Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайната (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Magic, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2015)
Разпознаване и корекция
karisima (2015)

Издание:

Ронда Бърн. Вълшебството

Американска. Първо издание

ИК „Изток-Запад“, София, 2012

Редактор: Минка Цветомирова

Коректор: Людмила Петрова

История

  1. — Добавяне

Ден 7
Вълшебен изход от неблагоприятните обстоятелства

„Благодарният човек е благодарен при всички обстоятелства.“

Бахаулла (1817 — 1892) — персиец, основател на Бахайската вяра

Независимо дали става въпрос за проблемни взаимоотношения, финансов натиск, влошено здраве или професионални проблеми, негативните обстоятелства се дължат на дълготрайна липса на благодарност. Ако не сме благодарни за всяко нещо в живота си, ние несъзнателно приемаме нещата за даденост. Това е основната причина за неблагоприятните обстоятелства, тъй като когато вземаме нещата за даденост, ние не отдаваме благодарност в замяна и преустановяваме действието на вълшебството в живота си. Точно както отдаването на благодарност към другите винаги води до чудотворен растеж, така и вземането на нещата за даденост да води до свиване, спад.

Благодарни ли сте за здравето си, когато сте добре? Или го забелязвате единствено когато се разболеете и изпитате болка? Благодарни ли сте за работата си всеки ден, или я цените единствено когато чуете, че предстоят съкращения? Благодарни ли сте за заплатата си всеки път, когато я получавате, или я вземате за даденост? Благодарни ли сте за любимите си хора, когато нещата вървят гладко, или заговаряте пред другите за тях само когато се появят проблеми? Благодарни ли сте, когато колата ви работи добре? Или се замисляте за нея само когато се развали?

Благодарни ли сте всеки ден за това, че сте живи? Или взимате живота си за даденост?

Взимането на нещата за даденост провокира оплаквания, негативни мисли и думи. Тъй че когато се оплаквате, по силата на закона за привличането следва да си навлечете още повече неща, за които да се оплаквате!

Ако недоволствате от времето, уличното движение, шефа си, съпруга си, семейството си, някой приятел или непознат, от чакането на опашки, сметките, икономиката, цените или обслужването на някоя фирма, вие не сте благодарни и отблъсквате все по-далеч от себе си живота, за който мечтаете.

Сега разбирате, че оплакването, негативните мисли и думи и приемането на нещата за даденост възпират добрите неща в живота ви. Сега разбирате, че когато нещо сериозно се обърка, вие несъзнателно не сте били достатъчно благодарни.

Когато сте благодарни, не е възможно да сте негативни. Когато сте благодарни, не е възможно да критикувате и обвинявате. Невъзможно е да се чувствате тъжни или да изпитвате каквито и да е отрицателни чувства, когато сте благодарни. Най-хубавото е, че ако в момента в живота ви има някакви неблагоприятни обстоятелства, не е нужно много време, за да ги преобразите с благодарност. Негативните обстоятелства ще изчезнат яко дим — като вълшебство!

Първо, колкото и да е трудно, трябва в неблагоприятните обстоятелства да потърсите неща, за които сте благодарни. Независимо колко зле са нещата, винаги можете да се намери нещо, за което да сте благодарни, особено ако знаете, че това ще промени чудотворно всяко негативно обстоятелство. Уолт Дисни, който е познавал истинското вълшебство на живота, ни показва как да направим това във филма си „Полиана“.

В този филм от 1960 г. видях „радостната игра“, която оказа голямо влияние върху мен като дете. Играех играта от филма и като дете, и като възрастна. Тя се състои в това, да откриеш колкото се може повече неща, за които да се радваш, особено в трудна ситуация. Самото откриване на нещата, за които да се радваш (или да си благодарен) прави така, че да изникнат решенията!

