Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 4
Вълшебството в здравето

„Най-голямото богатство е здравето.“

Вергилий (70 г.пр. Хр. — 19 г.пр. Хр.) — римски поет

Здравето е най-ценното нещо в живота, и въпреки това често го взимаме за даденост. Много от нас се замислят за него единствено, когато го изгубят. Тогава ни осенява прозрението, че без здраве нямаме нищо.

Има една италианска поговорка, която много добре изразява истината по отношение на здравето за много от нас: „Който се радва на добро здраве, е богаташ, макар и да не го знае.“ Макар че рядко се замисляме за него, когато сме добре, всички знаем от личен опит колко верни са тези думи — достатъчно е само да прекараме нещо съвсем прозаично като настинка или грип, което да ни прикове на легло. Когато не сте добре, единственото, което искате, е да се почувствате по-добре. Нищо друго няма значение, освен отново да си върнете здравето.

Здравето е дар от живота; то е нещо, на което се радвате и получавате всеки ден. Към всичко, което правим, за да сме здрави, трябва да добавим и благодарност за здравето си, за да продължим да го получаваме!

Не забравяйте:

„Който има благодарност (за здравето), нему ще се даде, и ще има изобилие; а който няма благодарност (за здравето), от него ще се отнеме и това, което има.“

Може би познавате хора, които са се постарали да живеят здравословно и въпреки това са изгубили здравето си. Отдаването на благодарност в замяна на здравето, което получаваме, е жизненоважно. Когато сте благодарни за здравето си, вие не само ще поддържате настоящото си здраве, а в същото време ще задействате вълшебството, увеличавайки потока на здраве към себе си. Ще започнете да виждате и непосредствени признаци за подобрение в здравето си. Дребните болежки, оплаквания, пъпчици, белези или петна ще започнат тайнствено да изчезват и ще забележите чувствително увеличение на енергията, жизнеността и щастието ви.

Както ще разберете в едно от следващите упражнения, чрез ежедневното отдаване на благодарност за здравето можете да подобрите зрението, слуха и всичките си сетива, както и всяка друга функция на тялото. При това — магически!

„Благодарността е ваксина, противоотрова и противовъзпалително средство.“

Джон Хенри Джаует (1864 — 1923) — презвитериански проповедник и автор

Степента, в която сте благодарни за здравето си, е степента, в която то ще се подобрява по вълшебен начин; степента, в която сте неблагодарни, е точно степента, в която то ще се влошава. Животът с влошено здраве означава, че енергията, жизнеността, имунната ви система, ясната мисъл и всяка друга функция на тялото и ума ви ще бъдат отслабени.

Да сте благодарни за здравето си означава, че ще продължите да получавате още здраве, за което да сте благодарни, и същевременно ще освободите тялото и ума си от стрес и напрежение. Научните изследвания показват, че стресът и напрежението са коренът на много заболявания и че хората, които практикуват благодарност, се излекуват по-бързо и има вероятност да живеят седем години по-дълго!

Можете да разберете доколко сте били благодарни по състоянието на здравето си. Би трябвало да се чувствате възхитително всеки ден. Ако чувствате тежест или животът ви е тежък и всичко ви коства сериозни усилия, или ако не се чувствате млади за възрастта си, значи здравето ви е влошено. Една от основните причини за тази загуба на жизненост е липсата на благодарност. Всичко това обаче ще се промени, тъй като ще използвате магическата сила на благодарността по отношение на здравето!

Упражнението по Вълшебство за здраве започва с изчитането на текста за здравето, който следва по-долу. След като изчетете изписаното в курсив за определена част от тялото си, затворете очи и го повторете наум, като се изпълните с колкото се може по-дълбока благодарност за тази част на тялото си. Помнете, че когато мислите за това защо сте благодарни, ще почувствате благодарността по-дълбоко, а колкото по-силна е тя, толкова по-бързо ще видите удивителните резултати в тялото си.

Помислете за краката и ходилата си; именно благодарение на тях вървите. Замислете се за всичко, за което ви служат те, като пазене на равновесие, изправяне, сядане, спорт, танци, изкачване на стълби, каране на кола и най-вече чудото на ходенето. Краката и стъпалата ви позволяват да се движите из къщи, да отивате до тоалетната, да отскочите до кухнята за чаша вода и да стигнете до колата. Краката и стъпалата ви позволяват да ходите из магазина, по улицата, на летището и по брега. Способността да ходим ни дава свободата да се радваме на живота! Кажете благодаря за моите крака и стъпала, като наистина се изпълните с благодарност.

