Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

2. Какви са белезите на пришествието на Господ Иисус?

Библията казва, че световната история ще се развива през вековете, но неусетно ще настъпи време, в което тя ще започне да клони към своя край. Това време ще наричам „последно време“.

В Библията пише, че ще дойде време на повсеместна безизходица, време, в което проблемите ще станат непосилни за хората. В това време безпомощността на човека ще излезе на бял свят. Самият Господ Иисус назовава четири характеристики на това последно време.

Той казва, че последното време ще се характеризира с политически хаос. Иисус се изразява така: „Народ ще се повдигне против народ и царство против царство“. Никога досега не е имало такова време, в което толкова високоплатени дипломати да са провеждали толкова скъпи конференции. И още не е имало време, в което да се е провеждало такова безсмислено въоръжаване с парите на народите, както в наши дни. С парите, които отиват за атомно въоръжаване, биха могли да се построят големи градове и да се реши жилищната криза. Вместо това се казва: „Трябва да се въоръжаваме! И най-малката държава трябва да има атомни бомби!“. А копнежът на народите за мир никога не е бил толкова голям. Ние искаме мир. Никой не иска война. Но всички се въоръжават като луди. Така политическият хаос на последното време става явен.

Вторият белег, който Иисус посочва, е безсилието в икономическата област. Иисус казва: „И на разни места ще има глад“. Земята ражда достатъчно, за да могат всички хора да се изхранят. Никога досега не е имало толкова много учени-икономисти, както днес. Въпреки това от докладите на ООН се вижда, че половината от човечеството не си дояжда. Възможно ли е в едно цивилизовано общество, в което има достатъчно блага, хората да не могат да се нахранят? Икономическата безпомощност расте!

Третата характеристика на последното време, в което проблемите стават непосилни, е религиозният хаос. Иисус го изразява така: „Тогава ако някой ви каже: «Ето тук е Христос или там», не вярвайте“.

Неотдавна един млад човек дойде при мен и каза: „Всъщност на кои мога да вярвам? Има римокатолици, източноправославни, реформатори, лютерани, конгрешани, методисти, баптисти, Армия на спасението, петдесятни, Свидетели на Йехова, мюсюлмани, будисти и пр. Е, на кого да вярвам?“. Тогава се засмях и казах: „Млади човече, само не се плашете! Ще става все по-лошо! Библията го казва!“.

Това е един показател на последното време. Тъй като хората вече не ползват Божието слово за ориентир, дяволът ги обърква. И Бог допуска това. „Ето тук е Христос или там.“ Религиозната бъркотия е страшна. Когато гледам как в големите градове хората тичат от една религиозна сензация към друга, ми става страшно и тревожно. Искам между другото веднага да ви кажа и това, че никой проповедник не може да ви спаси. Ако вие сами не намерите Спасителя, тогава сте изгубени за вечността.

Има още една, четвърта характеристика на последното време. Разпръснатият израелски народ трябва отново да се събере в Палестина. За мен едно от най-вълнуващите неща на днешното време е и това, че съществува държавата Израел. Някои казват, че това не е белег. Но когато напоследък трябваше да спра на швейцарската граница и пред мен стоеше кола със знака на държавата Израел, не можах да не си помисля: „Библейските пророчества се сбъдват! Дори и автомобилните номера го показват!“.

Моят баща ми е разправял, че през 1899 година на евреите бил предложен остров Мадагаскар. Тогава те казали: „Не! На нас ни е обещано само едно — да се върнем в земята на бащите си!“. Но целият свят беше на мнение, че това никога не може да стане! Днес обаче има държава Израел.

И тъй, последното време се характеризира с това, че въпреки целия си напредък човечеството става все по-безпомощно в решаването на своите проблеми. Безсилието на човека става все по-явно. Колко дълго ще продължава това последно време, не мога да ви кажа. Библията не ни казва броя на годините. Тя обаче ни предупреждава: „Бъдете будни!“. Павел казва на последователите на Иисус: „И тъй, да не спим като другите, но да бъдем будни и трезвени“.

Когато това време на безпомощност достигне своя апогей, преди пришествието на Иисус, ще дойде времето на Антихриста, на противника на Христос. Този период ще нарека „края“. Ние вече преживяваме безпомощността на последното време. И тази безпомощност обуславя издигането на един властен човек! Светът вече крещи за един силен водач! И когато безпомощността достигне своя максимум, на сцената ще се яви този, който ще нарече себе си „спасител на света“. Той не е Христос. Това е Антихристът.

Библията казва, че от морето на народите ще се издигне един диктатор, който ще вземе в свои ръце световната власт. Ние го наричаме Антихрист. Под неговата власт светът ще бъде обединен още веднъж. Този период от историята ще се характеризира с упорството на човека. Това ще е последният опит на човечеството да се освободи от проблемите си чрез политика и икономически програми. Библията вълнуващо описва тази последна голяма диктатура. Тя говори за нея образно. За да разбере написаното, човек трябва да поиска просветление от Светия Дух. Искам да ви кажа как Библията говори за Антихриста, този последен тиранин. Пророк Йоан казва: „И видях звяр, който излизаше от морето и имаше седем глави и десет рога, и на главите му — богохулни имена. И му се даде да говори с устата си горделиво и богохулно“. Как трябва да разбираме този забележителен образ?