Уолт Дисни демонстрира вълшебната сила на благодарността в „Полиана“, а хиляди години преди това Буда говори как да използваме същата магическа сила:

„Нека се изправим и благодарим, защото, ако и да не сме научили много днес, научили сме поне малко, а ако и да не сме научили дори малко, поне не сме се разболели, а ако и да сме се разболели, поне не сме умрели; тъй че нека бъдем благодарни.“

Гаутама Буда (ок. 563 пр. Хр. — 483 пр. Хр.) — основател на будизма

Нека думите на Буда ви вдъхновяват. Изберете един проблем или неблагоприятни обстоятелства, които най-много искате да промените, и потърсете десет неща, за които да бъдете благодарни. Зная, че може да ви е трудно да започнете, но Буда ни показва как да го направим. Запишете десет неща на компютъра си или в тефтера с благодарности.

Да кажем, че проблемът ви е, че сте без работа и независимо от усилията си все още сте безработен. За да преобразите ситуацията по чудотворен начин, трябва да се концентрирате и да благодарите за нея. Ето какво бихте могли да кажете:

1. Толкова съм благодарен, че в този период имам повече време за семейството си.

2. Благодарен съм, че животът ми е много по-подреден поради това, че разполагам с повече време.

3. Благодарен съм, че през по-голямата част от живота си съм имал работа и че имам опит.

4. Дълбоко съм благодарен, че това е първият път, в който съм безработен.

5. Благодарен съм, че има свободни работни места и че те все повече се увеличават.

6. Благодарен съм за всичко, което съм научил, кандидатствайки за работни места и явявайки се на събеседвания.

7. Благодарен съм, че съм здрав и че мога да работя.

8. Благодарен съм, че семейството ми ме подкрепя и насърчава.

9. Благодарен съм за всичко останало, което съм имал, защото съм се нуждаел от него.

10. Благодарен съм, че като изгубих работата си, разбрах колко важно е за мен да имам работа. Никога не си бях давал сметка за това.

В резултат на благодарността си безработните ще привлекат различни обстоятелства и настоящата им ситуация следва да се промени и ще се промени по чудотворен начин. Силата на благодарността е по-голяма, от което и да е негативно обстоятелство и съществуват безброй начини, по които то може да бъде променено. Достатъчно е просто да практикувате благодарност и ще видите как чудото се случва!

Нека вземем друг пример: проблемни взаимоотношения на сина с бащата. Синът чувства, че каквото и да прави, то никога не изглежда достатъчно добро за баща му.

1. Вярвам, че повечето от взаимоотношенията в живота ми са наистина добри.

2. Благодарен съм на баща ми, че работи толкова, за да мога да получа образованието, което той не е имал.

3. Благодарен съм на баща ми, че издържаше семейството ни, когато бях дете, тъй като нямах никаква представа колко труд и пари са необходими за поддържането на едно семейство.

4. Благодарен съм на баща ми, че когато бях дете, всяка събота ме водеше на баскетбол.

5. Благодарен съм, че днес баща ми не е толкова строг с мен, както преди.

6. Благодарен съм, че баща ми е толкова загрижен за мен — той нямаше да е толкова строг, ако не му пукаше.

7. Благодарен съм, че чрез моите взаимоотношения с баща ми съм се научил да изпитвам съчувствие и да се разбирам по-добре с децата си.

8. Благодарен съм на баща си, че ми показа колко важно е да насърчаваш децата, за да бъдат те щастливи и уверени.

9. Истински съм благодарен за случаите, когато се смеем заедно с баща ми. Някои хора никога не са правили това, тъй като не са имали баща. Други, които са загубили баща си, никога повече няма да имат шанса да се смеят с него.

10. Дълбоко съм благодарен, че имам баща, тъй като трудните моменти са се редували с хубави и пред нас двамата предстоят още много прекрасни моменти.

