Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 10
Поръсете всички с вълшебен прашец

„Няма по-неотложен дълг от този да отвърнеш на благодарността.“

Св. Амвросий (340 — 397) — теолог и католически епископ

Според древните духовни учения онова, което даваме на друг човек с пълно сърце, ни се връща стократно. Затова да бъдете благодарни и да казвате благодаря на друг човек за нещо, което сте получили от него или нея, е не само належащо, то е жизненоважно за обогатяването на вашия живот!

Благодарността е силна енергия, така че към когото насочите енергията на благодарността, натам ще отиде тя. Ако си представите енергията на благодарността като искрящ вълшебен прашец, когато изразявате благодарност към друг човек в замяна на нещо, което сте получили от него, вие буквално го поръсвате с вълшебен прашец! Силната позитивна енергия във вълшебния прашец достига онзи, когото поръсите с него, и му въздейства.

Повечето от нас общуват с много хора всеки ден, било то по телефона, по електронната поща или лице в лице на работа, в магазини, ресторанти, асансьори, автобуси или влакове, и в много случаи хората, с които общуваме, заслужават нашата благодарност, защото ние получаваме нещо от тях.

Помислете за хората, които срещате в един обикновен ден и които ви осигуряват някаква услуга, като например работещите в магазини или ресторанти, шофьорите на автобуси и таксита, служителите на фирми, чистачите или персонала на работното ви място. Хората, които работят в услугите, дават себе си, за да ви обслужат, а вие получавате тяхната услуга. Ако не казвате благодаря в замяна за обслужването, то вие не проявявате благодарност и възпирате доброто да навлезе в живота ви.

Помислете за техниците, които се грижат системите на транспорта ни да работят безопасно, и за хората, които поддържат комуналните услуги като електричество, газ и вода или пък пътищата ни.

Помислете за чистачите по света, които чистят нашите улици, обществени тоалетни, влакове, автобуси, самолети, болници, ресторанти, супермаркети и офис сгради. Не можете да кажете лично благодаря на всички тях, но можете да ги поръсите с вълшебния прашец, казвайки благодаря следващия път, когато минете покрай някого от тях. И можете да сте благодарни следващия път, когато седите на чистото си бюро, вървите по чист тротоар или по чист под.

Когато се намирате в кафене или ресторант, поръсете вълшебния прашец, като кажете благодаря на всеки, който ви обслужва. Все едно дали почиства масата ви, носи ви менюто, взима поръчката ви, пълни чашата ви с вода, носи ви поръчаното ястие, разчиства масата, дава ви сметката или ви връща рестото, не забравяйте всеки път да казвате благодаря ви. Ако сте в магазин или на касата в супермаркет, поръсете вълшебния прашец и кажете благодаря ви на всеки, който ви обслужва или опакова продуктите ви.

Ако пътувате със самолет, поръсете вълшебния прашец, като кажете благодаря на хората на гишето за регистрация, на охраната, на човека, който проверява билета ви на качване и на членовете на екипажа, които ви поздравяват, когато влизате в самолета. По време на полета казвайте благодаря на стюардесите или стюардите всеки път, когато те изпълнят някаква услуга за вас. Поднасянето на напитките и храната или отнасянето на чинията или отпадъците е услуга. Авиокомпанията ви благодари, задето сте летели с нея, капитанът ви благодари, екипажът също ви благодари, затова направете и вие същото и благодарете на тях, когато си тръгвате от самолета. А всеки път, когато излитате и кацате на местоназначението си, казвайте благодаря, защото фактът, че можете да летите, е истинско чудо!

Бъдете благодарни на онези хора, които ви помагат в работата ви, независимо дали това са чиновници, рецепционисти, работници в столовата, чистачи, служители по обслужване на клиентите или ваши колеги. Поръсете ги всичките с вълшебния прашец на вашето благодаря! Всички те ви правят услуга и заслужават трайната ви благодарност в замяна.

Продавачите в магазините, сервитьорите и сервитьорките работят много усърдно, за да обслужват хората. Те са избрали за своя работа да служат на другите, а обслужването означава срещи с всевъзможни хора в различни настроения, включително и такива, които са неблагодарни. Следващия път, когато някой ви обслужва, не забравяйте, че човекът, който ви обслужва, е скъп син или дъщеря за родителите си, незаменим брат или сестра, майка или баща на деца, обичан и тачен партньор или приятел и че заслужава вашата любезност и търпение.

Понякога може да срещнете някой работещ в услугите, който се държи грубо към вас и не ви отделя вниманието, което смятате, че заслужавате. Да бъдете благодарни в такива ситуации може да е по-голямо изпитание, но благодарността ви не може да зависи от поведението на друг човек. Изберете да бъдете благодарни, независимо от всичко! Изберете вълшебството в живота си, независимо от всичко! Може да ви е от полза да си припомните, че всъщност не знаете през каква трудност евентуално преминава човекът в момента, когато общувате с него. Може да не се чувства добре, може да е изгубил обичан близък, може бракът му току-що да е приключил или може да е в отчаяние в преломен момент от живота си. Вашата благодарност и добронамереност може да е най-магическото нещо, което ще му се случи в този ден.

