Всепризнатият шедьовър на носителката на Нобелова награда за литература за 2007 г.

 

 

„Златната тетрадка“ е ярка, многопластова творба — панорама на XX век. Героинята Анна Улф, писателка и общественичка, пише за различни страни от живота си в четири разноцветни тетрадки, за да запази своя разсъдък в изпълнения с трусове съвременен свят.

В черната тетрадка описва преживяванията си в Африка по време на Втората световна война. В червената представя разочарованията си от комунистическото движение след разкритията за зверствата на Сталин. В жълтата пише роман, който отразява интимния й живот, а синята е неин дневник. Накрая тя обединява разпокъсаната си същност в златната тетрадка. Общата картина се откроява едва когато отделните елементи се „сглобят“ подобно мозайка. За рамка на цялата картина служи традиционният роман „Свободни жени“. Поради изключителната многопластовост на творбата е трудно да се определи какъв точно роман е „Златната тетрадка“ — той е едновременно политически, социален, философски, психологически, феминистичен, а също така очертава трудния път на съвременния творец.

„Дорис Лесинг има удивителната способност да улавя пулса на съвремието.“

Дий Селингтън

„“Златната тетрадка" ме накара да разбера в какъв свят живеем, какво представляваме самите ние и какво е за нас любовта."

Джийн Маккрингъл

 

 

Дорис Лесинг е родена през 1919 г. в Персия (Иран) в семейство на британски служители. Прекарва младежките си години в Африка, където отрано болезнено се сблъсква с проблемите на расовата дискриминация. През 1949 г. заминава за Лондон с ръкописа на първия си роман и се установява да живее там, до днес. Издала е над 30 творби — романи, разкази, публицистика, пиеси. Творчеството й е подчертано многообразно и включва реалистични романи, дръзки експериментални творби, научна фантастика и др.


Информация

Издание:

Автор: Дорис Лесинг

Заглавие: Златната тетрадка

Преводач: Весела Кацарова

Година на превод: 2008

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо

Издател: „Летера“

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 2008

Тип: Роман

Националност: Английска

Печатница: „Абагар“ АД

Редактор: Ирина Васева; Елена Алекова

Художник: Димитър Келбечев

Коректор: Жанет Желязкова

ISBN: 978-954-516-767-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/4401

История

  1. — Добавяне

Библиоман