Синът ще промени взаимоотношението с баща си в резултат на дълбокото си чувство на благодарност към него. Синът променя начина, по който мисли, и чувствата, които изпитва по отношение на баща си, което веднага променя това, което той привлича в това взаимоотношение. Въпреки че синът е благодарен вътрешно, на енергийно и квантово ниво това ще има вълшебно въздействие върху взаимоотношението му с бащата. Ако той запази благодарността си, законът за привличането му гарантира, че обстоятелствата около баща му ще се променят и техните взаимоотношения ще започнат да се подобряват незабавно.

Помнете, че можете да разберете доколко благодарността ви е истинска по начина, по който се чувствате. След като отдадете благодарност би трябвало да се чувствате много по-добре по отношение на ситуацията. Първото доказателство за вълшебното въздействие на благодарността е, че се усещате приповдигнати — когато се почувствате по-добре, може да знаете, че ситуацията ще се подобри и решенията ще се появят. Отговорът за всяка негативна ситуация, която искате да разрешите, е да концентрирате благодарността си върху нея, докато се почувствате по-добре вътрешно; тогава ще видите вълшебството да извърши своето в заобикалящия ви свят.

Когато правите списъка си се постарайте да изброите всяко от десетте неща, за които сте благодарни, по следния начин:

Толкова съм благодарен за ………………..

Или: Дълбоко съм благодарен за ………………..

Завършете изречението с това, за което сте благодарни. Ако смятате, че ще ви е по-лесно, може да си послужите с начина, по който Уолт Дисни използва вълшебната сила на благодарността:

Толкова се радвам, че………………..

И завършете изречението с това, за което се радвате.

След като сте изброили десет неща, за които сте благодарни, завършете упражнението за вълшебен изход от негативността, като напишете следното:

Благодаря, благодаря, благодаря за идеалното разрешение.

И просто за днес вижте дали ще можете да издържите един ден, без да казвате нищо негативно. Това може да е истинско предизвикателство, но се опитайте да издържите един ден. Повечето от нас нямат никаква идея колко много негативни неща изговарят. Вие обаче ще си дадете сметка, ако внимавате какво говорите в продължение на един ден. Помнете, че негативизмът и оплакванията ви носят още повече от това, от което се оплаквате и ако съзнавате какво говорите, може да спрете. Решете дали искате последствията от думите, които ще произнесете. Ето ви една вълшебна фраза, която можете да използвате, ако забележите, че мислите или казвате нещо негативно. Спрете веднага и кажете:

Но трябва да кажа, че съм истински благодарен за: ………………..

Довършете останалата част от изречението с нещо — каквото и да е, — за което сте благодарни. Вземете тази фраза със себе си и нека тя ви служи като сламка — когато се наложи, веднага се хващайте за нея.

И ако в бъдеще възникне някакъв малък проблем или ситуация, не забравяйте да угасите въглените с благодарност, преди да е пламнал огън. По този начин ще разпалите вълшебството в живота си!

Упражнение по вълшебство номер 7
Вълшебен изход от неблагоприятните ситуации

1. Изброяване на благословенията: направете списък с десет благословения. Запишете си защо сте благодарни. Прочетете списъка, като след всяко благословение произнасяте: благодаря, благодаря, благодаря, и се изпълнете с възможно най-дълбока благодарност за този дар в живота ви.

2. Изберете един проблем или неблагоприятна ситуация, която най-много искате да промените.

3. Избройте десет неща от тази неблагоприятна ситуация, за които сте благодарни.

4. В края на списъка напишете: Благодаря, благодаря, благодаря за идеалното разрешение.

5. Опитайте се само за днес да не кажете нищо негативно. Ако забележите, че мислите или казвате нещо негативно, хванете се за вълшебната сламка. Веднага спрете и кажете: Но трябва да кажа, че съм истински благодарен за…………………

6. Когато си легнете, вземете Вълшебното камъче в ръка и произнесете вълшебната дума благодаря по отношение на най-хубавото нещо, което ви се е случило днес.