Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Случаите на инспектор Хари Хуле (10)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Politi, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,2 (× 17 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
filthy (2015)

Издание:

Автор: Ю Несбьо

Заглавие: Полиция

Преводач: Ева Кънева

Година на превод: 2015

Език, от който е преведено: норвежки

Издание: първо

Издател: ИК „Емас“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман

Националност: норвежка

Печатница: „Полиграфюг“ АД — Хасково

Излязла от печат: 15.05.2015

Редактор: Цвета Германова

ISBN: 978-954-357-299-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3449

История

  1. — Добавяне

Трийсет и четвърта глава

Аурура седеше на люлката и гледаше как слънчевите лъчи се процеждат между листата на крушовите дървета. Баща й твърдеше упорито, че раждат круши, ала досега никой не бе виждал и един-едничък плод по клоните им. Аурура, вече навършила дванайсет години, бе твърде голяма да вярва на всичко, което казва татко й.

Тя се прибра от училище, написа си домашните и излезе в градината. Майка й беше отишла до магазина. Нямаше да чакат баща й за вечеря. Пак започна да работи до късно. А уж беше обещал на Аурура и на мама да се прибира навреме като другите татковци, вместо вечер да работи за полицията; денем да лекува пациенти в кабинета си и после да се връща у дома. Ала татко май пак поднови ангажиментите си към полицията. Но нито мама, нито татко пожелаха да обяснят на Аурура кое наложи тази промяна.

Тя намери парчето на Риана на айпода. В него барбадоската певица подканяше който я иска, да дойде да я вземе. Аурура протегна дългите си крака напред, за да се засили. През последната година така се източи, че сега трябваше или да свива крака под седалката на люлката, или да ги държи изпънати високо, за да не опират в земята. Още малко и щеше да настигне майка си на ръст. Момичето отпусна назад глава, усети как дългата й тежка коса приятно опъва кожата на главата й, примижа срещу слънцето, което надничаше между дърветата и въжетата на люлката. Риана пееше, а клоните на дърветата леко изпукваха всеки път, когато люлката се спускаше надолу. По едно време Аурура чу и друг звук: скърцането на портата, последвано от стъпки по чакъла.

— Мамо? — провикна се тя, но без да отваря очи. Приятно й беше да седи така, подложила лице под ласкавите слънчеви лъчи.

Не получи отговор и съобрази, че не беше чула неистовото бръмчене на малката синя мамина кола с размерите на кучешка колибка.

Опря пети о земята, укроти люлката и я спря. Продължаваше да държи очите си затворени. Не й се излизаше от идиличното балонче, пълно с музика, слънце и мечтателно блаженство.

Усети как над нея надвисна сянка и въздухът изведнъж изстина, както когато тъмен облак закрива слънцето, посмекчило иначе студения ден. Аурура отвори очи и видя, че някой се е надвесил над нея. Силуетът му се очертаваше на небесния фон, а слънцето позлатяваше главата му като ореол. Тя премига, объркана от внезапно споходилото я прозрение: Исус се е върнал на земята. Тук е, сред нас. Значи мама и татко грешат: Бог съществува и за всичките ни грехове има прошка.

— Привет, момиченце — поздрави гласът. — Как се казваш?

Ако действително беше права, значи Исус говореше норвежки.

— Аурура — тя присви едното си око, за да види по-добре лицето му.

Мъжът обаче нямаше нито брада, нито дълга коса като Божия син.

— Татко ти вкъщи ли е?

— На работа е.

— Ясно. И ти си самичка, така ли?

Понечи да отговори, но нещо я спря. Сама не знаеше какво.

— Ти кой си? — попита на свой ред тя.

— Искам да говоря с баща ти. Но може и двамата с теб да си поприказваме. Ще си правим компания, докато той се прибере, нали?

Аурура мълчеше.

— Каква музика слушаш? — поинтересува се мъжът и посочи айпода.

— Риана — Аурура избута люлката назад — не само за да се измъкне от сянката на мъжа, а и за да го вижда по-добре.

— Аха. Вкъщи имам няколко нейни албума. Ако искаш, ще ти ги дам да ги прослушаш.

— Ако нямам някое парче, си го пускам в Spotify.

Аурура установи, че мъжът изглежда съвсем обикновено. По нищо не приличаше на Исус.

— А, да, Spotify — кимна мъжът и приклекна така, че стана по-нисък от нея. Сега Аурура се почувства по-спокойна. — В този сайт има голямо разнообразие от песни.

— Да, но аз използвам безплатната версия и между парчетата пускат реклами.

— А на теб това не ти харесва?

— Дразни ме, че говорят. Така развалят атмосферата.

— А знаеш ли, че има цели албуми, в които изпълнителите говорят и това е най-хубавата част от парчетата?

— Не — Аурура наклони глава настрана.

