Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

3. Какво казва Бог?

а) Бог одобрява сексуалността

Има едно стихотворение на Курт Тухолски, в което той заявява горе-долу следното: „От пъпа нагоре съм християнин, а от пъпа надолу — езичник“. Това е глупост! Библията казва: „И Бог създаде човека, мъж и жена ги създаде“. Следователно Бог ни е създал с нашата сексуалност. Затова и аз открито говоря по този въпрос. Това не е табу. Бог ме е създал мъж, и вас също — мъже. Нека тогава бъдем мъже, а не палячовци! Вас Бог ви е създал жени. Тогава бъдете жени! Стремежът на някои жени да бъдат като мъжете и обратно, е болестен. Разбирате ли, бъдете истински жени! Бъдете истински мъже! „И Бог създаде човека, мъж и жена ги създаде“ — а не и някакъв трети пол. Бог одобрява нашата сексуалност, това трябва да го знаем. Тук нищо не трябва да се потиска. Всички емоции и вълнения, които се дължат на това, че сме мъже или жени, са вложени още при сътворението.

Но ние сме паднало творение. Светът не е такъв, какъвто е излязъл от Божиите ръце. И затова точно сексуалността, тази важна и нежна област на човешките отношения, е особено застрашена. Ето защо Бог грижливо защитава тази ни страна.

б) Бог защитава сексуалността чрез брака

Бог одобрява сексуалността и я защитава чрез брака. Бракът не е обществен договор, а божествена наредба.

Един американски психиатър, който е написал цяла книга по тези въпроси, а самият той не е християнин, казва: "Никъде няма по-величествено изявление по този въпрос от това в Библията: „И Бог създаде човека, мъж и жена ги създаде“. И продължава: „Аз не съм християнин, но ви казвам като психиатър, че правилното е бракът“. Разберете ме добре — не седмият, осмият или деветият брак на холивудските звезди! Това, че тези „бракове“ се превръщат в идеал, е също едно от безумията на нашето време, което прави цялата ни безпомощност още по-явна. Бог е установил брака като институция — брака на любовта и верността.

Иска ми се всъщност да ви държа една малка реч по въпросите на брака. Мили жени, не е достатъчно да готвите хубави гозби на вашите мъже и да им пришивате скъсаните копчета, за да сте добри съпруги. Вие, мъже, не е достатъчно да давате на жените си пари за домашния бюджет и повече да не ви е грижа за тях. Според Божията воля бракът трябва да бъде избавление от самотата! Такъв ли е вашият брак, семейни хора? Може би трябва някога да си поговорите и да си кажете: „Докъде сме стигнали всъщност? Нашият брак трябваше да бъде спасение от самотата ни!“. „Не е добре за човека — казва Бог в началото на Библията, — да бъде сам; ще му направя подходящ помощник.“ Разбирате ли, избавление от самотата!

На това място ще ви разкажа една история. Когато бях малко момче, сестра ми и аз отидохме с родителите си на сватба на наши роднини в Щутгарт. Това беше първата сватба, на която присъствах, и всичко ми беше много интересно. До църквата отидохме с файтони, а след това в хотела имаше пищен обяд. На последно място в менюто пишеше: „Сладоледена бомба“. Аз и сестра ми бяхме седнали на края на масата и имахме само едно желание — по-скоро да дойде сладоледената бомба! Тя обаче безкрайно дълго се бавеше, защото постоянно все някой чичо държеше дълга реч. Тези речи ни бяха ужасно скучни. И въпреки това една от тях остана незабравима за мен. Стана един чичо, който искаше да бъде духовит, и каза: „Мили гости на този празник! Говори се, че на небето имало два стола, определени за тези съпрузи, които нито за секунда не са съжалили, че са сключили брак“. И продължи: „Но до ден-днешен тези столове стоят празни!“. В този момент някой го прекъсна. Баща ми се провикна през цялата група от гости към майка ми, която седеше на другия край на празничната трапеза: „Майко, тия столове са за нас!“. Аз бях малко момче и не разбрах напълно дълбокия смисъл на казаното, но поток от радост обля сърцето ми, защото усещах чудесната топлина на своя роден дом. Вашият брак такъв ли е? Така Бог си е представял брака!

Когато се женех, присъстваше един мой стар колега, който произнесе чудесна реч върху този библейски текст: „Аз ще му направя подходяща помощница“. Той каза: „Не господарка, която да го замерва с пантофите си, нито робиня, която да лежи в краката му. Не някакъв второстепенен придатък покрай него, а подходяща помощница, която да бъде винаги до него“. Сега ми се иска да изпея една песен-възхвала за брака, ех, само да имах време за това!

Много силно впечатление ми направи как баща ми погледна майка ми на сребърната им сватба и каза: „През тези 25 години всеки ден те обичах все повече“. Тогава си помислих за всички бракове, в които за тези 25 години всичко е изстинало. Ужасно! Има много съпрузи, които трябва да кажат на партньора си: „Виж какво, ние трябва да започнем всичко отначало!“. Това е възможно! Възможно е!

А сега и третото нещо: има много млади хора, които казват: „Аз още хич и не мисля за женитба. Какво казва Библията за нас? Можем ли да правим каквото си искаме?“. На тях трябва да кажа следното:

в) Бог иска чиста младеж

Зная, че в днешно време това звучи малко смешно. Но смятате ли, че Бог се приспособява към модата? Не бих казал. Може би трябва да обоснова мисълта си. Вижте, в Библията има една знаменита история — тя разказва за един млад мъж на име Исаак. Един ден баща му изпраща слугата си да му доведе жена. Тогава Исаак отива на полето да се моли, защото е убеден, че Бог е Онзи, който ще избере правилната жена за него. И на тази жена, която още дори не познава, той вече е верен. Вие, млади хора, които още хич и не мислите за женитба, бъдете сигурни, че Бог ще ви даде подходящото момиче в подходящия момент. И на това момиче вие още отсега трябва да сте верни. Или обратното: вие, момичета, бъдете верни на този, когото още не познавате! Това е идеята на Библията. Бог иска чиста младеж!

Веднъж един психиатър ми заяви: „Аз съм убеден, че по принцип едно момиче може да обича истински само веднъж. Сърцето й може да се отвори истински само веднъж. Ако едно момиче е имало седем приятели, то вече е похабено за брак. Ще се ожени за седмия, но ще мисли винаги за първия, когото е обичала“. Тогава му отвърнах: „Интересно, вие, психиатрите, стигате до същите истини, както и Божието Слово!“.

Трябва съвсем ясно да кажа: предбрачните сексуални връзки, лесбийството, хомосексуализмът, изневярата и разводът са грехове, за които ще трябва да отговаряте пред лицето на светия Бог!

Всъщност тук бих могъл да приключа. Но зная колко много ми помогна това, когато разбрах каква е волята на Бога и какво казва Той. Би било жестоко да спра дотук и да не ви кажа още нещо важно по този въпрос.