От автора на „Пазителите на завета“ и „Краят на кръга“

325 г.: Император Константин свиква в Никея събор, който трябва да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи трябва да бъдат унищожени.

1970 г.: Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва противоречивите хипотези около изчезнал древен ръкопис, наречен „Евангелието на Луцифер“. Негов приятел антиквар го изпраща в Луксор, Египет, за да удостовери автентичността на пергамент, открит в пустинята. Чисто научното занимание преобръща живота на Нобиле и семейството му.

2009 г.: Консерватор в Киево-Печерската лавра Украйна, открива мумия на монах от XII в. и древен пергамент с мистични символи. Тъй като страната му не притежава необходимите ресурси за изследване на ръкописа, той го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Дни по-късно консерваторът става жертва на ритуално убийство. Оказва се, че по същия начин са били убити в различни европейски градове и други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той — древна тайна или пророчество за вече недалечното бъдеще? Това трябва да открие Белтьо, ако успее да оцелее и да намери верния път между могъщите групировки, домогващи се до ръкописа.

Точно както праисторическият човек, и ние сме затворени в ограничените представи на собственото ни време.

Том Егеланд е едно от най-горещите имена в съвременната литература. Изследва древни и библейски загадки, които превръща във въздействащи романи, преведени на 19 езика. Две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо“ излиза романът му „Краят на кръга“, в който има смайващи сходства с по-късния бестселър на Дан Браун. Автор е на 9 романа.

Това е новата книга на Том Егеланд, авторът, по чиито дири върви Дан Браун. През 2001 г. (т.е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо“), излиза романът на Том Егеланд „Краят на кръга“, в който има смайващи сходства с по-късния бестселър на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Исус е бил женен за Мария Магдалина и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно и последният жив потомък на Христос и Мария Магдалина, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо“.

Подобно на „Пазителите на завета“ и „Краят на кръга“, познати вече и на българския читател, „Евангелието на Луцифер“ е роман с богата документална основа, написан във въздействащия, динамичен и емоционален стил на Том Егеланд. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.

 

4,5 Евангелието на Луцифер
Lucifers Evangelium,


Издание:

Том Егеланд. Евангелието на Луцифер

Норвежка. Първо издание

ИК „Персей“, София, 2010

Редактор: Пламен Тотев

Коректор: Елена Спасова

Технически редактор: Йордан Янчев

ISBN: 978-954-830-862-5