Помислете за ръцете и дланите си и колко много неща хващате и държите само за един ден. Ръцете ви са основният инструмент в живота и вие ги употребявате постоянно и всекидневно. Ръцете ви позволяват да пишете, да се храните, да използвате телефон или компютър, да си взимате душ, да се обличате, да използвате тоалетната, да взимате неща и да ги държите и да правите всичко сами. Ако не ползвахте ръцете си, щяхте да сте зависими от други, за да ви обслужват. Кажете благодаря за моите ръце, длани и пръсти!

Замислете се за удивителните си сетива. Усещането ви за вкус ви носи удоволствие многократно през деня, когато се храните и пиете. Когато поради настинка сте изгубвали усещането си за вкус, сте разбрали, че така радостта от храненето и пиенето изчезва. Кажете благодаря за удивителното ми усещане за вкус!

Обонянието ви позволява да се насладите на прекрасните аромати на живота: цветята, парфюмите, чистите чаршафи, вечерята на котлона, огъня в зимната вечер, въздуха в летния ден, прясно окосената трева, уханието на земята след дъжд. Кажете благодаря за прекрасното ми обоняние!

Ако нямахте осезание, никога нямаше да правите разлика между горещо и студено или гладко и грапаво. Никога нямаше да можете да усетите повърхността на предметите или да изразите любов и да я получавате физически. Осезанието ви дава възможност да докосвате любимите си хора с успокоителна прегръдка. Усещането за допира на нечия ръка е едно от най-скъпоценните неща в живота. Кажете благодаря за скъпоценното ми осезание!

Замислете се за чудото на очите, които ви правят способни да видите лицето на любимите си хора и приятели, да четете книги, вестници и имейли, да гледате телевизия, да сте свидетел на красотата на природата и най-важното, да виждате пътя в живота си. Завържете си очите за час и се опитайте да правите обичайните неща — веднага ще оцените зрението си. Кажете благодаря за очите, заради които виждам всичко!

Помислете за ушите, с чиято помощ можете да чувате собствения си глас и гласа на другите, тъй че да сте способни да разговаряте с хората. Без уши и слух нямаше да можете да използвате телефона, да слушате музика, радио, да чувате говора на любимите си хора или който и да е от звуците на света около вас. Кажете благодаря за слуха ми!

Би било невъзможно да използвате, което и да е от сетивата си без мозъка, който за една секунда обработва над милион послания от всичките ви сетива! Мозъкът ви е този, който ви дава способност да усещате и преживявате живота. На света не съществува компютърна технология, която да може да се равнява на него. Кажете благодаря за моя мозък и прекрасния ми ум!

Помислете си за трилионите клетки, работещи неспирно за вашето здраве, тяло и живот. Кажете благодаря ви, клетки! Помислете за животоподдържащите си органи, които постоянно филтрират, почистват и обновяват всичко в тялото ви и си дайте сметка, че те вършат всичко това автоматично, без дори да съзнавате това. Кажете благодаря, органи, че работите съвършено!

Но най-чудотворното от всяко сетиво, система, функция или друг орган в тялото ни е сърцето. То управлява живота на всички други органи, тъй като именно то поддържа потока на живота към всички системи в тялото. Кажете благодаря за силното ми и здраво сърце!

След това вземете лист хартия или картичка и запишете с големи дебели букви:

АЗ СЪМ ЖИВ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДАРА НА ЗДРАВЕТО.

Вземете си картичката и я сложете на място, където ще я виждате често. Ако работите на бюро, можете да я сложите точно пред себе си. Ако сте шофьор, сложете я в колата или камиона си, тъй че да ви е пред очите. Ако сте у дома през повечето време, може да я сложите, където си миете ръцете или близо до телефона. Изберете място, на което знаете, че ще виждате написаните от вас думи често.

Днес най-малко четири пъти погледнете думите, прочетете ги бавно, дума по дума и се изпълнете с най-голяма благодарност за дара на здравето.

Благодарността за здравето е важно условие за запазването му, както и гаранция, че то ще продължи да се подобрява — че енергията и желанието ви за живот ще растат. Ако благодарността се използваше в съчетание с конвенционалното медикаментозно лечение, щяхме да сме свидетели на революция в здравето и в темповете на възстановяване; щяхме да видим чудеса, които не сме виждали никога.

Упражнение по вълшебство номер 4
Вълшебното здраве

1. Повторете трите стъпки от Упражнение по вълшебство номер 1 — Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и изпитайте благодарност за всяко благословение.

2. На лист хартия или картичка запишете следните думи: АЗ СЪМ ЖИВ ПОРАДИ ДАРА НА ЗДРАВЕТО.

3. Сложете листа с написаните думи на място, където ще го виждате често през деня.

4. Най-малко четири пъти прочетете думите бавно и се почувствайте възможно най-благодарни за скъпоценния дар на здравето!

5. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.