Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Complete Idiot’s guide to Diabetes, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Steis (2014 г.)

Издание:

Автор: Д-р Майер Б. Дейвисън; Дебра Л. Гордън

Заглавие: Енциклопедия на диабетика

Преводач: Таня Виронова

Година на превод: 2011

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Хомо Футурус

Град на издателя: София

Година на издаване: 2011

Националност: американска

ISBN: 978-954-8086-46-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2057

История

  1. — Добавяне

Глава 10
Алтернативни подходи

В тази глава ще научите:

• за допълващите и алтернативните терапии

• хранителните добавки

• билковите добавки

• активните терапии

 

 

Тази година почти половината американци ще използват естествени или допълнителни лечебни методи като акупунктура, билкови препарати, йога, медитиране, хиропрактика или масаж, изхарчвайки почти 21,2 милиарда долара за това, като повече от половината ще излязат от техния джоб. Изследванията показват, че когато използват тези терапии, хората с диабет са същите като хората без диабет.

Но просто защото някои реклами („инфомерсиали“ — по-дълги реклами под формата на филмче) за билкови продукти натрапват своите „билки, намаляващи кръвната захар“ и те са привлекли вниманието ви, това не е причина да се бръкнете за пари. Повечето от тези лекарства, особено добавките, са непроверени, а някои от тях дори са вредни.

Така че да се фокусираме върху онова, което трябва да знаете за алтернативните лекарства и как да намерите уважаван практикуващ лекар, от какво да стоите далеч, какво може да ви бъде от полза и какво показват съществуващите изследвания. Въпреки че голяма част от алтернативните терапии включват лечение на ума и тялото, като йога и медитация, ще запазим това за глава 12, когато ще говорим за стреса.

Добре дошли в света на ДАМ

Защо американците прекарват толкова много време и пари за допълнителни и алтернативни терапии, наречени също така ДАМ (Допълваща и алтернативна медицина)? Експертите, които блъскат главите си върху този въпрос и го изследват задълбочено, посочват няколко фактора:

• Защото са разочаровани от обикновените терапии. Когато дори и най-модерните лечения не могат да свалят кръвната ви захар и да я държат под контрол, изкушаващо е да се огледате за нещо друго.

• Защото искат нещо природно, натурално. За нещастие, натурални продукти не означава безопасни.

• Защото искат лекарство. Справянето с хронична болест като диабет може да бъде невероятно изпитание и е напълно разбираемо човек да се изкуши и да потърси лекарство извън традиционната медицина. Но каквото и лекарство да търсите, с изключение на трансплантация на панкреасни или островни клетки, трябва да знаете, че поне засега лекарство за диабет няма.

• Защото искат да контролират нещата. Днешната здравна система е толкова голяма, тромава и така деперсонализирана, че човек може да се почувства като бурмичка в огромната фабрика, а не като личност, която заслужава специално внимание. Повечето доставчици на ДАМ го знаят; те обикновено прекарват повече време с пациентите и използват простото изкуство да слушат.

• Защото искат да определят онова, което смятат за скрита причина за болестта си. Много алтернативни терапии са създадени да намалят стреса или да станат „шамандура за слаба имунна система“. Има доказателства, че намаляването на стреса може да помогне за контролирането на диабета (вж. Глава 12). Така че това вероятно е една от най-добрите области, в която да търсим възможности за ДАМ, ако имаме диабет. Доколкото ни е известно обаче, имунната система не играе директна роля при диабет тип 2.

Поради културни или духовни вярвания. Много други култури имат дълги традиции в природолечението и други алтернативни терапии; за тях нашата западна медицина се смята за алтернативна. Това е особено вярно при източните култури.

Някои изследвания върху използването на алтернативни лечения сред хората с диабет, са открили интересна информация:

• Петдесет и седем процента от хората с диабет, които прилагат ДАМ, обсъждат това с обикновените си лекари.

• Четиридесет и три процента от хората, които прилагат ДАМ, всъщност са били насочени към алтернативните лечители от личните си лекари.

• Почти един на всеки четири човека с диабет на възраст от 50 до 64 и близо 35% от тези над 65 години прилагат ДАМ.

