Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 11
Вълшебно утро

„Когато станеш сутрин, помисли си каква привилегия е да си жив, да мислиш, да се радваш, да обичаш.“

Марк Аврелий (121 — 180) — римски император

Най-лесният и прост начин да си гарантирате, че денят пред вас ще е изпълнен с вълшебство, е като изпълните утрото с благодарност. Когато направите благодарността част от утринните си навици, ще усещате и виждате магическите й ползи през целия ден.

Всяко утро е пълно с възможности за отдаване на благодарност, а това не ви забавя, нито ви отнема допълнително време, защото можете да го правите съвсем непринудено, докато вършите всичко друго. Изпълването на утрото ви с благодарност има и един допълнителен бонус, тъй като обичайните ви всекидневни занимания са моментите, когато можете да си навредите най-много, мислейки си негативни мисли, без да осъзнавате, че го правите. Когато умът ви е съсредоточен върху търсенето на неща, за които да благодарите, не остава място за вредни негативни мисли. След това упражнение ще започнете деня си, чувствайки се много по-щастливи и по-уверени, че предстоящият ден ще бъде чудесен — и тогава ще видите вълшебството да се случва пред очите ви!

Когато се събудите в новия ден днес, преди да помръднете, преди да направите каквото и да било, кажете вълшебната дума благодаря. Кажете благодаря за факта, че сте живи и че ви е даден още един ден живот. Животът ви е дар, всеки ден е дар и като се замислите всъщност, не е за вярване, че който и да било от нас може да се събужда сутрин, без да благодари за новия ден. Ако смятате, че новият ден не е нещо кой знае какво, опитайте се да пропуснете някой! Няма значение колко сте сънливи, дали будилникът ви е събудил за работа или сте спали до късно през почивните дни; в мига, в който се събудите, кажете вълшебната дума благодаря за поредния ден от живота си.

Кажете благодаря за добрия нощен сън, който сте имали. Дали сте сред щастливците, които спят в легло, с чаршафи и възглавница? Благодаря! Когато краката ви допрат пода, кажете благодаря. Имате ли баня? Благодаря! Имате ли възможност да завъртите кранчетата и веднага да получите свежа чиста вода всяка сутрин? Благодаря! Представете си всички хора, които са копали канали и са полагали тръби из цялата ви страна, в града ви и по всички улици до дома ви, така че да можете да завъртите крана и да получите прекрасна, чиста, топла вода. Благодаря! Когато посягате към четката и пастата си за зъби, благодаря! Без тях денят ви няма да започва толкова приятно. Благодаря за кърпите, сапуна, огледалото и всичко, което използвате в банята, за да се почувствате свежи, събудени и готови за деня.

Докато се обличате, помислете си какъв щастливец сте, че имате дрехи, които да избирате и носите. Благодаря! Помислете си колко много хора трябва да са участвали в създаването на всички отделни дрехи, които обличате и носите всеки ден. Има голяма вероятност дрехите, които обличате в даден ден, да идват от много страни по света. Благодаря на всички! Имате ли обувки? Късметлия! Представете си живота без тях. Благодаря за обувките!

„Винаги ме е радвал изгледът за един нов ден, нов опит, още едно начало, може би с мъничко вълшебство, чакащо нейде отвъд утрото.“

Дж. Б. Пристли (1894 — 1984) — писател и драматург

Направете днешния ден колкото се може по-добър, практикувайки съсредоточена благодарност и внасяйки вълшебството в обичайното си утринно всекидневие. От мига, в който отворите очи, чак докато си обуете обувките или се приготвите напълно, повтаряйте наум вълшебната дума благодаря за всичко, което докосвате и използвате. Няма значение, че може да не се къпете или обличате веднага сутринта, пак можете да използвате това упражнение „Вълшебно утро“ като упътване и да го прилагате, към какъвто сутрешен режим следвате. Ако се събуждате и първо закусвате, когато докосвате и взимате всяко нещо за закуската ви, казвайте вълшебната дума благодаря. Отдайте благодарност за сутрешното си кафе, чай, плодов сок или закуска. Те правят утрото ви толкова приятно и ви дават енергия за деня. Бъдете благодарни за кухненските уреди, които използвате за закуската си — хладилника, котлоните, фурната, тостера, кафеварката или чайника.

Всеки ден без изключение аз започвам да изричам „благодаря“, когато стъпя с единия си крак на пода, и довършвам думата, когато другият ми крак докосне пода, така че всеки ден, когато и двата ми крака допрат пода за пръв път, аз вече съм казала благодаря. Докато отивам към банята, си повтарям наум вълшебната дума благодаря с всяка крачка. После продължавам да казвам мислено благодаря, докато докосвам и използвам всяко нещо в банята. Докато се облека и приготвя за деня, се чувствам толкова щастлива, че ми иде да подскачам от радост. А когато се чувствам толкова щастлива, знам, че благодарността ми е подействала и със сигурност ще имам вълшебен ден. В хода на деня наистина имам чувството, че вълшебната сила е с мен, защото едно след друго се случват хубави неща. А с всяко случило се хубаво нещо аз ставам още по-благодарна, което засилва вълшебството и се случват още повече хубави неща. Нали знаете онези дни, в които всичко като че се нарежда чудесно за вас? Е, точно така става след упражнението „Вълшебно утро“, само че многократно повече!

Упражнение по вълшебство номер 11
Вълшебно утро

1. Когато се събудите в новия ден, преди да направите каквото и да било, кажете вълшебната дума благодаря.

2. От мига, в който отворите очи, докато се приготвите напълно, повтаряйте наум вълшебната дума благодаря за всичко, което докоснете и използвате.

3. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

4. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.