Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
[не е въведено; помогнете за добавянето му], ???? (Обществено достояние)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Басня
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Форматиране
Karel (2019)

Издание:

Автор: Езоп

Заглавие: Прорицателят

Преводач: Анатолий Буковски; Лина Бакалова; Надежда Накова

Година на превод: 2008; 2015

Език, от който е преведено: английски

Издание: Четвърто преработено

Издател: Читанка

Година на издаване: 2019

Тип: Басня

Редактор: Лина Бакалова

Художник на илюстрациите: Джон Тениъл; Харисън Уиър; Ърнест Хенри Грисет

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10433

История

  1. — Добавяне

Селската мишка поканила градската мишка, нейна близка приятелка, да й погостува и да опита от селското й ядене. Докато били сред голите ниви и похапвали житни зърна и корени, изскубнати от живия плет, градската мишка казала на приятелката си:

— Ти живееш тук доста скромно, докато в моята къща е рогът на изобилието. Аз съм заобиколена с всякакви лакомства и ако дойдеш с мен, ще споделя щедро с теб моите деликатеси.

Селската мишка се оставила лесно да бъде убедена и отишла в града заедно с приятелката си. Като пристигнали, градската мишка сложила пред нея хляб, ечемик, фасул, сушени смокини, мед, стафиди и накрая донесла апетитно парче сирене от една кошница. Селската мишка, която била възхитена при вида на такава хубава гощавка, сърдечно изразила задоволството си и се оплакала от тежката си съдба. Тъкмо когато започвали да ядат, някой отворил вратата и те светкавично избягали с цвърчене към една толкова тясна дупка, че двете едва се натъпкали в нея. Едва били започнали отново да ядат и влязъл друг да извади нещо от един долап, при което двете мишки, по-уплашени от преди, побягнали и се скрили. Накрая селската мишка, примряла от глад, казала на приятелката си:

— Макар че си ми приготвила такова вкусно угощение, ще трябва да те оставя да му се наслаждаваш сама. То е съпроводено с твърде много опасности, за да ми хареса. Предпочитам моите голи ниви и корените от живия плет, където мога да живея без страх и в безопасност.

Градската мишка и селската мишка
Край