• Повечето хора с диабет, които прилагат ДАМ, са висшисти с доходи над 20 000 долара годишно. Половината работят, а 86% имат един или повече от един допълнителен медицински проблем.

• Хората с диабет, които са прилагали ДАМ, са по-склонни да прилагат и подходи като молитва, диета, терапия с релаксация, хиропрактика, билково лечение и витамини, акупунктура, аюрведа (форма на индийска медицина), хилация, рейки, хипноза, масаж, натуропатия и хомеопатия и други възможности.

Дефиниция

Акупунктурата е древна китайска форма на медицина, основана на принципа, че в човешкото тяло има меридиани на енергия или чи, които преминават през него и са свързани със здравето ви. Практиката използва игли, налягане, електричество, за да бъдат върнати тези меридиани в равновесие и така да се възстанови здравето. Аюрведа е древна източноиндийска система, която търси баланс между здравословния начин на живот и природните методи за лечение. Хилация включва използването на дадени лекарства венозно, за да бъдат извлечени тежки метали от тялото, докато рейки е терапия, основана на движението, създадена, за да възстанови баланса в тялото. Натуротерапията е алтернативна медицина, която използва промени в начина на живот, билкови и хранителни подходи, релаксационна терапия и други ДАМ за подобряване на здравето, свързани главно с хронични състояния.

 

 

Какво трябва да знаете за ДАМ

Преди да се обърнем към алтернативни методи за лечение (ДАМ), които може да помогнат на някои хора с диабет, трябва да разберете няколко неща за тях:

• Никога не приемайте, нито пренебрегвайте която и да е терапия или лечение, без да уведомите първо доктора си. Някои билкови или хранителни добавки може да си взаимодействат с лекарствата, които приемате, други може да не ви бъдат препоръчани, ако имате свързани с диабета усложнения.

• Разберете, че зад алтернативните лечения и лекарства стои далеч по-малко научна полза, отколкото зад традиционната медицина и процедури. Причините за тази липса на знания са много. Не само че е трудно да се намери финансиране, за да се заплати да се направят добри изследвания на алтернативната медицина, но доста често е трудно да се организират такива. Дори провежданите изследвания често показват дефекти. Освен това билковите продукти рядко са стандартизирани; така че има различни рецепти с различна сила на активните съставки. Като казваме това, трябва да добавим, че много алтернативни практики имат зад себе си хиляди години, през които са били прилагани, много от тях имат малко или никакви странични ефекти.

• Трябва да осъзнаете, че Администрацията за храни и лекарства в САЩ е вдигнал ръце от билки и хранителни добавки. Тези продукти не минават през проверки и оценки, необходими за лекарствата, които се продават законно в аптеките. Администрацията дори не наблюдава тяхното производство, за да осигури чистота, както прави с фармацевтичните продукти. Дори ако получи съобщения или доклади за вредни, свързани с добавки или билки продукти, тя трудно може да ги изтегли от пазара.

 

 

Намиране на алтернативен лечител

Ако решите да потърсите алтернативна терапия, опитайте се да намерите качествен специалист. Когато търсите лечители с алтернативни терапии, по-точно такива, които приготвят билки и други добавки, задайте следните въпроси:

• Какъв е специфичният план за лечение?

• Какви ползи може да очаквате и колко време ще отнеме лечението?

• Какво ще правите с обикновените лекарства?

• Колко ще ви струва?

• Какви може да са страничните ефекти?

• Трябва ли да споделите информацията с доктора си?

Уверете се, че лечителят е лицензиран, ако щатът го изисква, или има сертификат в своята област от уважавани професионални организации. Уверете се, че докторът ви знае с кого се виждате и какво правите. Може да намерите доктор или остеопат, който има специално образование и умение в алтернативни терапии. Повечето доктори изучават тези възможности, така че да могат да общуват по-добре с пациентите си.

Храна в хапче

В глава 6 описахме важността на една здравословна диета, но има изследвания, които предполагат, че някои хранителни добавки може да помогнат за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Помнете, че вземането на витамини или други хранителни добавки не е извинение да престанете да приемате храните, от които се нуждаете по старомодния начин, например чрез хранене, нито ви позволява да промените лечението, което докторът ви е предписал.

