Писателят Петър Бобев е добре познат вече на нашите млади читатели с разказите си за природата и наградената повест „Белият лоцман“.

Морето с неговите обитатели е любима тема в творбите на белетриста. В новия му роман „Заливът на акулите“ се преплитат занимателната интрига с изключителното богатство на океанското дъно, отрупано с изяществото на многообразната флора и фауна.

Изгрява новият ден над тайнствения залив на акулите, започва едно изпълнено с неизвестност и опасности приключение…

В тихия залив на акулите се разиграва страшна драма. Сблъскват се два свята — алчният капитализъм, който жестоко смазва съперниците си, и светът на смелите подвизи и богатите открития, на честния труд на социализма. Тайнствената „Медуза“, прилична на всяващия ужас октопод от дъното на океана, е простряла навсякъде пипалата си и ненаситно изсмуква силите на робите си, за да трупа богатства.

„Диамантите са сълзи, вкаменени сълзи на нещастните негри“ — разказва черният Херкулес. Тези диаманти принадлежат на народа от Черния материк и затова носят нещастие на белите, които искат да ги заграбят. Бандитите загиват, а намереното съкровище отново потъва в морските дълбини, за да дочака събуждането от робския сън на черните хора, които ще го изтръгнат от водната стихия, за да го оползотворят.

Съдържание

Заливът на акулите 5

fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Петър Бобев

Заглавие: Заливът на акулите

Издание: първо (не е указано)

Издател: Народна култура

Град на издателя: София

Година на издаване: 1963

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“

Редактор: Лилия Илиева

Художествен редактор: Васил Йончев

Технически редактор: Александър Димитров

Художник: Михаил Руев

Коректор: Йорданка Киркова; Малина Иванова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/14827

История

  1. — Добавяне

Библиоман