Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

6. Четете Библията!

Как говори Бог с хората? Той говори чрез Библията! Ето защо непременно трябва да започнете да четете Библията. „Но днес никой вече не чете Библията!“ — мислите си вие. Да, за съжаление! Веднъж един човек обясняваше, че на празника на Реформацията евангелистите винаги пеели песента на Лутер: „Всесилна крепост е Бог наш“. А там накрая се казва: „… и нека Словото му да стои!“. Та сега християните го оставят да стои — на лавицата на библиотеката — не го свалят оттам и си мислят: „Добре и правилно е там да си стои“. Но Лутер не е имал това предвид.

Често пъти, когато ходя по къщите, ми казват: „Да, господин пасторе, ние още пазим една стара Библия от 1722 година, от нашата прабаба!“. И домъкват една мебел, която положително никой не чете! При цялото ми уважение към старите Библии аз ви препоръчвам: купете си някое ново издание на Новия Завет! Има много симпатични, джобен формат. Купете си съвременно издание!

И всеки ден си отделяйте време, сядайте и четете от него. Просто слушайте — тогава Иисус ви говори!

Сигурно ще има места, които няма да разберете, но спокойно продължавайте да четете. На моите момчета това винаги го обяснявам така: веднъж един фермер от Бразилия ми разказа как се заселил там и получил парче земя. Отишъл да я разгледа и установил, че това било едно парче джунгла. Изсякъл дърветата, изкоренил дънерите, извадил скалните блокове и един ден стигнал дотам, че могъл да впрегне два вола и да оре. Изорал три крачки и плугът заседнал. Какво да прави? Да си отиде вкъщи, да вземе динамит и да взриви скалата заедно с плуга и воловете? Не! Заобиколил камъка с плуга и продължил да оре. Като свършил, работата му изглеждала доста жалка. Но той посял и пожънал. След като изорал следващата година, нещата изглеждали малко по-добре. Пак сякъл дървета, изкоренявал дънери и вадил камъни, но работата вече вървяла много по-добре. На третия път вървяло още по-гладко.

Така трябва да четете и Библията. Просто започнете! И ако нещо не разбирате, на първо време го пропуснете. Само продължавайте! И изведнъж ще стигнете до един текст, още в първата глава на Новия Завет, който гласи: „Иисус ще спаси Своя народ от греховете му“. Ще кажете: „Това го разбирам! Че това се отнася за мен!“. Така оставете Бог да ви говори чрез Библията! Отделяйте си всеки ден време за Божието Слово! И същевременно Му се помолете: „Господи! Дай и на мен светлина! Нека и аз да разбирам! Осветли сърцето, ума и душата ми!“.

И още нещо: не позволявайте на никого да окаля пред вас Библията! Библията е прекрасна книга! Няма по-актуална и по-вълнуваща книга от Библията!

Като млад войник през Първата световна война бях на разузнаване при Вердюн. Седях на един ръб над едно дефиле. Настъпваше вечерта и се смрачаваше. Преди да се спусне нощта, гледам изведнъж как през просеката подскача една полева кухня на неприятеля. Ние изобщо не подозирахме, че през това място би могла да мине кола. Но тази полева кухня, която не бе дочакала настъпването на нощта, ни подсказа, че това е подстъп към неприятелските позиции. Щом като полевата кухня минава оттам, тогава през тази просека ще минат и пехотинските обози, и муниционните колони към неприятелския лагер. И какво направихме? Дали си казахме: „Я да оставим просеката и да не я обстрелваме“? Напротив — обстрелвахме я през цялата нощ!

Чуйте, Библията е подстъпът, пътят на снабдителните и муниционните транспорти, Божият подстъп за подкрепление на християните. И дяволът е също така хитър и държи под обстрел този път. Затова и Библията бива обстрелвана. Най-глупавото момче казва: „Ба! Що за книга!“. Най-умните професори доказват, че Библията е само човешко дело. Разбирате ли? Тук те са единни — преграден огън срещу Библията! Но ако искате да станете деца на Бога и да бъдете спасени, това не бива да ви тревожи. Не оставяйте да окалят пред вас Библията! Библията казва, че е написана от хора, които са били изпълнени и просветлени от Светия Дух. И когато я четете, скоро ще забележите, че в нея има друг, божествен дух.

Веднъж някой се оплакваше: „За мен Божието Слово е някак мъртво. Много бих искал да се спася, но Неговото слово нищо не ми говори!“. Тогава отговорих: „Помолете Бога за Светия Дух! Молете се, ако трябва три месеца, всеки ден: «Господи, подари ми Светия Дух, за да разбирам Твоето Слово, за да оживея във вярата». Повярвайте ми, Бог ще ви отговори, съвсем сигурно!“.

И за последно искам да ви кажа още нещо.