герой. А след като прочетете «Три чаши чай» ще стане и вашият герой.

Мери Боно (конгресмен от Калифорния)

Като алпинист, Грег Мортенсън отлично знае какво означава да се сблъскваш с трудности. С «Три чаши чай» осъзнавате, че каузата, с която се е заел като хуманитарен работник, е много по-тежка от покоряването на който и да било връх.

Конрад Анкер

 

 

5 Три чаши чай
Three Cups Of Tea,


Издание:

Автор: Грег Мортенсън; Дейвид Оливър Релин

Заглавие: Три чаши чай

Преводач: Светлозара Лесева

Година на превод: 2010

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Хермес“

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 2010

Националност: американска

Печатница: Полиграфюг АД, Хасково

Отговорен редактор: Вера Янчелова

Редактор: Мартина Груева

Коректор: Мария Владова

ISBN: 978-954-26-0930-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2034