Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

2. Оставете нечуваната си самомнителност!

В Библията се казва: „Това е несъмнено вярно и скъпоценно слово, че Христос дойде на света, за да изкупи — буквално, да спаси — грешниците“. Тук много хора се възмущават и казват: „Че аз не съм грешник! Не съм престъпник!“. На тях заявявам сега: лъжете! Това ще трябва един ден да го кажете пред Самия Бог: „Аз не съм грешник! Аз съм спазвал всички Твои заповеди“. Ще можете ли да го кажете? О, оставете тази нечувана самомнителност, с която си въобразявате, че всичко е наред! Нищо не е наред, нищо!

Веднъж, преди години, разговарях с един 20-годишен хлапак и няма да забравя този разговор. Един ден го срещам и казвам: „Драги Хайнц, нещо не те виждам на библейските часове и в младежката група!“. А той отговаря: „Знаете ли, господин пасторе, аз междувременно премислих нещата. Вие постоянно говорите за Иисус, който е умрял за грешниците. Аз обаче нямам нужда от изкупителна жертва, от някой, който да понася наказанието ми. Ако съм сгрешил нещо, и ако има Бог, то тогава искам аз да си отговарям пред Него за това. Това е направо смешно — имал съм нужда от Спасител, който да умира за мен!“. Отговорих му: „Добре, драги мой! Значи ти искаш пред светия Бог да се позовеш на собственото си право. Разбира се, че можеш. Можеш да отхвърлиш Иисус и да кажеш: «Позовавам се на правото си». Но, моля те, драги, първо си изясни следното: във Франция те съдят по френското право, в Англия — по английското право, а пред Бога — по Божието право! Надявам се, че никога не си престъпил нито една-единствена Божия заповед, иначе си загубен! Довиждане!“. „Един момент! — казва той. — Едва ли ще е чак толкова стриктно!“ „Ха! — отвръщам аз. — А ти как си представяш светия Бог? Представи си, че 50 години съм живял съвсем порядъчно и после само за три минути открадна нещо. Това се открива и ме изправят пред съда. Стоя значи пред съдията и заявявам: «Господин съдия, не бъдете толкова дребнав! Петдесет образцови години и три минути кражба — това се компенсира! Кой може да е толкова педантичен!». Можеш ли да си представиш това? Съдията ще отговори: «Чакайте малко! Аз не говоря за вашите 50 порядъчни години, а само за трите минути, в които сте откраднал! За това ви обвинява законът». А ако един земен съдия прави така, какво остава за Бога!“.

Вие мислите ли, че нямате вина пред Бога? Мислите ли, че нямате нужда от прошка за греховете си? Не се ли смятате за грешник? О, оставете тази нечувана самомнителност и потърсете Господа, който е умрял на кръста за вашия грях и е платил вместо вас! Приемете Го, признайте Му греха си и Му кажете: „Господи, хвърлям пред Теб цялото си нечестие! Искам Твоята милост! Умий ме в Твоята кръв!“.