Една от важните ползи на хранителните добавки е да се намали оксидативния стрес. Какво имаме пред вид? Нали сте виждали как отрязаната ябълка става кафява или как един метален вагон, оставен на открито се покрива с ръжда. Това е оксидация. Ако се случи в определени части на вашите клетки, това може да ви навреди и се нарича оксидационен стрес.

 

 

Свободни радикали и други гадни неща

Оксидативният стрес е вреда, причинена на молекулите, в това число и на тези в нашето тяло, от едни гадни неща, наречени свободни радикали. Представите си ги като боклук, останал след дейностите от нормалния живот, като ядене, дишане и движение. Те са като замърсителите, които остават след горене на бензин. Свободните радикали може също така да се получат от излагане на външни източници, като пушене на цигари, замърсяване на околната среда, алкохол, радиация и инфекции.

В тялото свободните радикали са насочени към мазнините в кръвта като холестерол, протеини и ДНК (строителните клетки на гените), увреждайки техните структури и понякога убивайки клетките. Това на свой ред поврежда тъканите и органите. Днес оксидативния стрес е обявен за причината за всичко — от деменция до сърдечни болести.

И тук на помощ идват антиоксидантите. Тези „добри момчета“ които се намират в храните, включват витамините А, С и Е. В епруветките за тестване и изследванията върху животни е открито, че те защитават клетките от повредите на оксидацията чрез разбиване и модифициране на свободните радикали, като ги оставят безвредни.

Днес изследователите знаят, че хората с диабет са предразположени към по-високи нива на оксидативен стрес. Със сигурност той въздейства върху сърцето, защото частиците на липопротеините с ниска плътност (лошият холестерол) се оксидират, стават по-малки и по-гъсто разположени и вероятността да запушат коронарните артерии, което води до проблеми със сърцето, е по-голяма. Това може да е една от причините за по-високия процент на болните от сърце сред хората с диабет.

Целият този оксидативен стрес накара изследователите да потърсят антиоксиданти добавки и храни, които биха могли да помогнат да се намали стресът, което ще бъде полезно за хора не само с диабет, но и за такива, които не са болни. Засега няма много доказателства за ползата от тях.

Дефиниция

Оксидативен стрес означава вреда, причинена на молекулите на тялото от свободните радикали, които са остатъчни продукти от нормалните химически реакции.

 

 

Витамин Е

Изследванията върху влиянието на витамин Е за предпазване от различни хронически болести, в това число и диабет, са разочароващи. Направени са поне шест големи клинични опита за изследване на ефекта от него върху сърдечно-съдови заболявания и диабета. Никой от тях не е показал положителен ефект.

Повечето изследвания са насочени към витамин Е в комбинация с други храни. При едно от тях, комбиниращо аминокиселина L-аргинин и витамин С и Е, се наблюдава подобрение на функциите на кръвоносните съдове при жени с диабет тип 2. Жените приемали 1800 мг витамин Е на ден, доза, която нито един доктор няма да препоръча. Всъщност, ако приемате витамин Е, не трябва да е повече от 200 мг или международни единици (МЕ) на ден.

Друго изследване установило, че комбинацията от магнезий, цинк, витамин С и Е, приемана всеки ден в продължение на 6 месеца значително намалила нивото на кръвната захар при 69 човека с диабет тип 2. Участниците в това изследване приемали далеч по-безопасната доза от 150 мг витамин Е. Същите изследователи направила още едно изследване и открили, че тази комбинация повишила нивото на добрия холестерол (липопротеин с висока плътност), чиито ниски нива са рисков фактор за сърдечно болните. Разбира се, никой не знае дали причината е във витамин Е или друга добавка; изследователите не са открили подобно намаляване на нивата на глюкозата у хора, които са приемали само витамин Е.

Освен изследванията, които не показват никакъв ефект, има друга причина да бъдем внимателни към приемането на високи дози витамин Е. Едно от най-големите проучвания, което продължило и най-дълго, открило, че витамин Е е свързан с повишена опасност от спиране на сърцето. Освен това, когато учените комбинирали всички изследвания, при които се прилагал витамин Е, не само тези, свързани с диабета, открили нарастване на смъртността при хора, приемащи повече от 400 и повече единици на ден.

