Мерсе Родореда (1908–1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“. Живее дълги години в изгнание в Женева поради диктатурата на Франко и там написва два от най-значителните си романи: Площад „Диамант“, издаден през 2012 г. от издателство Сиела, преведена на повече от 40 езика и Улица „Камелия“.

 

 

Сесилия Се започва разказа за живота си със съдбовните думи, които изразяват драмата, белязала съществуването й: „Оставили ме на ул. «Камелия», до една градинска порта и нощният пазач ме намерил призори…“. Стопаните на къщата приемат подхвърленото дете и го отглеждат грижовно, с обич, но не могат да запълнят празнотата, породена от липсата на корени в душата на вече отрасналото момиче.

Сесилия бяга от този дом и се впуска в живота в тежките години на следвоенна Барселона. Минава през различните нива на проституция: от улицата до луксозни къщи и коли. Дълбоко в съзнанието й е залегнала нуждата да намери баща си. Попада на различни мъже — влюбени, жестоки, скъперници, щедри или не с ума си, и накрая постига мир в душата си и нежност там, където най-малко е очаквала.

2 Улица „Камелия“
El carrer de Les Camèlies,


Издание:

Автор: Мерсе Родореда

Заглавие: Улица „Камелия“

Преводач: Мая Генова

Година на превод: 2013

Език, от който е преведено: каталонски

Издание: първо

Издател: ИК „Сиела“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2013

Тип: роман

Националност: каталонска

Печатница: Печатна база „Сиела“

Отговорен редактор: Наталия Петрова

Редактор: Гриша Атанасов

Коректор: Мила Белчева

ISBN: 978-954-28-1328-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4350