Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Дайте път на вълшебството в живота си

Който и да сте, където и да сте, в каквито и обстоятелства да се намирате, вълшебството на благодарността ще промени целия ви живот!

Писали са ми хиляди хора във възможно най-тежки ситуации, които са променили напълно живота си, щом са започнали да изразяват благодарност. Била съм свидетел на случаи, в които хората оздравяват по чудотворен начин, въпреки че е изглеждало, че няма никаква надежда. Виждала съм как се спасяват бракове и съсипаните взаимоотношения стават прекрасни. Виждала съм как хората се издигат над мизерията и започват да просперират; виждала съм и как се прощават с депресията и се изстрелват в живот, изпълнен с радост и удовлетворение.

Благодарността може да внесе чудотворна промяна във взаимоотношенията ви, изпълвайки ги с радост и смисъл, независимо от състоянието им в момента. Благодарността може по вълшебен път да ви донесе повече успех, тъй че да се сдобиете с парите, които са ви необходими, за да правите това, което искате. Тя ще подобри здравето ви и ще ви дари с щастие, което надминава всичките ви очаквания. Благодарността ще извърши своето чудо и ще задвижи кариерата ви, ще увеличи успеха ви и ще ви донесе мечтаната работа или това, което искате да правите. На практика, каквото и да искате да бъдете, правите или имате, можете да го постигнете чрез благодарност. Вълшебната сила на благодарността ще превърне живота ви в съкровище!

Когато практикувате благодарност, ще разберете защо някои неща в живота ви не са вървели и защо други липсват. Когато превърнете благодарността в начин на живот, всяка сутрин ще се събуждате развълнувани, че сте живи. Всичко ще се случва без напъни и вие ще се чувствате лек като перце и по-щастлив от когато и да било. Може и да срещате трудности в живота, но ще знаете как да се справите с тях и да си извадите поука. Всеки ден ще бъде едно вълшебство; то ще изпълва живота ви повече, отколкото когато сте били дете.

 

 

Има ли вълшебство в живота ви?

Още сега можете да разберете доколко благодарността присъства в живота си. Достатъчно е да се замислете върху основните области от живота си: пари, здраве, щастие, кариера, дом и взаимоотношения. Областите от живота ви, в които има изобилие и са прекрасни, са областите, в които сте отдавали благодарност и в резултат на това се радвате на изобилие. Всяка област, в която липсва изобилие и не е прекрасна, е такава поради липсата на благодарност.

Толкова е просто и е факт: когато не сте благодарни, не можете да получите повече в замяна. Това е така, защото блокирате действието на вълшебството и спирате потока, който ви носи още здраве, подобряване на взаимоотношенията, увеличаване на радостта и парите и напредък в работата, кариерата или бизнеса. За да получите, трябва да дадете. Такъв е законът. Ако не отдаваш благодарност, отрязваш достъпа си до вълшебството и до възможността да получиш всичко, което искаш в живота.

Какво всъщност е неблагодарността? Когато не изразяваме благодарност, ние на практика взимаме, ние взимаме нещата в живота си за даденост. Така несъзнателно лишаваме самите себе си. Законът за привличането казва, че подобното привлича подобно, тъй че ако взимаме нещо за даденост, от нас също ще бъде отнето. Не забравяйте, че „който няма благодарност, от него ще се отнеме“.

Със сигурност има неща в живота ви, за които сте били благодарни. За да преживеете вълшебството обаче и да внесете коренна промяна в настоящите си обстоятелства, трябва да практикувате благодарността и да я превърнете в нов начин на живот.

Вълшебната формула

„Знанието е съкровищница, но практиката е ключът към нея.“

Ибн Халдун (1332 — 1406) — учен, държавник

Древните митове и легенди говорят, че за да отключи вълшебството, човек трябва първо да каже „вълшебното заклинание“. Същото е и с вълшебството, отключвано от благодарността — първо трябва да кажем вълшебната думичка благодаря. Няма как да ви опиша с думи истинското значение на думата благодаря за вашия живот. За да живеете с благодарност, за да преживеете вълшебството в живота си, трябва съзнателно да започнете да изричате и чувствате думата благодаря повече, от която и да е друга дума. Тя трябва да се превърне във ваша идентичност. Благодаря е мостът между положението, в което се намирате сега, и животът на мечтите ви.

Вълшебната рецепта:

1. Съзнателно мислете и произнасяйте вълшебната дума благодаря.

2. Колкото повече мислите и съзнателно произнасяте вълшебната дума благодаря, толкова повече благодарност ще чувствате.

