В края на 2014 г. Издателска къща „Хермес“ преиздаде романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените продавани български книги.

 

„Караджата“ на Георги Божинов е завладяваща историческа повест, проследяваща съдбата на четата на Хаджи Димитър. Но за основен свой персонаж авторът не избира първия войвода. В центъра на книгата стои образът на Стефан Караджа, на героя, търсещ проста смърт, а намерил безсмъртие.

Книгата на Божинов трябва да бъде четена като биографичен епос за смелостта на Караджата и на четниците, отдали себе си на свята битка в името на свободата. А борбата за родината иска пълно посвещаване, иска скъпи жертви. И смелите българи не могат да оставят друго, освен живота си: „Блъска и напира кръвта, червена, нетърпимо гореща, напира да плисне по цялата България… да плисне и да се постеле като ален байрак по земята България, да задави с влагата, да ослепи с цвета… Да възпламени цялата земя българска… и цялата войска орачи, и копачи, и овчари. Кръв. Друго си нямаме“.

За автора

Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“ с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен от работа. Умира на 25 май 2004 г.

В края на 2014 г. Издателска къща „Хермес“ преиздаде романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените и продавани български книги.

 

Георги Божинов е автор и на пътеписите „Кукувица кука“. „Черешови води“, „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, на сборника с разкази „Сивият скиталец“, на приказката „Босул“ и на една документална повест.


Информация

Издание:

Автор: Георги Божинов

Заглавие: Караджата

Издание: второ

Издател: Издателска къща „Хермес“

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 2015

Тип: повест

Националност: българска

Печатница: „Алианс Принт“ ЕООД

Излязла от печат: 03.12.2015 г.

Отговорен редактор: Мартина Иванова

Коректор: Недялка Георгиева

ISBN: 978-954-26-1449-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3326

История

  1. — Добавяне

Библиоман