Книга, посрещната с небивал възторг, определяна от читателите и от критиката като поразително оригинална…

„Убедителна, напрегната и затрогваща история…“

Ню Йорк Таймс

„Вълнуваща, разтърсваща… Прекрасна!“

Бирмингам Нюз

„Роман, който всеки от нас трябва да прочете.“

Пъблишърс Уикли

„Всепоглъщаща… Впечатляваща… Книга, която ще се чете и след години.“

Лайбръри Джълнъл

 

„Цветя за Алджърнън“ първоначално се появява като кратка новела, светкавично предизвиква интерес, бива преведена на много езици и включена в авторитетни литературни издания. За огромния й успех допринася както телевизионната й екранизация, така и игралния филм, заснет по сценарий на автора.

В разширения си вариант, обогатена с нови персонажи, „Цветя за Алджърнън“ е необикновен роман за един потресаващ експеримент с човешко същество.

За автора

Даниел Кийс е роден в Бруклин и завършва тамошния колеж. Бил е моряк на търговски кораб, корабен касиер-домакин, редактор и гимназиален учител. Писателят преподава във факултета по английска литература в Университета в Атина, Охайо.

„Цветя за Алджърнън“ се появява като разказ в периодичния печат през 1960 г. и спечелва годишната награда „Хюго“ за най-добра новела. Наскоро след това новелата бива поставена като телевизионна драма, а след написването на романа, и като филмова екранизация.

Даниел Кийс е автор и на романите „Докосване“, „Войните на Милиган“ и „Били Милиган — човекът с много лица“.

За книгата

„Цветя за Алджърнън“ се появява първоначално като кратък разказ и е светкавично включен в авторитетни антологии и преведен на много езици. Получава още по-голямо признание, като запомняща се телевизионна драма и като филм.

Обогатен с нови герои, „Цветя за Алджърнън“ се превръща в необикновен роман за един потресаващ експеримент с човешко същество.

Книгата е отличена с престижната награда „Небюла“.

Тази необикновена история за придобиването и загубата на изключителни интелектуални способности, за превръщането на един умствено изостанал човек в гениален ум и болезненото връщане към първоначалното състояние, осветява неизследвани аспекти на самопознанието, завладява с драматизма на изконния човешки стремеж към знание и интелектуална изява, с високото напрежение при прекосяване на разстоянието между гения и идиота, с предизвикателното поставяне на проблемите за любовта, приятелството и общуването от гледната точка на всички, които излизат извън нормата.

Книгата е временно забранена за четене по молба на издателство „Orange Books“. Ще бъде достъпна отново през 2027-а година.