Мефисто е един от последните романи на Джон Банвил — утвърдено име в съвременната ирландска литература, което за пръв път се издава на български език.

 

 

Главният герой на романа Гейбриъл Суон е младеж, който се разкъсва от вечната дилема на учения и твореца: дали да плати цената за даденото му свише призвание или да търси удовлетворение в скромните човешки радости на живота. Тъй като е надарен математик, смята, че разрешението може да се сведе до едно още неоткрито уравнение, което „да разкрие порядъка на привидно хаотичния свят“. Задачата е трудна, но неочаквано му се явява странен помощник с още по-странна свита. Фаустовската сделка, разгледана в съвсем модерен план, е сключена, и както се полага, цената й е висока.

 

 

Джон Банвил е носител на много литературни награди сред които на Обединените ирландски банки, на Американо-ирландската литературна фондация, а през 1981 неговият „Кеплер“ спечели и наградата на английския „Гардиан“ за най-добър роман на годината. Сред най-известните му заглавия са „Доктор Коперник“, „Кеплер“, „Писмото на Нютон“, „Мефисто“, „Духове“ и „Недосегаемите“.

Съдържание

Мефисто 4

Mefisto,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Джон Банвил

Заглавие: Мефисто

Преводач: Иглика Василева

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Златорогъ“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: ирландска

Печатница: „БАЛКАН ПРЕС“ АД

Редактор: София Бранц

ISBN: 954-437-097-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10232

История

  1. — Добавяне

Библиоман