Морето символизира света на народите. Който е бил на море, знае, че то никога не е спокойно. То е в постоянно движение. Последният „спасител на света“ се издига отдолу, от света на народите. Всички големи политици от последните десетилетия вече са играли ролята на спасители. Те също са се издигнали от морето на народите: малкият корсиканец Наполеон, малкият ефрейтор от Световната война Адолф Хитлер, обущарят Сталин. Всички те са предшественици на Антихриста. Те идват отдолу. И народът казва зарадван: „Той е един от нас!“. Обаче моят Спасител Иисус Христос не идва от морето на народите, а от света на Бога. Той е Синът на живия Бог!

Антихристът е наречен „звяр“. Какво означава това? За човека в Библията се казва: „Бог създаде човека по Свое подобие“. Колкото по-отдаден на Бога е човек, толкова е по-човечен. И колкото повече човек обръща гръб на Бога, толкова повече се превръща в звяр. Големият враг на християнството Ницше казва: „Най-благородният човек е русият звяр“. Той е разбрал това. Антихристът ще е човек, който напълно се е отвърнал от Бога. Той е обърнал гръб на Бога и затова е животно — звяр без сърце.

Той е „звяр с много глави“. Какво означава това? Това значи, че той не е глупав! Хората биха казали: „Сече му пипето!“. Това значи, че ще залее света с пропаганда. Вече сме чували нещо подобно — гърмеше по всички високоговорители. О, мога да си представя как Антихристът идва, как всичко бива пометено от една безсмислена пропаганда! И всичко това ще постигне човечеството в неговия последен опит да се спаси без своя Спасител Господ Иисус — без покаяние и обръщане към Бога. Всички проблеми ще бъдат решени: политическите, защото Антихристът ще създаде световна държава. Икономическите проблеми ще бъдат решени — всеки ще си получи купоните за храна. Тогава ще бъдат решени и религиозните проблеми: „Аз съм спасителят на света! — ще казва Антихристът. — Покланяйте ми се!“.

Страшно е да се наблюдава как нашето време върви към този последен период.

Тогава целият свят ще падне в ръцете на Антихриста. Само християните ще кажат: „Ние няма да ти се поклоним!“. Всеки ще трябва да носи знак на челото си. Но християните ще кажат: „Не! Ние имаме един Спасител и Той е Иисус!“. Тогава ще започне преследване. В Библията има един пасаж, който гласи така: „Който не приеме този знак, няма да има право да купува и продава“. По този въпрос един швабски тълкувател на име Ауберлен е писал преди 150 години: „Ние не разбираме правилно този текст. Но когато му дойде времето, ще го разберем“. А ние вече го разбираме. Ние познаваме тоталитарните режими. Знаем какво означава това: такъв човек не може да получи нито купони за хляб, нито разрешение за работа, нито разрешение за емиграция. Може да вярва в каквото си ще. Но той е вече без родина и без права. Та това вече става сред нас!

Когато четях това, бях просто потресен и си мислех: „Как може да има хора, които да смятат, че Библията е остаряла! Не Библията е остаряла, нашите схващания за света са остарели. Библията сочи към бъдещето!“.

Антихристът ще търпи всичко друго, но не и изповядването на Спасителя — Господ Иисус Христос. И затова отново ще има голямо преследване на християните.

Веднъж разправях на моите деца за тези неща. Тогава малката ми дъщеря започна да плаче. „Дете — попитах я аз, — защо плачеш?“ Тогава тя се разхълца и каза: „Ами това може да започне всеки момент!“. „Да — казах, — може да започне.“ „И ако не мога да остана вярна на Спасителя, какво ще стане?“ Тогава й обясних: „Това би било ужасно. Но само едно ти е нужно — днес да се държиш здраво за Него!“.

Действително това време може да се стовари върху нас още утре. Тогава няма да имаме никакъв шанс да намерим Иисус. Тогава няма да има вече богослужения. Камбаните ще бъдат претопени и преработени в паметници на Антихриста. Църквите ще бъдат превърнати в музеи, в които ще бъдат изложени снимки от младостта на Антихриста. Тогава хората ще викат за утеха, но тъй като са отхвърлили единствения утешител — Иисус — вече няма да има утешител. В книгата на пророк Еремия прочетох: „Тъй като вие Ме отхвърлихте, казва Господ, за вас няма вече утешители“. И тогава човекът в цялата си безутешност ще бъде предаден във властта на хората. Аз вярвам, че християните ще бъдат блажени, даже и ако трябва да умрат! В това страшно време те ще имат Утешител!

Много обезпокояващи са думите на Иисус: "Хората ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне Вселената. А в Откровението на Йоан се казва: „И цялата земя се удивляваше след звяра… и се поклониха на звяра, като казваха: Кой е като този звяр? Кой може да воюва против него?“. Чудя се как се съгласуват тези две неща. От една страна се говори за страх и очакване на ужасни неща, а от друга — за големи успехи? Но след като съм преживял 1933 година, зная, че светът може да бъде залят с „ура“, с духова музика и знамена, но въпреки това да бъде изпълнен със страх и очакване на нещата, които ще дойдат.

Когато обаче Антихристът стигне до апогея на властта си, когато тържествува и си мисли, че вече е приключил с Иисус, тогава Бог се намесва. Иисус се връща отново в слава! По-нататък не се говори много за Антихриста. Иисус ще го помете с дъха на устата Си.

Колкото по-мрачни стават времената, колкото по-ясно се открояват страшните тенденции на човешката безпомощност и идването на Антихриста на власт, толкова по-високо ще издигат главите си тези, които четат Библията. Те очакват завръщането на Иисус!