Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Предговор
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
приятел (2017)
Корекция
plqsak (2018)
Форматиране
in82qh (2018)

Издание:

Автор: Ян Гиу

Заглавие: Наследството на Арн

Преводач: Росица Цветанова

Година на превод: 2010

Издание: първо

Издател: ИК „Персей“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2010

Тип: роман

Националност: шведска

Редактор: Пламен Тотев

Технически редактор: Йордан Янчев

Коректор: Елена Спасова

ISBN: 978-954-8308-26-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3918

История

  1. — Добавяне

„Когато извадиш меча си, не мисли кого ще убиеш, а кого ще пощадиш!“ — това е девизът на рицаря тамплиер Арн, герой, станал любим и на много български читатели благодарение на прочутата романна трилогия „Рицарят тамплиер“ на Ян Гиу. Трилогията неслучайно е смятана за най-значимото произведение в жанра на историческия роман в началото на XXI век. Тя стана безспорен хит и в България.

Най-продаваният шведски писател в света обеща продължение и го написа. Това е романът, който държите в ръцете си, самостоятелно произведение, главен герой в което е внукът на Арн — Биргер Магнусон (ярл Биргер).

Биргер Магнусон или ярл Биргер (1216 (7)-21 октомври 1266) е реална историческа личност, една от най-великите в шведската история. През 1250 г. обединява кралството, което нарича Швеция, синът му Валдемар става първият крал, а той управлява до смъртта си като негов регент.

Разправил се с конкурентите за властта, той провежда политика, насочена към укрепване на държавата и социална стабилност. Оженва сина си Валдемар за дъщерята на датския крал, а дъщерите си омъжва за владетели на Норвегия и северногерманските княжества. Подписва търговски договори с Любек, Хамбург и Англия. Укрепва Стокхолм и го прави столица на кралството.

Известен е и като законодател. Той е този, който забранява изпитанието с нагорещено желязо (обичайна практика от времената на викингите), признава на дъщерите правото за наследство, поощрява строежа на църкви като центрове на културата и грамотността. Има четирима синове (и един незаконороден — познатият от романа Грегерс), както и четири дъщери.

През 2002 г. е открит гробът му, а след изследване на останките е реконструиран портретът му.

Романът проследява историята на Биргер до най-голямата власт — от скромно и чувствително момче до могъщ воин и личност, с която никой не може да не се съобразява (в това число крале, архиепископи и кардинали). Книгата показва как и с какви средства се печели голямата власт и как се обединява едно кралство, разпокъсано от интриги и родове, враждуващи помежду си. В Биргер има нещо от идеализма и чистотата на дядо му Арн, но в света на голямата политика винаги подобни качества са били смазвани. И той се учи как да оцелее и как да властва, как да побеждава, но и как да обича…

Един забележителен и вълнуващ роман, достоен да намери място сред образците на историческия жанр.

От издателя

Край