Основният извод е следният: ако мултивитамини или минерални добавки са редовна част от вашия ежедневен прием, убедете се, че не съдържат повече от 100 МЕ витамин Е. От друга страна, ако не искате да приемате витамини на хапчета, просто яжте повече зеленчуци и плодове. Те са пълни с витамини и антиоксиданти.

 

 

Магнезий

Това е минерал, който играе важна роля, не само като помага на глюкозата да премине през клетъчната мембрана, но също и за метаболизма вътре в клетката. Ниските нива на магнезий се свързват с повишен риск от инсулинова резистентност и диабет. Едно изследване, проведено върху 634 човека с диабет тип 2 и с ниски нива на магнезий, показва, че доставянето на магнезиев хлорид забавило повишаването на нивата на глюкозата и HGA1C в сравнение с групата, която не приемала магнезий.

Изводът е, че приемането на магнезий по принцип е важно. Ако решите да го вземате, около 400 мг на ден ще бъде напълно достатъчно. По-високи количества може да доведат до диария. Добри източници на магнезий в храната са зеленчуците с тъмнозелени листа, като спанак и зеленолистни — зеле, брюкселско зеле, алабаш, соя, бобови растения (леща, грах, боб, соя, фъстъци), семена, ядки като бадеми и кашу, пълнозърнести храни, банани, изсушени кайсии и авокадо.

Внимание!

Не доставяйте магнезий на организма си, ако имате бъбречна болест. Ако нивата на магнезий са много високи (нарича се хипермагнеземия), това може да доведе до фатални последствия.

Дефиниция

Хипермагнеземия е излишък на магнезий в организма. Приемането на прекалено много магнезий е особено опасно за хора с бъбречни болести, защото не могат да го освободят нормално и той се акумулира в тях.

 

 

Хром

Хромът е друг важен минерал. Нуждаем се от него заради нормалния метаболизъм на въглехидрати и мазнини. Хромът изглежда действа не само като повишава броя на инсулиновите рецептори върху клетките, но също така подобрява тяхната функция.

Изследванията върху възможните положителни ефекти на хрома при хора с диабет дават смесени резултати. Някои имат ефект, други не. Това може да се дължи на факта колко хром има вече в тялото. Много хора, особено по-възрастните, не получават достатъчно хром с храната си. Освен това диабетът може да е причина тялото да губи повече хром, отколкото при хората без диабет. Така по-възрастните болни от диабет страдат от недостиг на хром по-често. За жалост не е лесно да се измери количеството му в тялото, така че никой не е сигурен кога има недостиг на хром и кога не.

В едно голямо изследване, включващо 180 човека с диабет, една трета са получавали 200 микрограма хром, една трета — 1000 микрограма, и една трета приемали плацебо. След четири часа онези, които получавали допълнителен хром, имали значително по-ниски нива на HGA1C в сравнение с онези, които не получавали никакъв. Онези, които получавали 1000 микрограма, имали също така и значително подобрение в намаляване на нивата на кръвната глюкоза, както и нивата на инсулин и холестерол. Това били китайски пациенти, при които дефицитът на хром е бил сходен. По принцип положителни резултати се получили при поне 200 микрограма хром на ден. Изследвания, които използвали по-малко, имали главно отрицателни резултати.

Основният извод е: хромът се приема за безопасна, потенциално полезна добавка за хората с диабет, но не го прибавяйте към ежедневния си режим на хранене, без да говорите първо с доктора. Също така можете да получите задоволително количество хром от пшеничени кълнове, цели зърна, бирена мая и повечето меса. По принцип от 200 до 400 микрограма на ден са предостатъчни.

Чувство за захар

Ако решите да опитате хром, опитайте с хром пиколинат и хром хистидин. Те се абсорбират най-добре.

Дефиниция

Плацебо е фалшиво лекарство или лечение, давано на участници в клинични опити и тестове, направено така, че да изглежда като истинско. Всъщност, докато трае изследването, нито пациентите, нито докторите знаят дали пациентите вземат истински медикаменти или плацебо. Това предпазва от пристрастия и повлияване на резултатите.

