Естър Грийнуд печели щедра стипендия, за да учи в престижен университет, и пристига в Ню Йорк, за да започне стаж като редактор в популярно списание — удивителна възможност, която е заслужила с труда и таланта си. Тя трябва да е обект на завист на милиони момичета от цяла Америка, обградена от писатели и поети, гост на партита, фотосесии и модни ревюта. Трябва да изживява най-славните мигове в живота си…

Вместо това идилията се превръща в кошмар. Естър бавно пропада в мрака на депресията. В онези времена това опасно състояние се приема за слаба воля и се лекува с електрошок, а никой не приема на сериозно една млада жена. Амбицията й, мечтите й я притискат все повече — като стъклен похлупак, а опитът й да намери себе си сред хаоса от очаквания — и чужди, и собствени — се превръща в отчаян зов за помощ.

 

 

В своя многократно преиздаван роман, превърнал се в любим на няколко поколения, Силвия Плат деликатно въвежда читателя в същината на емоционалния срив на Естър. Стилът й е наситен до такава степен, че лудостта на героинята й изглежда чудовищно реална, дори рационална. Преиздаден на български език за пръв път от 30 години насам, „Стъкленият похлупак“ е остроумна, но болезнена изповед, проникновен поглед в най-мрачните и опустошителни бездни на човешката психика, литературно произведение от огромна величина, една от модерните класики.

Съдържание

Стъкленият похлупак 4,5

The Bell Jar,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Силвия Плат

Заглавие: Стъкленият похлупак

Преводач: Людмила Колечкова

Година на превод: 2015

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман (не е указано)

Националност: американска

Печатница: Алианс Принт

Излязла от печат: май 2015

Отговорен редактор: Мария Найденова

Художник: Стоян Атанасов

Коректор: Милена Братованова

ISBN: 978-954-28-1706-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2113

История

  1. — Добавяне

Библиоман