Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Търсачи на талисмани (8)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Secret Treasure, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2013)

Издание:

Ейми Трий. Скрито съкровище

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, София, 2009

Редактор: Мария Чунчева

Илюстрации: Гуен Милард

Коректор: Александра Худякова

ISBN: 978-954-8657-38-9

История

  1. — Добавяне

Десета глава

Момичетата се приземиха обратно на снимачната площадка на „Похитителите на гробницата“. След секунда се появи и Самира, която тъкмо бе завела Джейсън Флук да му направят няколко снимки.

— Дано не ви е било скучно самички — каза тя.

Момичетата се спогледаха. Ако Самира знаеше! Сезам си помисли, че от тяхното приключение би излязъл страхотен филм, но те, разбира се, не можеха да разкажат на никого за него. Поне, все още не. Тя се усмихна на Самира и пъхна ръка в джоба си, за да напипа безценната малка монета-талисман. После каза:

— Не. Прекарахме си страхотно.

— Да, толкова много има за разглеждане — искрено отвърна и Мади.

— И за правене — допълни Джема.

— Хммм, толкова много… — съгласи се и Лиз, като забърса малко сребърна мъгла от очилата си.

— Чудесно! — зарадва се Самира. После се обърна към Сезам: — Татко ти иска да ви направи обща снимка с Джейсън и с останалите от екипа. След мен, момичета!

Четирите приятелки се запътиха след Самира и застанаха до един камък, където Джейсън и колегите му актьори позираха за снимки. В края на фотосесията Ник подреди и момичетата при тях за една последна снимка. „Сигурно сънувам“, помисли Сезам, докато стоеше до Джейсън Флук.

— Усмивка! — каза Ник.

Сезам продължаваше да се усмихва по целия път до вкъщи.

skrito_sykrovishte_snimka.png

По-късно същата вечер, докато се приготвяше да си ляга, Сезам се замисли за невероятните събития, които им се бяха случили през деня. После погледна снимката, която татко й беше направил.

— Погледни — каза тя на мечето си Алфи, — ето ме мен до Джейсън Флук, най-голямата звезда!

Но щастието й се примеси с тъга, когато се сети за Каризма. Специалната кутия за бижута лежеше отворена на нощното шкафче. Сезам беше горда, че е открила вече осем от тринайсетте загубени талисмана и заедно с гривната на Чаровна ги бе прибрала в кутията на сигурно място. Сега не можа да се въздържи, извади ги и ги заразглежда един по един с възхищение: сърцето с мъничката ключалка, подковата, мидата и котката, нежната малка пеперуда, която бе намерила в паяжината, фенерът и снежинката. А сега и прелестната монета с лика на кралицата…

skrito_sykrovishte_talismani.png

Сезам прибра талисманите в кутията и затвори капака. Мислите й се понесоха към кралица Чаровна и се завъртяха хаотично. Сезам се почувства объркана и разстроена.

— Защо кралицата се е обърнала срещу мен? — помисли тя. — Чаровна беше изпратила Дорк да ме арестува. Тя мисли, че аз крада талисманите й! Някой трябва да каже на кралицата, че това изобщо не е вярно! Не е честно от нейна страна да мисли така! Аз правя всичко, което мога, за да й помогна. А пет талисмана са все още изгубени…

skrito_sykrovishte_razmisyl.png

Алфи се плъзна настрани по възглавницата, Сезам се пресегна и го хвана. После откопча огърлицата си и изведнъж пред очите й изплува образът на Морбреция.

Сезам си спомни как принцесата се промъкваше тайно край Монетите и как се бе опитала да й вземе огърлицата.

— Ще ми се да можех да кажа на Чаровна за поведението на сестра й! — обърна се тя отново към Алфи. — Морбреция е тази, която трябва да бъде арестувана! Тя иска да се добере до талисманите, а и се опита да ми вземе огърлицата. Зорган опита същото. Обзалагам се, че двамата са се съюзили. О, Алфи, колко е объркано всичко!

Сезам подържа още няколко мига огърлицата в дланта си. Много си я обичаше, но защо ли Морбреция и Зорган толкова упорито се опитваха да й я отнемат? Почувства огърлицата топла и усети познатото гъделичкане. „Колко странно — помисли Сезам. — Сякаш някой чува мислите ми.“ Тя отвори медальона и оттам я погледнаха усмихнатите лица на Попи и баща й. Сезам се почувства много по-добре.

Внимателно сложи огърлицата до леглото и угаси лампата. „Някак си — помисли момичето, докато се свиваше под одеялото — нещата ще се подредят и всичко ще бъде наред. Един ден всичко ще се оправи.“ А дотогава… Дотогава тя нямаше търпение да посети Каризма отново и да открие останалите липсващи талисмани!