Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Central Station, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
2,3 (× 3 гласа)

Информация

Разпознаване и корекция
NomaD (2017-2018)
Корекция
sir_Ivanhoe (2021 г.)

Издание:

Автор: Лави Тидхар

Заглавие: Централна станция

Преводач: Иван Иванов

Година на превод: 2016

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Година на издаване: 2016

Националност: американска

Печатница: „Алианс Принт“ ЕООД

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-720-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3034

История

  1. — Добавяне

Списък на действащите лица

Мириам Джоунс — родена и израснала в Централната станция, от семейство Джоунс, които са се заселили там преди поколения. Собственичка на Кръчмето на Мама Джоунс и приемна майка на Кранки. Тя е следовница на св. Коен на Другите и изтъкнат член на общността.

 

Кранки Джоунс — едно от децата на Централната станция, отгледано в лабораториите й. Осиновен от Мириам след като майка му умира от Разпятие. Почти нормално момче.

 

Ахимвен Хайле Селасие Джоунс — брат на Мириам. Ахимвен е инвалид, тъй като няма достъп до Разговора. Колекционира антикварни книги и има развинтено въображение.

 

Юсу Джоунс — братовчед. Живее в адапторастителните квартали, които опасват станцията. Сгоден за Ян. В момента безработен.

 

Борис Ахарон Чонг — срамежливо непохватно момче, което е станало лекар. Напуснал е Централната станция, за да замине за Марс и други места, но се е върнал. В симбиоза е с марсиански придатък. Има проблеми с характера.

 

Владимир Мордехай Чонг — син на Вейвей. Също като баща си е работил в строителството, по-специално в строежа на космодрума на мястото на старата автогара. В края на живота си страда от нещо като рак от спомени. Баща на Борис.

 

Вейвей Чонг — основател на династията Чонг. Посещението му при Оракула е довело до създаването на Лудостта на Вейвей, споделена групова памет, обхващаща всички негови наследници. Китайски икономически имигрант в тогавашен Израел, който е работил в строителството и се е заселил в Южен Тел Авив.

 

Тамара Чонг/г-жа Чонг Старша — сестра на Влад. Следовница на Пътя на робота. Стара и набожна, тя възнамерява, когато й дойде времето, да се Транслира в Разговора и да стане чист машинен разум. Понякога е хаплива.

 

Ян Чонг — братовчед. Отговорен член на общността. Проектира вируси за рекламни цели. Сгоден за Юсу.

 

Изобел Чоу — член на семейство Чоу, което също като Чонг и Джоунс живее в Централната станция от поколения. Младата Изобел работи във виртуалния свят и има ранг капитан във вселената на Гилдиите на Ашкелон.

 

Кармел — издирван информационен вампир. Родена на Нг. Мерурун, малък астероид/жилищен комплекс в Пояса. Заразена с кода Носферату на борда на товарния кораб „Измършавелият спасител“.

 

Ибрахим — вехтошар. Наричан още Господарят на изхвърлените вещи. Живее в Яфо на хълма, в историческия квартал Аджами. Съединен с Друг. Човек, много подобен на него, е виждан в Яфо от векове. Може би безсмъртен, ако това наистина може да се каже за някого.

 

Исмаил — приемен син на Ибрахим и също като Кранки дете на Централната станция.

 

Мотл — роботник. Ветеран от отдавна забравени войни, сега скитник. Пристрастен към Разпятие — зависимост, с която се опитва да се бори. Сгоден за Изобел.

 

Езекиил — роботник. Нещо като шеф.

 

Р. брат Поправи-Го — робосвещеник. Ръкоположен служител на Пътя на робота и хаджия, който е пътувал до роботския Ватикан в Тонг Юн Сити. Понякога изпълнява ролята на моел.

 

Рут Коен — Оракула. Съединена с Друг. Оракулите имат навика да се бъркат в чуждите работи.

 

Мат Коен — родоначалник на Другите. По-късно канонизиран за светец. Слуховете за смъртта му може да са преувеличени.

 

Елиезер — творец на богове. Съмнителна личност. Може би Елиезер дори не е истинското му име. Също като Оракула обича да се бърка в чужди работи.

 

Бил Глимунг — звезда от редица марсиански екшънромани и филми. Въображаем персонаж. Може би.

Край