 

 

Една хранителна добавка, за която никога не сте чували: ванадий

Бързо! Вдигнете ръка, ако някога сте чули за ванадий (или поне знаете как се произнася). Не се срамувайте, ако не вдигнете ръка; това е малко известен, несъществен минерал, който изглежда играе роля в способността на клетките да използват глюкоза.

Макар че няколко опита показват известна полза от използването на ванадий при хора с диабет тип 2 (намаляване на нивата на кръвна захар и GHA1C и повишаване на инсулиновата чувствителност), те също показват и някои лоши странични ефекти, в това число гадене, повръщане, газове, схващане на мускули и диария.

Така че се откажете от ванадиевите добавки.

 

 

L-карнитин

Говорихме малко за L-карнитина по-рано в тази глава като една от четирите добавки, които, взети заедно, изглежда има благоприятно влияние върху хора с диабет тип 2. L-карнитин е аминокиселина, която играе роля при оксидацията на мастните киселини. През последните години тя е била предмет на многобройни изследвания, като някои изследователи направили заключения, че може да е полезна добавка за хора с диабет тип 2, както по отношение на подобряване използването на глюкозата (тъй като високите нива на мастни киселини в кръвта си взаимодействат с глюкозния метаболизъм), както и за предотвратяване на свързаните с диабета усложнения на сърцето, известни като автономна сърдечна невропатия.

Въпреки че няма официална препоръка да се използва L-карнитин при диабет, изследванията не са открили странични ефекти. Посъветвайте се с доктора си, ако се интересувате дали да го прибавите към ежедневното си меню.

 

 

Алфа-липоева киселина

Този силен антиоксидант играе роля в метаболизма на въглехидратите и се използва за лечение на диабетична невропатия в Германия от години. Един преглед на 14 изследвания върху използването му при хора с диабет показва, че той подобрява глюкозната толерантност и намалява симптомите на невропатия.

Така че алфа-липоевата киселина изглежда има някакво благотворно влияние при хора с невропатия, но говорете с доктора ме ако се интересувате дали да я прибавите към режима си.

Обзалагаме се, че не знаете:

Онези шикозни салати със зелен фасул, които си поръчвате в скъпите ресторанти, са повече от здравословна храна, те също така са полезни за сърцето и намаляват инсулиновата резистентност. Поне така показва едно изследване, проведено върху 12 жени с диабет тип 2. Те всички контролирали диабета си само чрез диета с добавка от фитоестрогени (естроген на основата на растения, намиращ се в соята) в продължение на 12 седмици. Също така прекарали 12 седмици, приемайки плацебо. Докато били на соевата добавка, инсулиновата резистентност, контролът на кръвната захар и нивата на холестерол се подобрили значително, което намалява опасността от сърдечно заболяване.

Можете да си купите замразен или пресен зелен фасул, който е много вкусен само с морска сол. Друг добър соев източник са соеви бургери, сирене тофу, соеви трохи, соево мляко (опитайте го със зърнена закуска).

 

 

Рибено масло

Изглежда, че колкото повече научаваме за рибеното масло, толкова по-добре го приемаме. Нашите баби, разбира се, знаели това, поради което винаги давали на родителите ни масло от черен дроб на треска, известно като рибено масло. Днес, слава богу, поглъщаме рибено масло така, че да не ни е неприятно на вкус — под формата на лесни за гълтане желатинови капсули без вкус.

Ако имате диабет, някои наблюдения твърдят, че рибеното масло — един мощен антиоксидант, може да помогне за предпазване от невропатия, ниски триглицериди и да намали риска от сърдечна болест.

Заключението е, че ако не ядете пет пъти риба в седмицата (а и ние не ви го препоръчваме поради високото съдържание на живак в много от тлъстите риби), говорете с доктора си за ежедневна добавка от рибено масло.

 

 

Копнеж към билките

Преди да има хапчета и инжекции, е имало билки. Те са били първите лекарства на човечеството и много от съвременните произлизат от растения. Таксолът, използван за лечение на рак, се прави от тисово дърво от Тихия океан. Аспиринът произлиза от кората на плачещата върба. Хининът — първото ефективно лекарство за малария, било открито в кората на хининовото дърво. Така че не е изненадващо, че различните билки може да имат влияние върху контрола на диабета или усложненията от него.

