Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

3. От голямо разстояние се чува трудно

Когато имаме чувството, че Бог мълчи, причината може да е, че сме много далеч от него!

Наскоро идва при мен един младеж и казва: „Пастор Буш, вие ме нервирате! Постоянно говорите за Бога. Изпречвам ви се на пътя и вие веднага започвате пак за Бога. А аз нито Го виждам, нито Го чувам. Къде говори Той? Аз не чувам нищо!“. Тогава му отговарям: „Младежо, знаете ли притчата за блудния син?“. „Горе-долу“ — казва той. „Горе-долу не означава нищо. Искам да ви разкажа една история, която сам Иисус е разказал. Имало един богат земевладелец и той имал двама сина. Единият от тях бил малко лекомислен. Било му тясно вкъщи, задушно, просто не му било хубаво. Един ден казва на баща си: «Старче, дай ми моя дял от наследството, изплати ми го още сега. Искам да тръгна по света». Бащата му го дал и той тръгнал по широкия свят. И така се казва в Евангелието за него: «И там разпиля имота си с разпуснатия си живот». Можете да си представите това — в големия град чудесно можете да си похарчите парите. Точно тогава настава глад и безработица. Той пропада безнадеждно и накрая се озовава при свинете — става свинар. В Израел свинете се считат за нечисти животни. За един евреин това било най-лошото, което можело да му се случи — да стане свинар! Но тъй като тогава царял глад, той се радвал да може да си открадва по нещо от коритото на свинете, че да се храни. Там не можел вече да чува гласа на баща си. Просто бил много далеч от него. Блудният син би могъл да каже: «Не чувам гласа на баща си!». Естествено! Разбира се, че не го чувал. Позволете ми тук да вмъкна нещо и да разкажа притчата не както е в Библията. И така, ето го избягалия, седи при свинете. Стомахът му стърже от глад. И той обвинява баща си: «Как може той да допусне да съм толкова зле!». Така виждам и днешния свят: той изоставя Бога, сполетява го нищета, а после крещи: «Как може Бог да допуска това? Защо Бог мълчи?». Но Иисус разказва притчата за блудния син по друг начин. Идва един момент в неговия живот, когато той идва на себе си: «Аз съм безумен! При баща ми има хляб в изобилие, а аз тук умирам от глад. Ще стана, ще се върна при баща си и ще му кажа: „Татко, сгреших!“». Решил се и се върнал. Баща му го видял отдалеч и изтичал насреща му. А блудният син казал: «Татко, сгреших!». Тогава баща му го прегърнал и казал: «Донесете най-хубавите дрехи и му сложете пръстен на ръката и обувки на краката!». Тогава той изведнъж чул гласа на баща си. Ако вие не можете да чувате гласа на Бога, значи сте много далеч от Него! Трябва да се върнете и вие много добре знаете това!“ — казах аз на онзи младеж.

Хората могат да бъдат много далеч от Бога — чак при свинете, образно казано. Това го знаех дори по време на най-голямото си безбожие като лейтенант през Първата световна война. Мислех си: „Всъщност аз трябва да се обърна“. И още не съм срещал човек, който по принцип да не знае това: „Аз трябва да се обърна“. И най-самоуверената жена, която твърди: „Аз съм праведна“, разбира това, когато си поговоря с нея по-дълго. „Да — казва тя, — всъщност аз би трябвало да се покая! Много грях има в моя живот! Сърцето ми е вкаменено“.

Всеки от нас знае: „Аз всъщност би трябвало да се обърна“. Защо не направите това? Обърнете се, покайте се! Тогава и вие ще чуете Бащиния глас!

И още нещо по въпроса защо мълчи Бог.