Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ангелология (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Angelology, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
taniya (2017)
Корекция и форматиране
bonbon4e (2018)

Издание:

Автор: Даниел Трусони

Заглавие: Ангелология

Преводач: Юлия Бучкова

Година на превод: 2010

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Сиела софт енд паблишинг АД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2010

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: Мултипринт ООД

Отговорен редактор: Иванка Томова

Редактор: Огняна Иванова

Технически редактор: Божидар Стоянов

ISBN: 978-954-28-0673-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/472

История

  1. — Добавяне

На Анджела

Като един от изначалните клонове на теологията, ангелологията се осъществява посредством личността на ангелолога, чиито познания включват както теоретичното изучаване на ангелските системи, така и техните пророчествата в човешката история.

 

 

Пещерата „Дяволското гърло“,

Родопите, България

Зимата на 1943 г.

Ангелолозите разгледаха тялото. Беше непокътнато, без следи от разложение, с гладка и бяла като пергамент кожа. Безжизнените, аквамаринени очи гледаха към небето. Бледоруси къдрици се спускаха по високото чело и изваяните рамене и образуваха ореол от златиста коса. Дори одеждите — роба, изтъкана от бяла, проблясваща метална материя, която никой от тях не можа да определи точно каква е — бяха останали непорочно чисти, сякаш създанието бе умряло в някоя болнична стая в Париж, а не в пещерата на стотици метри под земята.

Не би трябвало да ги изненадва фактът, че намират ангела в подобно запазено състояние. Ноктите на пръстите, седефени като вътрешността на мида, продълговатият гладък корем без пъп; призрачната прозрачност на кожата — всичко около създанието беше както знаеха, че трябва да бъде, дори положението на крилата беше правилно. И въпреки това създанието изглеждаше прекалено прекрасно, прекалено витално за нещо, което бяха изучавали единствено в лишени от въздух библиотеки, в отпечатъци на рисунки от епохата на италианския ренесанс, разтворени пред тях като пътни карти. Очаквали бяха да го видят през целия си професионален живот. Макар и никой да не си признаваше, тайно подозираха, че ще се озоват пред някакъв чудовищен труп, целият от кости и разкъсани фибри, подобно на току-що изровена археологическа находка. Вместо това виждаха следното: нежна, източена ръка, орлов нос, стиснати в застинала усмивка розови устни. Ангелолозите стояха надвесени над тялото и се взираха нерешително в него, сякаш очакваха клепките на създанието да трепнат и то да се събуди.