Но преди да се упътите към билковия щанд в супермаркета или магазина, имаме няколко предупреждения:

• Федералното правителство не проверява билките и не гарантира тяхното безопасно използване. Примери за опасни замърсители са открити в билкови лекарства, в това число в индийско лекарство за хора с диабет е намерено чисто олово. Подобни замърсители често причиняват сериозни здравословни проблеми и дори смърт.

• Много билкови добавки съдържат малко от активната съставка на етикета. Ако искате да опитате билкови добавки, говорете с доктора и се постарайте да откриете името на билкар или натуропат, който има специално образование за използване и разпространяване на продукти от билки.

• Трябва да познавате източника на билковите продукти. Потърсете сертификати, които включват проверки и инспекции на производствените мощности, за да се убедите дали отговарят на стандартите за обучение на персонала, чистота, поддръжка на оборудването, откъде получават суровия материал и прочее. Производителите трябва да имат сертификати и да поставят специален печат върху продуктите си.

• Помнете: добавките все пак са лекарства. Само защото върху етикета пише „естествени“, „природни“ или „натурални“ не значи, че са по-безопасни от фармацевтичните продукти. Те също предизвикват химически реакции в организма ви. Така че не приемайте повече от препоръчаната доза и не ги вземайте по-дълго от предписания период.

• Направете собствени изследвания. За да разграничите истината от фантастиката, проверете в интернет — в сайтове като www.quackwatch.com, www.acsh.org, www.ncahf.org.

• Споделете непременно с доктора си. Не може да ви го казваме по-често.

• Не приемайте нещо, просто защото някой приятел ви е казал; трябва да знаете какво вземате.

Внимание!

Ако кърмите или сте бременна, забравете за билковите лекарства, освен ако докторът не ви предпише такива.

 

 

Билкови лекарства и диабет

Въпреки че през вековете буквално стотици билки са били използвани за лекуване на диабет и усложненията от него, нека да се фокусираме върху няколко, за които сте чували най-често. Помнете обаче, че никакви изследвания не сравняват директно билките с лекарствата, дискутирани в глави 7 и 8.

А изследванията показват, че ефектите от предписаните лекарства върху кръвната захар са много по-големи от откритите и няколко положителни изследвания, оценяващи ефекта от билките. Така че не сменяйте терапията без да се консултирате с доктора.

• Американски женшен. Няма много изследвания, но едно предполага, че тази билка може да намали покачването на кръвната захар след хранене. Ако решите да опитате, приемайте я с храна. Избягвайте я, ако имате високо кръвно, и не я приемайте преди лягане, защото може да причини безсъние.

• Сминдух. Той е легитимен, принадлежи на същото семейство като фъстъците. Семената му се ползват за подправка на храни и като част от аюрведическата медицина от векове. Изследванията върху хора и животни показват, че може да намали кръвната глюкоза, да повиши инсулиновата чувствителност, да намали нивата на холестерола и да повиши добрия холестерол. Не вземайте много, може да ви причини газове!

• Момордика, известна също като горчив пъпеш или балсамова круша. Това растение е като виеща се лоза. Расте в Азия, Африка, Централна и Южна Америка. То се използва в народната медицина за лечение на диабетици от векове. От плодовете, семената и филизите се изолират различни вещества и както изглежда, имат антидиабетни свойства.

• Гимнема силвестра е дърво като виеща се лоза в Централна и Южна Индия. Като традиционно лекарство от аюрведа, гимнема има сладък вкус, както показва и името на хинди, което означава „разрушител на захар“. Водни екстракти от листата му дават серии киселини, които имат антидиабетични свойства. В едно изследване върху 22 човека с диабет тип 2, които приемали орални лекарства и по 400 милиграма гимнема на ден в продължение на 12 до 18 месеца, се наблюдавало значително намаление на кръвната глюкоза и на нивата на HGA1C. Пет от пациентите били в състояние да спрат приемането на орални лекарства и да вземат само билката.

