Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 1
Изброяване на благословенията

„Когато започнах редовно да изброявам с какво съм благословен, целият ми живот се преобърна.“

Уили Нелсън (р. 1933) — певец и композитор

Сигурно сте чували да казват, че трябва човек да си дава сметка за добрите дарове в живота си. Когато се замислите за нещата, за които сте благодарни, когато ги изброявате, правите именно това. Възможно е обаче да не съзнавате, че изброяването на благословенията крие огромна сила — почти няма нещо с по-голям заряд; то е способно да преобърне целия ви живот!

Когато сте благодарни за нещата, които имате, независимо колко малки може да са те, ще видите как те постоянно се увеличават. Ако сте благодарни за парите си, колкото и да са малко, ще видите как те се увеличават по чуден начин. Ако сте благодарни за някое взаимоотношение, дори да не е идеално, ще видите как по необясними начини то става още по-добро.

Ако сте благодарни за работата си, дори да не е точно работата — мечта, нещата ще започнат да се променят, тъй че да й се радвате още повече и внезапно ще се появяват всякакви нови възможности да я упражнявате.

Ако обаче не броим благословенията си, може да изпаднем в клопката несъзнателно да броим негативните неща. Правим го, когато говорим за нещата, които ни липсват. Правим го, когато критикуваме или обвиняваме другите хора, когато се оплакваме от трафика, от опашките, от забавянията, от правителството, от липсата на пари или от времето. Когато изброяваме проблемите, те също се увеличават. Отгоре на това с всяко негативно нещо, което сме изброили, отрязваме пътя на благословенията, които са били на път към нас. Опитвала съм и двете — да броя благословенията и да броя негативните неща — и мога да ви уверя, че броенето на благословенията е единственият начин животът ви да се изпълни с изобилие.

„По-добре да изгубиш броя на благословенията си, отколкото да изгубиш тях, изброявайки проблемите си.“

Малтби Бабкок (1858 — 1901) — писател и духовник

Веднага щом станете или поне при първа възможност сутрин трябва да изброите добрите дарове в живота си. Може да направите списък на ръка, да ги наберете на компютъра или да използвате специален тефтер или дневник, където да изразявате благодарността си. Днес направете един прост списък от десет благословения в живота си, за които сте благодарни.

Когато Айнщайн е благодарял, той е мислил защо е благодарен. Когато мислите защо сте благодарен за дадено нещо, човек или ситуация, ще се изпълните с още по-дълбока благодарност. Имайте предвид, че вълшебството на благодарността ще се изяви съобразно дълбочината на вашето чувство! Тъй че срещу всяко нещо в списъка си запишете причината, поради която сте благодарни за него.

Ето няколко идеи за списъка:

Толкова съм благословен, че имам …………………(какво?), тъй като ………………..(защо?).

Толкова съм щастлив и благодарен за ………………..(какво?), тъй като ………………..(защо?).

Наистина съм благодарен за ………………..(какво?), тъй като ……………….. (защо?).

Благодаря от цялото си сърце за ………………..(какво?), тъй като ………………..(защо?).

След като свършите със списъка си с десет благословения, прочетете отново всяко от тях гласно или наум. Завършвайте всяко от тях, произнасяйки три пъти вълшебните думи благодаря, благодаря, благодаря. Почувствайте благодарността за това благословение възможно най-силно.

За да изпитате по-голяма благодарност, може да сте благодарни на Вселената, Бог, Духа, добрината, живота, висшето ви аз или някаква друга идея, която приемате. Когато насочите благодарността си към нещо или някого, започвате да я чувствате още по-дълбоко, тя набира повече сила и създава още повече вълшебство! Това е причината, поради която коренното население и древните култури са избирали символи като слънцето, към което да насочват своята благодарност. Те просто са използвали физически символи, за да представят вселенския източник на всичко добро и, концентрирайки се върху този символ, изпитвали по-голяма благодарност.

Изброяването на благословенията е толкова просто и има толкова голям потенциал да промени живота ви, че искам да продължите да добавяте към списъка си по десет нови благословения в продължение на следващите 27 дни. Може да мислите, че е трудно да откриете десет неща, за които сте благодарни всеки ден, но колкото повече се замисляте за това, толкова повече ще осъзнавате колко много неща имате, за които да сте благодарни. Вгледайте се внимателно в живота си: вече сте приели и всеки следващ ден продължавате да приемате толкова много неща. Наистина има толкова много, за което да сте благодарни!

Може да сте благодарни за дома си, за семейството си, за приятелите си, за работата си, за домашните си любимци. Може да сте благодарни за слънцето, за водата, която пиете, за храната, която ядете и за въздуха, който дишате; без което и да е от тези неща нямаше да сте живи. Може да сте благодарни за дърветата, животните, океаните, птиците, цветята, растенията, синьото небе, дъжда, звездите, луната и красивата ни планета Земя.

Може да сте благодарни за сетивата си: очите, с които виждате, ушите, с които чувате, устата, с която вкусвате, носа, с който усещате мирис и кожата, с която чувствате. Може да сте благодарен за краката, с които ходите, за ръцете, които използвате да правите почти всичко, гласа, който ви дава възможност да се изразявате и да общувате с другите. Може да благодарите за удивителната си имунна система и всички органи, които поддържат тялото ви, тъй че да можете да живеете. А какво да кажем за великолепния ви човешки ум — не съществува компютърна технология, която да може да се равнява на него!

Следният списък с теми може да ви напомня за основните области, в които да търсите благословения, за които да сте благодарни. Винаги можете да добавите каквато и да е друга тема, която е важна за вас.

Области за вълшебна благодарност:

Здраве и тяло

Работа и успех

Пари

Взаимоотношения

Увлечения

Щастие

Любов

Живот

Природа: планетата Земя, въздухът, водата и слънцето

Материални неща и услуги

Друга избрана от вас област

След всяко изброяване на благословенията би трябвало да се чувствате значително по-добре и по-щастливи — мярката за благодарността, която сте изпитали, е доколко се чувствате щастливи. Колкото повече благодарност сте изпитали, толкова по-щастливи ще се чувствате и по-бързо ще се промени животът ви. Някои дни щастието ще ви изпълни съвсем бързо, докато друг път може да отнеме малко повече време. Ако обаче продължавате да изброявате благословенията си всеки ден, ще забележите все по-голяма разлика в начина, по който се чувствате и ще видите как благословенията ви чудотворно се умножават!

Вълшебно напомняне

Старайте се всеки ден да прочитате упражнението по вълшебство за следващия, тъй като ще има конкретни неща, които трябва да направите предварително.

Упражнение по вълшебство номер 1
Изброяване на благословенията

1. Щом станете сутрин, първо направете списък на десет неща, за които сте благодарни.

2. Запишете защо сте благодарни за всяко от тях.

3. Прочетете списъка отново на глас или наум. Когато стигнете до края на всеки ред, произнесете три пъти вълшебната дума благодаря, благодаря, благодаря. Изпълнете се с чувството за благодарност за този дар в живота ви.

4. Повтаряйте първите три стъпки от това вълшебно упражнение всяка сутрин през следващите 27 дни.

5. Прочетете днес упражнението по вълшебство за утре.