3. Колкото повече съзнателно мислите за благодарност и я чувствате, толкова повече изобилие ще получавате.

Благодарността е чувство. Тъй че крайната цел в практикуването на благодарност е стремежът съзнателно да я изпитвате колкото се може по-дълбоко. Силата на тази емоция ускорява действието на вълшебството. Законът на Нютон е: едно към едно — получаваш точно толкова, колкото си дал. Това означава, че ако чувството за благодарност расте, резултатите ще се увеличат съответстващо! Колкото по-автентично е усещането ви, колкото по-искрена благодарност изпитвате, толкова по-бързо ще се промени живота ви.

Когато откриете колко малко практика ви е необходима, колко лесно е да превърнете благодарността в част от всекидневието си и когато станете свидетели на чудотворните резултати в собствения ви живот, никога повече няма да искате да се върнете към предишния си живот.

Ако благодарите по малко, от време на време, промяната в живота ви ще е малка. Ако изпитвате благодарност силно, често и ежедневно, животът ви ще се промени коренно и по начин, който не сте могли да си представите.

Вълшебната книга

„Когато благодарим за нещо, не трябва никога да забравяме, че фактът, че ценим нещо, се изразява не толкова в произнесените думи, а в съответствието на живота ни с тях.“

Джон Кенеди (1917 — 1963) — 35-и президент на САЩ

В тази книга има 28 чудотворни практики, създадени специално, с цел да ви помогнат да се научите как да използвате вълшебната сила на благодарността, за да внесете революционна промяна в здравето, парите, работата и взаимоотношенията си, а също и да осъществите не само най-малките си желания, но и най-големите си мечти. Ще се научите също как да практикувате благодарността, за да разрешите проблемите и да промените всяка негативна ситуация.

Докато четете, това знание, което има потенциала да промени живота ви, ще ви грабне. Ала ако не приложите на практика наученото, знанието ще изтече през пръстите ви и привлечената от вас възможност да промените с лекота живота си ще бъде изгубена. За да не ви се случи това, трябва да практикувате благодарността в продължение на минимум 28 дни, тъй че тя да заплоди подсъзнанието ви и цялото ви същество на клетъчно ниво. Само така животът ви ще се промени завинаги.

Упражненията трябва да се изпълняват не по-малко от 28 последователни дни. Това ви позволява да направите благодарността навик и нов начин на живот. Когато съзнателно положите усилия да сте благодарни ден след ден, може да сте сигурни, че ще видите чудото — при това бързо!

Всяко упражнение по вълшебство е съкровищница с тайни поучения, които ще ви дарят с огромно знание. С всяко едно от тях ще разбирате все повече за начина, по който функционират нещата в живота и за това колко лесно е да заживееш мечтите си.

Първите дванайсет упражнения използват вълшебната сила на благодарността за това, което имате днес и това, което сте получили в миналото, тъй като ако не сте благодарни за това, което имате и това, което сте получили, вълшебството няма да се осъществи и вие няма да получите повече. Тези първи дванайсет упражнения ще задвижат вълшебството начаса.

Следващите десет упражнения използват вълшебната сила на благодарността за вашите желания. Чрез тях ще можете да осъществите мечтите си и да видите как обстоятелствата в живота ви се променят по чудотворен начин!

Последните шест упражнения ще ви изведат на съвсем ново ниво, където ще попивате благодарност с всяка клетка на тялото и съзнанието си. Ще се научите как да използвате вълшебната сила на благодарността, за да помагате на другите хора, да решавате проблеми и да подобрявате всяка негативна ситуация или обстоятелство, с което може да се сблъскате.

Няма нужда да освобождавате дни специално за това, тъй като всяко от упражненията е създадено така, че да пасне на ежедневието ви, независимо дали ще го правите в работен ден, през уикенда, празниците или когато сте на почивка. Благодарността е преносима — може да я носите със себе си, където и да отидете и чудото се случва там, където сте!

Ако пропуснете някой ден, вероятно ще изгубите част от набраната скорост. За да не намалее вълшебството, бройте три дни назад и повторете упражненията оттам.

Някои упражнения се правят сутрин, а други — през деня, тъй че нека още щом станете, първо да прочетете упражнението за деня. Някои ще трябва да прочитате от предишната вечер, тъй като те започват със събуждането ви — ще ви предупредя, когато трябва да направите това. Не е зле да прочитате упражнението за следващия ден всяка вечер преди лягане, за да сте подготвени. В този случай непременно го прочитайте отново сутринта.

