Капитан (Томас) Майн Рид (1818–1883) е син на северноирландски презвитериански свещеник. На двадесет годишна възраст емигрира в Америка, сменя много професии и става журналист в Ню Орлеанс (1840). Търгува с индианците и е трапер в околностите на Мисури. За известно време е учител в Нашвил, щата Тенеси. Тогава, през 1842, отива за първи път в Питсбърг, щата Пенсилвания, и публикува първите си скечове и стихове във в. „Питсбъргска сутрешна хроника“. По-късно е редактор в местен вестник във Филаделфия.

По време на войната с Мексико е доброволец, втори лейтенант, и бива многократно раняван. Преживелиците му от това време стават основа за много от бъдещите му романи. След войната се застоява няколко години в Мексико. Връща се в Щатите и написва първата си книга. През 1850 г. отива в Англия, където остава до края на живота си.

Освен романите, които написва за деца и юноши, той е автор и на редица трудове по естествознание.

Настоящето издание на „Мексикански разбойници“ е по превода на Йордан Марков от първото издание — „Ив. Коюмджиев“. Той е съобразен изцяло с изискванията на съвременния читател.


Издание:

Майн Рид

Мексикански разбойници

Второ издание

 

Поредица „Избрани приключенски романи“

с/о Jusautor, Sofia 1991

Издание на „Т & Т“ през 1991 г.

Редактор Иван Тренев

Художник на илюстрацията Емилиян Станкев

Художник Лили Басарева

Технически редактор Стефан Маринов

Формат: 22 см. Страници: 63. Цена: 3.98 лв. Тираж: 100 000 бр.

Отпечатва се в София

 

Първото издание е от 1936 на изд. Ив. Коюмджиев.