„Бъди мил, защото всеки, когото срещаш, води тежка битка.“

Филон Александрийски (ок. 20 г.пр. Хр. — 50 г.сл. Хр.) — Философ

Ако благодарите на някого по телефона за неговата или нейната помощ, не подхвърляйте само своето благодаря ти! вместо това обяснете причината защо сте благодарни. Например: „Благодаря ти за помощта.“ „Благодаря ти, че правиш толкова много за мен.“ „Благодаря ти, че намери решение на ситуацията ми, много съм ти благодарен.“ Ще останете удивени от реакцията на другия човек, когато направите подобно просто нещо, защото той или тя ще усети искреността ви.

Когато казвате благодаря на някого лично, гледайте го в лицето. Човекът няма да усети благодарността ви, нито ще получи вълшебния ви прашец, ако не го гледате в лицето. Ще сте пропилели една възможност да помогнете на този човек и да промените собствения си живот, ако казвате благодаря на въздуха или казвате благодаря, гледайки надолу, или благодаря, докато говорите по мобилния си телефон, защото не сте наистина искрени, когато го правите.

Преди няколко години бях влязла в един магазин да купя подарък за сестра ми. Продавачката, която ме обслужваше, ме изслуша какво исках и започна да търси идеалния подарък, като че ставаше дума за нейната сестра! Докато ми подаваше торбичката с идеалния, прекрасно опакован подарък, някой ми звънна по мобилния телефон. Приключвах разговора, когато стигнах до вратата на магазина и внезапно ме обзе някакво безпокойство. Веднага се върнах при продавачката, която ми беше помогнала, и не само й благодарих, но й казах и всички причини, поради които съм й благодарна и колко много ценя всичко, което направи за мен. Обсипах я с вълшебния прашец на благодарността си! Очите й се напълниха със сълзи, а лицето й се озари от най-широката усмивка, която някога съм виждала.

Всяко действие винаги има равно на себе си противодействие. Ако наистина го мислите, когато казвате благодаря, другият човек ще го усети и не само ще сте накарали някого да се почувства наистина добре, но вашата благодарност ще изпълни и вас с неописуемо щастие. В онзи ден аз излязох от магазина неописуемо щастлива.

Аз използвам вълшебния прашец не само за хората от сферата на услугите; използвам вълшебния прашец на благодарността в най-различни ситуации. Когато казвам довиждане на дъщеря ми, преди тя да потегли към дома си, изпитвам благодарност, задето е пристигнала жива и здрава у дома, раздвижвам пръсти във въздуха и си представям, че поръсвам с вълшебен прашец нея и колата й. Понякога поръсвам вълшебен прашец върху компютъра си, преди да започна нов проект, или поръсвам вълшебен прашец пред себе си, преди да вляза в магазин, за да потърся нещо конкретно, което ми трябва. Дъщеря ми използва вълшебен прашец, когато шофира, а ако види друг шофьор, който изглежда напрегнат и кара бързо, поръсва вълшебен прашец и върху него, за да го накара да се почувства по-добре и да го предпази от опасност.

Днес вземете със себе си вълшебния прашец на своята благодарност за хората, които работят в услугите, и потърсете всяка възможност да поръсите с вълшебен прашец всеки, казвайки благодаря. Благодарете на поне десет души, вършещи различни услуги, от които сте се възползвали днес. Няма значение дали имате възможност да го направите лично; можете мислено да отдадете признание на хората, от чиито услуги се възползвате. Вълшебният прашец пак ще ги достигне. Например казвайте си сами наум:

Наистина съм благодарен на чистачите, които работят рано сутрин и се грижат улиците да са почистени от боклук всеки ден. Никога не съм се замислял действително колко благодарен съм за тази услуга, вършена като по часовник всеки ден. Благодаря ви.

Постарайте се да следите бройката на хората от услугите, на които сте благодарни, така че да знаете кога сте благодарили на десет души за услугите им и сте ги поръсили всичките с вълшебен прашец. Ако си представите искрящия вълшебен прашец, падащ върху хората, когато им благодарите, ще получите картина на онова, което действително се случва в невидимото чрез силата на благодарността. Тази мислена картина ще ви помогне да повярвате и да разберете, че вълшебният прашец на благодарността наистина достига хората и че е около тях, за да им помогне да подобрят живота си. А всеки път, когато поръсите с вълшебен прашец друг човек, прашецът се връща и към вас и собствения ви живот.

Ако днес сте у дома, вземете химикал и бележник или седнете пред компютъра и се върнете мислено назад, припомняйки си случаи, в които хора от услугите са дали всичко от себе си заради вас. Може това да е бил някой по телефона или пък търговец, решен да се справи с проблема ви. Може би сте били обслужени отлично от вашия пощальон, сметосъбирачите или рециклиращите компании, или пък от продавачите в местния магазин. Направете писмен списък с десет примера, при които хора от услугите са ви помогнали, и им изпратете вълшебен прашец, казвайки благодаря на всеки един от тях.

Вълшебно напомняне

Прочетете утрешното упражнение днес, защото упражнението ви за единадесетия ден започва още щом се събудите.

Упражнение по вълшебство номер 10
Поръсете всички с вълшебен прашец

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Днес поръсете с вълшебен прашец десет души, изпълняващи някакви услуги, от които се облагодетелствате, като им благодарите директно или им отдадете заслуженото и им благодарите мислено. Почувствайте благодарност към тях за услугата, която вършат!

3. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.

4. Прочетете утрешното упражнение днес, защото упражнението за единадесетия ден започва още щом се събудите.