Ако нямате намерение да изпълнявате последователно всичките 28 упражнения, може да ги използвате и по друг начин. Може да приложите едно упражнение по вълшебство във връзка с конкретна област, която искате да промените в продължение на три последователни дни или една седмица. Може също да прилагате по едно или две упражнения на седмица, като единствената разлика ще бъде, че промяната ще настъпи по-бавно.

 

 

След тези 28 дни

След като направите двадесет и осемте упражнения по вълшебство, може да продължите с някои от тях, за да увеличите действието на вълшебството за конкретна нужда, например здраве или пари, или ако искате да получите мечтаната от вас работа, да постигнете по-голям успех в работата или да подобрите някое взаимоотношение. Друг начин да продължите да практикувате благодарността е да разтворите тази книга на случайна страница — упражнението, на което сте попаднали, е това, което сте привлекли, и затова е най-доброто за вас този ден.

В края на двадесет и осемте чудотворни упражнения има и препоръки за различни комбинации, в които може да ги използвате, което ще усили чудотворното им действие в конкретни области от вашия живот.

Можете ли да прекалите с благодарността? Никога! Може ли животът ви да стане прекалено вълшебен? Едва ли! Правете упражненията постоянно, тъй че благодарността да се настани дълбоко в съзнанието ви и да се превърне във ваша втора природа. След 28 дни ще сте пренастроили ума си и ще сте вкоренили благодарността в подсъзнанието си, тъй че тя ще бъде първата ви автоматична реакция на всякакви обстоятелство и събития. Вълшебните ви преживявания ще ви вдъхновяват, тъй като изпълвайки дните си с благодарност, вие ще ги превърнете в изключително преживяване!

 

 

Какво мечтаете?

Много от вълшебните практики са създадени, за да ви помогнат да осъществите мечтите си. Ето защо трябва да си изясните какво искате всъщност.

Седнете пред компютъра или запишете на лист хартия списък с нещата, които наистина искате във всяка област от живота си. Представете си с подробности какъв искате да бъдете, какво искате да правите или имате — във взаимоотношенията, кариерата, финансите, здравето и всяка област, която е важна за вас. Може да навлизате, в каквито искате конкретики, но без да забравяте, че целта ви е просто да изредите нещата, които искате, а не да мислите как ще се сдобиете с тях. Решението на въпроса „как“ ще се намери за вас, когато благодарността извърши своето.

Ако искате по-добра или пък идеалната работа, представете си всичко, което искате да включва тя. Помислете си за нещата, на които държите, като например каква да е работата, как искате да се чувствате на работа, каква искате да е компанията, за която да работите, какви да са колегите ви, колко време да прекарвате на работа, къде искате да работите и каква заплата искате да получавате. Бъдете много ясен относно това какво искате, като размислите за всички подробности и ги запишете.

Ако искате пари, за да образовате децата си, измислете подробностите от тяхното образование, включително изберете училището, в което искате да учат, таксите, които трябва да платите, учебниците, храната, облеклото и транспорта, тъй че да знаете точно колко пари ще са ви необходими.

Ако искате да пътувате, запишете си най-подробно кои страни искате да посетите, колко дълго искате да пътувате, какво искате да видите и направите, къде искате да отседнете и как искате да пътувате.

Ако искате идеалния партньор, запишете си най-подробно какви качества да притежава той. Ако искате да подобрите взаимоотношенията си, запишете си кои са те и какви искате да бъдат.

Ако искате да сте по-здрави или силни, представете си какво точно трябва да се подобри в състоянието или тялото си. Ако искате дома — мечта, опишете как точно си представяте всяка стая. Ако желаете конкретни материални неща, като кола, дрехи или уреди, запишете ги.

Ако искате да постигнете нещо, като да вземете даден изпит, да се сдобиете със степен или спортно постижение, да успеете като музикант, лекар, писател, актьор, учен или бизнесмен или каквото и да е друго, което желаете да постигнете, запишете го възможно най-точно.

Настоятелно ви съветвам да отделите време да поддържате списък с мечтите си. Записвайте си малките, големите неща или това, което искате в момента, за месеца или годината. Ако се сещате за още неща, добавяйте ги към списъка и когато ги получавате, ги задрасквайте. Един лесен начин да направите списък на желаните от вас неща, е да ги разпределите в категории:

Здраве и тяло

Кариера и работа

Пари

Взаимоотношения

Лични желания

Материални неща

И след това просто добавяйте желаното в отделните категории.

Когато изясните нещата, които искате, давате категорична насока за начина, по който искате вълшебната сила на благодарността да промени живота ви и сте готови да се впуснете в най-вълнуващото и завладяващо приключение, което някога сте преживяли!