Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Октомври 1973
„Линда“

През есента на 1973 г. чух от няколко източника, че Бреговата охрана издала нареждане целият трафик през Бермудския триъгълник да бъде прекратен заради опасностите в района. Един от осведомителите ми чул новината по радиото, докато пътувал из Канада, а другият я прочел „във вестника.“

Според „Аризоуна Рипъблик“, „Майами Хералд“ и Информационната служба на седмо окръжно управление на Бреговата охрана, истината е съвсем друга.

Поредицата от събития започнала по-рано, през месеца, когато два кубински риболовни кораба били намерени без екипаж и в пламъци на север от Куба. Скоро след това американският риболовен кораб „Линда“ изчезнал в същия район. Това накарало Държавният департамент да издаде предупреждение чрез Бреговата охрана, че протокът Олд Бахама Чанъл на север от Куба „може да е опасен“. Предали предупреждението на всички кораби, плаващи под американско знаме и преминаващи през канала, с препоръката, докато се изяснят причините за инцидентите, да използват други пътища покрай Куба.

Представител на Бреговата охрана заявил, че необичайното предупреждение било направено, защото станали „два инцидента с малко отговори“.

 

Типичната карта на района Флорида — Куба — Бахамските острови въвежда в заблуждение; на нея не са показани дълбочините на водата и с това се създава впечатлението, че на път от Майами за островите в Уест Индия корабите могат да плават само малко на юг от Бахамските острови и да останат на безопасно разстояние от Куба. Въпреки че при добри атмосферни условия този маршрут е възможен за малки лодки, повечето кораби не могат да го използват заради плитчината Грейт Бахама Банк. Обширен район на юг от Бахамските острови, приблизително с размерите на Флорида, е с плитки води, коралови рифове, скали и пясъчни наноси, които се подават от водата или са скрити под самата й повърхност.

Единствените дълбоководни коридори, които водят на югоизток от Майами, са протоците Провидънс Чанъл, северно от Насо, и Олд Бахама Чанъл, близо до Куба. Олд Бахама Чанъл е дълъг приблизително 100 мили с широчина приблизително от 12 до 20 мили и е в непосредствено съседство със северния бряг на Куба. Големи кораби трябва да използват канала и не могат да се отдалечат от Куба, когато минават през него.

Скоро след като било отправено предупреждението от Бреговата охрана, Националният фронт за освобождение, групировка на кубински емигранти, поел отговорността за нападението над кубинските риболовни кораби. Един от членовете на екипажа бил убит, а другите оставили в спасителни лодки сред морето. Радио Хавана съобщило, че те били спасени.

Швейцарското посолство в Хавана по-късно уведомило Бреговата охрана, че „Линда“ е закаран в Куба, където бил задържан заедно с тричленния му екипаж. Три седмици по-късно без никакви щети освободили „Линда“ и моряците заедно с „Грасия а Диос“, друг американски кораб, заловен по същото време.

Държавният департамент оттеглил предупреждението на 23 октомври.

Макар временното изчезване на „Линда“ да е явен случай на задържане като реакция за потопяването на двата кубински риболовни кораба, този епизод показва колко бързо даден инцидент в района се приписва на Бермудския триъгълник. За онези, които са чували за Триъгълника и нямат понятие от географията на района, се оказало много просто да решат, че предупреждението, отправено към корабите, плаващи на север от Куба, е заповед да се затвори Бермудският триъгълник.