Прелюбодеянието е нетипична тема за Джейн Остин, но когато то смути относително спокойния свят на „Менсфийлд парк“, последствията са съвсем неочаквани. Нежната и деликатна Фани Прайс, най-обаятелният образ на Джейн Остин, единствената изтъкана от светлина и лишена от сенки героиня, трябва да се бори и да понася лекомислието, старомодното безразличие и тесногръдото неодобрение на заобикалящите я, но като следва и се доверява единствено на своите собствени чувства и възгледи, тя успява да преодолее всички прегради и да достигне до щастието си.

„Менсфийлд парк“ е един от най-известните романи на Джейн Остин. Противопоставяйки безразсъдството и липсата на принципи у повечето герои на всеотдайността и безкористието на Фани, знаменитата английска писателка не пропуска случай да обсипе с язвителни критики обществото и нравите.

Макар че самата тя скромно описва работата си като „малко парченце слонова кост, не по-голямо от няколко сантиметра, което обработвам с толкова нежна четка, че въпреки огромните ми усилия, резултатът е почти незабележим“, в книгата й, като в изящен калейдоскоп, се отразяват всички страни от живота на английската аристокрация през XIX век.

 

На корицата: Детайл от „Открадната целувка“ от Маркъс Стоун (1840–1921).

Съдържание

Менсфийлд парк 5,4

Mansfield Park,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Джейн Остин

Заглавие: Менсфийлд парк

Преводач: Силвана Миланова

Година на превод: 1995

Език, от който е преведено: английски

Издател: Мърлин пъбликейшън

Град на издателя: София

Година на издаване: 1995

Печатница: Полиграф ООД, Перник, ул. Отец Паисий 55

Редактор: Силвия Великова

Художник: Георги Иванов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10542

История

  1. — Добавяне

Библиоман