Опасно (Криминална фантастика)

АЛМАНАХ ЗА ОСТРОСЮЖЕТНА ЛИТЕРАТУРА

(SF, FANTASY, CRIME, EROTIC & POLITICAL THRILLER)

 

Уважаеми читатели, надяваме се, че названието „Опасно!“, което сме дали на сборника криминална фантастика, няма да ви накара да се отдръпнете опарени от него и сте дочели „крими-алманаха“ дотук без прекалено притеснение. ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ: ФАНТАСТИКАТА НЕ Е ОПАСНА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ! Така че четете, треперете по малко и се поучавайте — в нашето ставащо все по-опасно ежедневие, може (дано не се налага!) някой от полуфантастичните похвати за борба с престъпността да ви свърши работа.

Съдържание

КРИМИНАЛНА ФАНТАСТИКА, съчетание на КРИМИНАЛНА и ФАНТАСТИЧНА ЛИТЕРАТУРА — какво би могло да бъде по-привличащо и вълнуващо за всички читатели, обичащи тръпката, неизвестното, загадката, странното в литературата? Но тогава защо са толкова редки примерите на криминално-фантастични произведения? Защо така трудно се удава съчетаването на два, на пръв поглед така близки жанра — неочакваният обрат, логиката, напрегнатите ситуации и загадките са общи и за двата, нали? Изглежда, обаче, че някои вътрешни закономерности, присъщи поотделно и на двата жанра, но най-вече на криминалния, пречат това да става лесно. В „детектива“ е много важна и изключително фина тънката разлика между „възможно“ и „невъзможно“ и около нея се гради напрежението. Докато във фантастиката границата между „възможно“ и „невъзможно“ е съвсем условна и много подвижна. Като че ли само Айзък Азимов („Голото слънце“, „Стоманените пещери“, „Роботите на Залеза“ и другите от серията) има истински успехи в писането на футуристични детективски истории и постиженията му се дължат до голяма степен на спазването на едни утвърдени строги правила за регулиране на роботското съществуване.

Въпреки тези трудности стотици автори се пробват в „крими-НФ“. В началото това е вълната от произведения, в които за разследване на престъпленията се използва не само логиката и лупата на Шерлок Холмс, но и множество нови (все още въображаеми) научни открития. Ще споменем Хюго Гернсбек и списанието му Сайънтифик Детектив Мънтли, Мърей Лейнстър, Джон Кямпбел, Рондъл Гарет и Дестър дел Рей. След Втората световна война „престъпленията и разследванията“ са до голяма степен преплетени с темата за тоталитарните общества и конфликта на индивида с „новия ред“. Екзотичните футуристични полицейски сили са цяла отделна подтема, разработена през 60-те години от Хол Клемънт, Пол Андерсън, Азимов, докато по-романтичния подход рисува често престъпника от бъдещето като положителен герой и, разбира се, супермен. Особено чести са кръстоските между различни други поджанрове и криминално-фантастичния, сред които не можем да не споменем тези със сатиричната фантастика.

Авторите

Уилям Нолън — роден през 1928 г., най-напред професионален артист и автомобилен състезател. Има над 30 книги, от които 8 са посветени на автомобилни състезания, 14 са НФ, а останалите са трилъри и биографии. Най-известен е с „Бягството на Логан“, която по-късно бе филмирана и стана основа за телевизионната серия под същото название.

 

 

Джеймс Макинтош — шотландски писател и журналист, известен и като автор на нефантастична проза с истинското си име Джеймс Макгрегър. „Роден лидер“, „Един от триста“ и „200 години до Коледа“ са романите, които му създават име на силен писател. Сред по-новите му творби „Извън хаоса“ е типична следкатастрофична история, „Време за смяна“ е експеримент с пътуване във времето, а „Норманското завоюване 2066 г.“ може би ще бъде публикувана в нашия НФ ТРИЛЪР следващата година.

 

 

Робърт Шекли — едно от най-популярните имена, които по принцип не представяме само в няколко реда. Неговата склонност към почти абсурдистки творби през последните години може би го поотдалечи от главния поток на НФ любители.

 

 

Джеймс Блиш — 1921–1975 г. Носител на наградата „Хюго“ за 1959 г., с име на интелектуален фантаст, разработващ метафизични, религиозни и биологични теми в творчеството си. Позволява си и по-леки творби, например „Стар Трек“ — серия книги, базирана на оригиналната телевизионна серия.


Информация

Издание:

Заглавие: Опасно!

Преводач: Красномир Крачунов; Иво Христов

Издание: първо (не е указано)

Издател: ИГ „Неохрон“ — Универс

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1992 (не е указана)

Тип: сборник; разкази; новела; повест

Печатница: ДФ „Полиграфия“ — Пловдив

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6703

История

  1. — Добавяне

Библиоман