• Билки, тонизиращи панкреаса — тази комбинация от 10 билки се е използвала в аюрведа за лечение на диабет. Билките са aegle marmelose (бенгалска дюля), preto-carous marsupium, syzigium cumini, gymnema sylvestre (гимнема), trigonella foenum graecum (сминдух), azadirachta (дърво ним, индийски люляк), ficus racemose (смокиново дърво), tinospora cordfolia (тиноспора кордфолия) и cinamomum tamala (индийски дафинов лист). Едно изследване показало, че тази комбинация има добър ефект върху хора с диабет тип 2, които имат много висока кръвна захар, но няма ефект върху онези, които имат средно висока захар.

•Гинко билоба — гинко е екстрактна форма от едно от най-старите дървета на света, някои от тях живеят по 1000 години. Екстрактът се извлича от листата. Той е отличен антиоксидант и предпазва нервните клетки и подобрява функцията на кръвоносните съдове. Първоначалното му използване при диабет за пациенти с интермитентно накуцване (мускулни болки, крампи, умора) или болки в крайниците, които се появяват при вървене в резултат на заболяване на периферните артериални съдове, защото тогава мускулите на краката се нуждаят от повече кислород, но те не могат да го получат поради запушените съдове в краката. Ако вашето състояние е такова, говорете с лекаря си да го добавите към лечението си. Едно предупреждение: не вземайте гинко, ако пиете някакъв препарат за разреждане на кръвта — например варфарин.

Дефиниция

Интермитентно накуцване се наричат мускулните схващания на краката, които се появяват при упражнения, и са едни от първите симптоми за болест на периферните съдове, наречена още периферносъдова болест — термин, с който се обозначават всички проблеми, причинени от лоша циркулация на кръвта, дължаща се на запушени артерии в крайниците.

 

 

За карфиците и иглите: акупунктура

Може би знаете, че акупунктурата е терапия, която включва забиване на игли в тялото на пациента, но това е само съвсем малка част от нея. Принципът, който лежи зад акупунктурата, е, че жизнената енергия или чи протича по определени пътища, наречени меридиани. Когато чи е блокирана, в резултат се появява болка и болест. Акупунктуристите отблокират чи, използвайки тънка като косъм игла, вкарана в специфични точки в тялото. Те могат да използват и лазерен лъч, който не поврежда кожата. Използват също така силен натиск с ръце вместо игли, което се нарича акупресура.

Акупунктурата се основава на вярването, че всяка болест е свързана с известна точка в тялото, която може да бъде област на намалено електрическо съпротивление. Това може да бъде част от научната основа за действието на акупунктурата. Проучванията са открили, че тя освобождава някои химикали в мозъка, като ендорфини, които намаляват болката и дискомфорта.

Ето защо акупунктурата се оказва ефективно лечение за диабетна невропатия, която може да бъде доста сериозна (вж. Глава 20). В проучване, проведено върху 46 човека с диабет, повечето от които приемали стандартни лекарства за болка, шест сеанса акупунктура за 10 дни оказали значително подобрение върху симптомите. И ефектът, както изглежда, продължил: през следващите три месеца до година 67% от пациентите спрели да използват или намалили количеството на лекарства срещу болка. Обаче по-нови изследвания не показват особено влияние на акупунктурата върху болката вследствие на диабетична невропатия.

В около 30 щата има установени стандарти за узаконяване на практикуването на акупунктура, но не всички щати изискват акупунктуристите да притежават лиценз за практика.

Американската академия за медицинска акупунктура има списък от лекари, които практикуват акупунктура.

Чувство за захар

Ето ви едно добро извинение да си вземете гореща вана. Изследване, публикувано в престижното списание по медицина, разглежда влиянието на горещите вани върху осем пациенти с диабет, които били помолени да стоят в гореща вана по 30 минути на ден в продължение на три седмици. По време на опита теглото, кръвната захар и средните нива на HGA1C намалели. Трябва само да сте сигурни, че водата не е прекалено гореща и е чиста. Ако може да го минете като медицински разход, ще се отрази добре на сметките ви!

