Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 23
Вълшебният въздух, който дишате

„Напълно е възможно да излезете от къщи за разходка на въздух рано сутринта и да се върнете различен човек — запленен, омагьосан.“

Мери Елън Чейс (1887 — 1973) — възпитателка и писателка

Ако някой ми беше казал преди няколко години да бъда благодарна за въздуха, който дишам, щях да помисля такъв човек за луд. Това щеше да ми се стори напълно безсмислено; защо изобщо някой трябва да бъде благодарен за въздуха, който диша?

Когато обаче животът ми се промени в резултат на използването на благодарността, нещата, които бях приемала за даденост или за които не се бях замисляла особено, се превърнаха в истинско чудо за мен. От бъхтенето за дреболии в моя малък свят аз преминах към мисли за по-голямата картина и чудото на Вселената.

Както е казал великият учен Нютон: „Когато погледна Слънчевата система, виждам Земята на подходящото разстояние от Слънцето да получава подходящото количество топлина и светлина. Това не е станало случайно.“

Тези думи ме накараха да се замислям все повече за по-голямата картина. Не е случайност, че ние сме обгърнати от защитен слой атмосфера, а отвъд него няма въздух, нито кислород. Не е случайност, че дърветата произвеждат кислород, така че атмосферата ни непрекъснато да се обновява. Не е случайност, че нашата Слънчева система е идеално разположена и че ако беше някъде другаде в галактиката, ние вероятно щяхме да бъдем изпепелени от космическата радиация. Съществуват хиляди параметри и съотношения, които поддържат живота на Земята; всички те са много точно определени и тяхното прецизно регулиране е толкова решаващо, че и най-дребното отклонение в някой параметър или съотношение би направило невъзможен живота на планетата Земя. Трудно е да се повярва, че някое от тези неща е станало по случайност. Изглежда те са съвършено проектирани, съвършено разположени, поставени в съвършено равновесие заради нас!

Когато ви осени прозрението, че всички тези неща не може да са случайност и че равновесието на всички микроскопични елементи около Земята и върху нея са в съвършена хармония, за да поддържат живота ни, ще усетите да ви връхлита чувство на благодарност за живота, защото всичко това е било направено, за да живеете вие.

Вълшебният въздух, който дишате, не е случайност, нито приумица на природата. Като се замислите за огромните мащаби на онова, което е трябвало да се случи във Вселената, за да имаме ние въздух и да можете вие да поемате дъх, вдишването на въздух в тялото ви се превръща в нещо спиращо дъха във всеки смисъл на израза!

Ние вдишваме глътка след глътка въздух и изобщо не се замисляме за факта, че винаги имаме въздух за дишане. А кислородът е най-изобилният елемент в тялото ни и когато дишаме, той подхранва всяка клетка в тялото ни, така че да продължим да живеем. Най-ценният дар на живота ни е въздухът, защото без него никой от нас нямаше да оцелее повече от няколко минути.

Когато започнах за пръв път да използвам вълшебната сила на благодарността, аз я използвах за множество лични неща, които исках. И тя действаше. Но едва когато започнах да бъда благодарна за истинските дарове на живота, изпитах най-голямата сила на благодарността. Колкото по-благодарна бях за залеза, за едно дърво, за океана, за росата по тревата, за живота си, за хората в него, толкова повече започваха да ме обсипват всички материални неща, за които някога бях мечтала. Сега разбирам причината това да се случи по този начин. Когато успеем да се почувстваме истински благодарни за ценните дарове на живота и природата, като например вълшебния въздух, който дишаме, тогава сме достигнали най-дълбоките възможни нива на благодарността. А който постигне такава дълбочина на благодарността, ще получи абсолютното изобилие.

Днес се спрете и помислете за прекрасния въздух, който дишате. Поемете съзнателно въздух пет пъти, почувствайте преминаването на въздуха през тялото ви, почувствайте и радостта от издишането му. Пет пъти през деня поемайте пет пъти дълбоко въздух и издишайте, а след всяка серия дишания казвайте вълшебните думи „Благодаря за вълшебния въздух, който дишам“ и се чувствайте колкото се може по-искрено благодарни за скъпоценния, животворящ въздух, който дишате!

Най-добре би било, ако можете да правите това упражнение по вълшебство навън, така че наистина да усетите и оцените великолепието на чистия въздух, но ако това не е възможно, направете го на закрито. Можете да затворите очи, докато поемате въздух, или да го правите с отворени очи. Можете да го правите, докато се разхождате, чакате на опашка, пазарувате или където и когато искате. Важното е съзнателно да усетите влизането и излизането на въздуха от тялото ви. Дишайте по начина, по който дишате обикновено, защото това упражнение по вълшебство не е свързано с дишането ви, а с благодарността ви за въздуха, който дишате. Ако по-дълбокото поемане на въздух ви помага да се почувствате по-благодарни, то направете го. Ако ви е по-лесно да издавате някакъв звук или да казвате наум вълшебната дума благодаря, докато издишате въздуха, то направете го. Ако искате, може да правите една вариация на това упражнение в бъдеще, като си представяте, че вдишвате благодарност и се изпълвате с нея с всеки дъх, който поемате.

Според древните учения, когато човек достигне момента да бъде дълбоко благодарен за въздуха, който диша, неговата благодарност ще е достигнала ново ниво на сила и той ще се превърне в истински алхимик, който може с лекота да превърне всяка част от живота си в злато!

Упражнение по вълшебство номер 23
Вълшебният въздух, който дишате

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Пет пъти днес се спрете и се замислете за прекрасния въздух, който дишате. Поемете пет пъти съзнателно въздух, почувствайте преминаването на въздуха през тялото ви, почувствайте и радостта от издишането му.

3. След като сте поели въздух пет пъти, кажете вълшебните думи: Благодаря за вълшебния въздух, който дишам. Бъдете колкото се може по-благодарни за скъпоценния, животворящ въздух, който дишате.

4. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.