Завладяващ роман в стила на великата Кронинова традиция. Богата и ярка панорама на живота такъв, какъвто е.

„Песен за петаче“, един от последните романи на Кронин, е разказ за живота на едно момче, Лорънс Керъл (герой от „Джоб, пълен с ръж“), за неговия нелек път към възмъжаването и обстоятелствата, които формират характера му — рано овдовяла майка, бедност, живот по роднини, жени, които с любовта или омразата си имат фатално въздействие върху него. Но въпреки повратностите на съдбата, която не го гали, Керъл успява да постигне мечтата си.

Написан великолепно, романът въздейства силно с горчивите истини и с топлия си хумор, но най-вече с онзи искрен и симпатичен реализъм, с който Кронин печели читателите си навсякъде по света.

Самият Кронин много обичал тази своя книга. В едно интервю той споделя, че работил над нея с особено увлечение и от време на време си казвал: „Ето най-сетне романът, който Арчибалд Джоузеф Кронин трябваше да напише“.

По случай 100-годишнината от рождението на Кронин издателство „Инфоспектър“ публикува за пръв път на български език „Песен за петаче“. Негово продължение е публикуваният по-рано от издателството роман — „Джоб, пълен с ръж“. „Песен за петаче“ продължава великолепната поредица на „Цитаделата“ (филмиран), „Замъкът на шапкаря“ (филмиран), „Зелени години“ (филмиран), „Ключовете на царството“ (филмиран), „Испанският градинар“ (филмиран), „Приключенията на черната чанта“ (телесериал), „Дървото на Юда“, „Отвъд бездната“, „Грейси Линдзи“, „Приключения в два свята“ и други.

Съдържание

За автора

Арчибалд Джоузеф Кронин, лекар и един от забележителните английски писатели реалисти, е роден в Кардрос, Шотландия, през 1896 г. След края на службата си във флота през Първата световна война се дипломира в медицинския факултет на университета в Глазгоу. Започва работа като медицински инспектор по мините в Южен Уелс, където изследва професионалните заболявания сред въглекопачите. По-късно има успешна лекарска практика в Лондон, но поради влошено здраве е принуден да я изостави и започва да пише. След Втората световна война Кронин дълги години живее в Съединените щати. Умира 1981 г. в Швейцария, където работи през последните няколко години от живота си.

Още първият роман, „Замъкът на шапкаря“, му носи невероятен успех. Последван е от „Цитаделата“, „Звездите гледат отгоре“, „Ключовете на царството“, „Зелени години“ и „Испанският градинар“, всички успешно филмирани, а сборникът от разкази „Приключенията на черната чанта“ е в основата на увлекателен телевизионен сериал. А. Кронин е написал и автобиографията си — „Приключения в два свята“, а много от романите му се базират на случаи от лекарската му практика и неговата собствена биография.

Творчеството на големия майстор, безспорно ярко име в английската литература на XX век, е значително по обем и тематика. Благодарение на усилията на много преводачи и издателства, между тях и на „Инфоспектър“, вече са преведени повечето от произведенията му, а 100-годишнината от рождението на Кронин е приятен повод да се насладим на първото издание на български език на „Песен за петаче“, роман, който още веднъж ни убеждава в изключителния му талант на разказвач и сърцевед.

 

 

Песен за петаче 5

A Song of Sixpence,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Арчибалд Кронин. Песен за петаче

ИК „Инфоспектър“, Стара Загора, 1996

Коректор: Жанета Желязкова

Издател: Владимир Владимиров

ISBN: 954-8205-08-03

История

  1. — Добавяне

Библиоман