Възкръсването на Крачун и Малчо

Вие държите в ръцете са най-хубавата книга за деца на един голям български поет и преводач, починал преди повече от половин век. Той не е понасял не само насилието, но и всеки опит да се налагат калъпи на мисленето. За отмъщение книгите му бяха забравени, а че Димитър Подвързачов е и един от големите майстори на българската поема за деца днес почти никой не знае.

„Приключенията на Крачун и Малчо“ е най-хубавата от хубавите поеми на Димитър Подвързачов, толкова харесана от малките читатели преди шест десетилетия, че имената на героите са станали нарицателни. Замислена е в три части, но авторът издава само две. „Приключенията на Крачун и Малчо на село“ и „Крачун и Малчо в София“.

Издателство „Гея-Либрис“ предлага на днешните деца и на дядовците им, които искат да си спомнят младостта си, „Приключенията на Крачун и Малчо в София“. Тя има заедно всички достойнства, които и поотделно правят една книга за деца привлекателна: — приключенска интрига, хумористично оцветена, написана на великолепен език и напълно непозната на последните три български поколения.

С илюстрациите на първото си издание, нарисувани от художника Минчо Никифоров тя има още едно достойнство — ще ви донесе дъха на една стара София, но с езика и хумора на един съвсем съвременен поет.

Приятни приключения с Крачун и Малчо — злополучните софийски ченгета!

Симеон Янев


Информация

Издание:

Димитър Подвързачов

Приключенията на Крачун и Малчо в София

 

Илюстрации: Минчо Никифоров

Художник на корицата: Орлин Атанасов

 

Издателство „Гея-Либрис“, София, 1991

Предпечатна подготовка „Типографика“

c/o Jusautor

История

  1. — Добавяне