Питаше се защо мъжът говори толкова угоднически. Съмняваше се това да е обичайният му глас. Емилие, най-добрата й приятелка, се умилкваше така, когато я врънкаше за нещо: я за някоя услуга, я за някоя хубава рокля, я за нещо друго, което причиняваше неудобство на Аурура.

— В такъв случай ти препоръчвам да чуеш някоя песен на „Пинк Флойд“.

— Кой е това?

Мъжът се огледа.

— Ако влезем, ще ти покажа на компютъра, докато чакаме татко ти да се прибере.

— Обясни ми как се пише, ще го запомня.

— По-добре да ти покажа. Тъкмо ще ми налееш и чаша вода.

След като непознатият приклекна, слънцето блестеше в очите на Аурура, но не я топлеше. Странно. Тя се облегна на люлката. Мъжът се усмихна. Между зъбите му проблесна нещо. Нещо като върха на език, който само се показа за миг и пак изчезна.

— Хайде, слизай — подкани я той и се изправи.

Хвана едното въже на люлката на височината на главата си.

Аурура се смъкна от люлката, промуши се под ръката му и тръгна към къщата. Чуваше стъпките му зад гърба си. И гласа му.

— Ще ти хареса, Аурура. Обещавам.

Кротък като на свещеник. Баща й често използваше този израз. Дали пък този мъж действително не беше Исус? Така или иначе, момичето не искаше да го пуска в дома си. И все пак продължи напред. Защото какво ще каже на татко си? Че е отказала на негов познат да влезе у тях за чаша вода? Не, няма как да оправдае подобно негостоприемство. Тя вървеше бавно, за да спечели време и да измисли извинение, за да не го пусне вътре. Ала не й хрумваше нищо. Забави крачка и мъжът се приближи съвсем до нея. Чуваше дишането му — тежко, все едно тези няколко крачки от люлката до вратата го бяха изморили. От устата му се носеше миризма, напомняща на лакочистител.

До стълбите оставаха пет крачки. Извинение. Две крачки. Ето ги стълбите. Хайде. Не. Стигнаха до вратата.

Аурура преглътна.

— Май е заключено. Ще изчакаме навън.

— Заключено ли е? — мъжът се огледа, сякаш проверяваше дали зад живия плет не наднича някой съсед.

После протегна ръка над рамото й — Аурура усети топлината от кожата му, — стисна дръжката на вратата, натисна я и тя се отвори.

— Я виж ти! — дишането му се ускори и гласът му леко се разтрепери: — Извадихме късмет.

Аурура се обърна към отворената врата. Прикова поглед в сумрачното антре. Само чаша вода. И музиката с гласовете, която изобщо не я заинтригува. В далечината се чуваше бръмчене на косачка. Гневно, агресивно, настойчиво. Аурура прекрачи прага.

— Трябва да… — подхвана тя и се сепна колко е скъсил той разстоянието помежду им. Сякаш още малко и щеше да се блъсне в нея.

Горещата му длан опари кожата над горния ръб на тениската й. Сърчицето й се разблъска. Чу бръмчене на втора косачка. Не, не на косачка, а на автомобилен двигател.

— Мамо! — извика Аурура, отскубна се от ръката на мъжа, провря се покрай него, взе четирите стъпала пред къщата с един скок, приземи се на чакъла и хукна. — Трябва да й помогна с покупките! — извика през рамо тя.

Докато тичаше към портата, се ослушваше дали непознатият я следва, но хрущенето на маратонките й по чакъла заглушаваше всички звуци. Стигна до портата, дръпна я рязко и видя как майка й слиза от малката си синя кола пред гаража.

— Здрасти, миличка — изгледа я тя с въпросителна усмивка. — Като хала си!

— Един човек търси татко — изстреля Аурура.

Преди си беше мислила, че чакълестата пътека е по-къса, а ето че се задъха.

— На стълбите е — додаде тя.

— Така ли? — майка й извади покупките от задната седалка, подаде й единия плик, затвори вратата на колата и двете влязоха през портата.

На стълбите нямаше никого, но входната врата се поклащаше отворена.

— Да не е вътре? — попита майка й.

— Не знам.

Двете влязоха. Аурура остана да чака в антрето. Гледаше да е близо до отворената врата. Майка й продължи към кухнята да остави покупките.

— Ехо? — извика майка й. — Ехо?

После се върна в антрето с празни ръце.

— Тук няма никого, Аурура.

— Но той беше тук, кълна се!

Майка й я изгледа озадачена и се засмя.

— Спокойно, миличка, вярвам ти.

Аурура мълчеше. Не знаеше какво да каже. Как да обясни, че вероятно ги е навестил Исус. Или Светият дух. При всички случаи някой, когото не всички виждат.

— Ако е нещо важно, пак ще дойде — заключи майка й и се върна в кухнята.

Аурура остана в антрето. Във въздуха още тегнеше онази сладникава миризма на застояло.