Да видим какво е биологична обратна връзка

Това е терапевтична техника, която учи пациента как да контролира онези несъзнателни физически процеси, като дишане, мускулно напрежение, температура, сърдечен ритъм и кръвно налягане. Той постига контрол, като се научава да се фокусира върху сигналите от тялото си и да ги модифицира. При диабет, биообратната връзка се изследва при хора с язви по краката и как да справят с болката от диабетна невропатия.

Тези изследвания са съсредоточени върху една форма на биообратна връзка, наречена термична, при която човекът е обучен да повишава кръвния поток към краката си. Това звучи малко странно, но изследванията, проведени в Университета на Вирджиния и други изследователски центрове са открили, че хора с диабет, включително и онези със средна автономна и периферна невропатия (вж. Глава 19) може определено да повишат температурата на кожата си, използвайки този процес. Повишаването на температурата е в резултат на разширени кръвоносни съдове, което означава, че към краката ви тече кръв, по-богата на кислород. Това е важно, защото диабетът може сериозно да увреди крайниците ви, отчасти поради намаления кръвен поток. Съответно увеличеният кръвен поток ще помогне да се предотврати подобно увреждане.

Едно малко изследване оценява влиянието на биообратната припка върху язвите по краката, които не са лекувани при 32 пациенти с диабет. Половината са получавали стандартна медицинска помощ; половината са получавали обучение по биообратна връзка. В тази група били излекувани 14 от 16 рани (87.5%). Когато контролната група добавила биообратна връзка и релаксиционна терапия, пет от тях видели раните си излекувани.

Друго изследване открило, че пациентите, които практикуват и биообратна връзка и релаксация, показали по-ниска кръвна захар и HGA1C в сравнение с една контролна група, която получила само три обучителни сесии. Както ще видите в глава 12, стресът може да вдигне нивото на глюкоза до небето, ако не се грижим за него, и биообратната връзка е известна като намеса, чрез която да се помогне на хората да намалят негативните ефекти от стреса върху телата си.

Така може да се подобри кръвното налягане и кръвният поток и краката, което ще доведе до безболезнен вървеж при хора с диабет, които имат интермитентно накуцване (клаудикацио).

Изследвания откриват, че можете да изучите тази техника с един до четири урока за биообратна връзка; повече сесии не допринасят с нищо повече, така че не допускайте да ви зарибят.

Подобни курсове струват между 50 и 80 долара и осигуровката не ги заплаща.

Отпускане с масаж

Когато мислите за масаж, може би си представяте спапроцедури, а те са скъпи и луксозни. Но какво ще кажете за медицински масаж? Почти трима от четири човека правят масаж, за да третират специфични медицински проблеми, за които вече са ходили на лекар.

А диабетиците? Ние сме сигурни за едно нещо. Един масаж ще ви помогне да се отпуснете и да подобрите нивата на кръвната захар. Можете да свалите и кръвното си налягане — а повече от 70% от хората с диабет тип 2 имат високо кръвно.

Някои изследвания обаче показват, че има малко полза от масажа за контролирането на кръвната захар при хора с диабет.

Има също доказателства, че при хора с диабет тип 1 масажът на мястото на инсулиновата инжекция може да доведе до по-бързо абсорбиране на инсулина, което пък може да причини хипогликемия.

Така че, ако планирате масаж и вземате инсулин, кажете на масажиста си, че сте болен, и го помолете да избягва областите, където напоследък сте правили инжекции. Нека той да знае за признаците на хипогликемията и да има нещо за ядене и пиене, в случай че кръвната ви захар падне прекалено ниско. Не планирайте масаж по време на периодите на пикова инсулинова активност (Вж. Глава 9).

 

 

Какво трябва да запомните:

• Хората с диабет са два пъти по-склонни да прилагат допълнителна или алтернативна терапия, отколкото хората без диабет. Около половината от всички хора с диабет използват такава.

• Администрацията за храни и лекарства в САЩ има много малко влияние върху производството и продажбата на хранителни и билкови добавки.

• Някои хранителни и билкови добавки може да бъдат от полза за хора с диабет.

• Терапии като масаж, акупунктура, и биообратна връзка може да бъдат от полза за хора с диабет, но изследванията показват, че ползите са малко и краткотрайни.

• Винаги говорете с доктора си за всяка ДАМ терапия, която опитвате.