Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 26
Превърнете по вълшебен път грешките в благословения

„Превърнете раните си в мъдрост.“

Опра Уинфри (р. 1954) — медийна личност и бизнес дама

Всяка една грешка е скрито благословение. Днешното упражнение по вълшебство ще го докаже, защото ви предстои да откриете, че във всяка грешка се крие истински нечуван дар!

Едно дете прави много грешки, докато се научи да кара колело или да пише, но ние не се вторачваме в тях, защото знаем, че чрез грешките си то ще се научи и накрая ще овладее онова, което се опитва да направи. Защо тогава възрастните са толкова сурови към себе си, когато допуснат грешка? Същото правило, което важи за децата, е приложимо и за вас. Ние всички правим грешки, а ако не ги правехме, никога нямаше да научим нещо и нямаше да станем по-умни или по-мъдри.

Ние имаме свободата да правим своите собствени избори, а това означава, че имаме свободата да правим грешки. Грешките могат да са болезнени, но ако не се поучим от грешките, които сме направили, болката, която са ни причинили, ще е била напразна. Всъщност според закона за привличането ще повтаряме същата грешка отново и отново, докато последиците станат толкова болезнени, че накрая си вземем поука от тях! Точно поради тази причина грешките са болезнени, за да се учим от тях и да не ги правим повторно.

За да се поучим от една грешка, трябва първо да си я признаем и точно тук може да се препънат много хора, защото те често обвиняват някого другиго за своята грешка.

Да разгледаме случая, при който полицаи са ни спрели за превишена скорост и са ни написали фиш. Вместо да поемем отговорността за факта, че сме превишили скоростта, ние обвиняваме полицаите, задето се криели в храстите край пътя на завоя, не сме могли да ги видим, имали са радар, така че не сме имали шанс. Но грешката си е наша, защото ние сме били онези, които са решили да превишат скоростта.

Проблемът с обвиняването на други хора за наша грешка е в това, че ние пак ще понесем болката и последиците от грешката си, но няма да се поучим от нея — и хоп! Ще привлечем същата грешка отново.

Ние сме хора, така че правим грешки и това е едно от най-прекрасните неща в човешката ни природа, но трябва да се учите от грешките си, иначе животът ви ще съдържа много ненужна болка.

Как да се поучите от грешката? Благодарност!

Колкото и зле да изглежда нещо, винаги, винаги има много неща, за които да бъдете благодарни. Когато потърсите колкото се може повече неща, за които да бъдете благодарни в една грешка, вие магически преобразувате грешката в благословение. Грешките привличат още грешки, а благословенията привличат още благословения — а кое бихте предпочели вие?

Днес помислете за някоя грешка, която сте направили в живота си. Няма значение дали е била голяма или малка, но изберете такава, от която още ви е болно, когато се сетите за нея. Може би сте си изпуснали нервите пред ваш близък човек и оттогава отношенията ви не са вече същите. Може би сте се доверили сляпо някому и сте се опарили. Може би сте казали невинна лъжа, за да защитите някого, и поради това сте се оказали в неприятна ситуация. Може да сте избрали по-евтиния вариант на нещо, но всичко е тръгнало накриво и накрая ви е излязло много по-скъпо. Може да сте мислили, че взимате правилното решение за нещо, а то да се е стоварило отгоре ви.

След като сте избрали грешката, която да превърнете по вълшебен начин в благословение, потърсете нещата, за които да бъдете благодарни. За да ви помогна, има два въпроса, които можете да си зададете:

Какво научих от тази грешка?

Кои са добрите неща, произлезли от тази грешка?

Най-важните неща, за които да бъдете благодарни при почти всяка грешка, са нещата, които сте научили от нея. А независимо каква е грешката, винаги има много добри неща, които произлизат от нея и променят бъдещето ви към по-добро. Премислете това много внимателно и вижте дали не можете да откриете общо десет благословения, за които да бъдете благодарни. Всяко благословение, което откриете, има вълшебна сила. Запишете списъка си в благодарствена тетрадка или на компютъра.

Да вземем примера с полицаите, които са ви спрели за превишена скорост и са ви глобили:

1. Благодарен съм на полицаите, задето искат да ме предпазят да не си навредя, защото в края на краищата точно това е била тяхната цел.

2. Благодарен съм на полицаите, защото ако съм честен пред себе си, аз си мислех за други неща и не внимавах в пътя.

3. Благодарен съм на полицаите, защото беше глупаво от моя страна да се излагам на риска да карам бързо с гума, която има нужда от смяна.

4. Благодарен съм на полицаите за отрезвяващото сепване. Това спиране ми оказа въздействие и ще ме накара да следя скоростта си и да карам по-внимателно в бъдеще.

5. Благодарен съм на полицаите, защото ме беше прихванала откачената идея, че мога да превишавам скоростта, без да ме хванат и без да се излагам на опасност. Сериозността на полицаите ме накара да осъзная факта, че излагах и себе си, и другите на сериозна опасност.

6. Благодарен съм на полицаите, защото ако си представя как моето семейство бива изложено на опасност от други превишили скоростта шофьори, то определено бих искал полицаите да спрат тези шофьори.

7. Благодарен съм на полицаите за работата, която вършат в опит да осигурят безопасността на всеки човек и семейство по пътищата.

8. Благодарен съм на полицаите. Те сигурно виждат потресаващи ситуации всеки ден и всичко, което се опитват да направят, е да защитят живота ми и живота на семейството ми.

9. Благодарен съм на полицаите, задето се грижат да се прибера у дома си здрав и читав, да прекрача прага и да вляза при семейството си както обикновено.

10. Благодарен съм на полицаите, защото от всички възможни последици, които биха могли да възпрат превишената ми скорост, спирането ми от полицията беше най-безвредната последица и би могла да бъде най-голямото благословение в живота ми.

Бих ви подканила най-настоятелно да вземете които и да било грешки, направени през живота ви, за които още се чувствате зле, и когато решите, да изпълните това великолепно и вълшебно упражнение. Замислете се само: чрез една грешка вие имате силата да привлечете много благословения! Какво друго ви гарантира такива дивиденти?

Упражнение по вълшебство номер 26
Превърнете по вълшебен път грешките в благословения

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Изберете една грешка, която сте направили през живота си.

3. Открийте общо десет благословения, за които да сте благодарни в резултат на тази грешка, и ги запишете.

4. За да се улесните в откриването на благословенията, може да си зададете въпросите: Какво научих от тази грешка? И: Кои са добрите неща, които възникнаха от тази грешка?

5. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.