Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Декември 1967
„Уичкрафт“

Седмицата около Коледа през 1967 г. взела нови жертви в Бермудския триъгълник. Двама души от Флорида изчезнали в морето, отдалечени само на една миля от Майами Бийч. Те тръгнали на нощна разходка със седемметровата моторница „Уичкрафт“, за да погледат коледните светлини на града откъм океана. В 21 часа на 22 декември в Бюрото на седми окръг на Бреговата охрана в Майами се получило съобщение от двамата мъже, че гребният винт на лодката се натъкнал на някакъв потънал предмет и двигателят можел да работи само със силни вибрации. Корпусът не бил повреден, а лодката почти не можела да потъне, заради вградените в нея плавателни камери. Hα Бреговата охрана съобщили, че няма непосредствена опасност, но се налага да ги изтеглят на буксир до пристанището. Само след минути спасителите тръгнали и двамата мъже при спасителен буй № 7 нямало какво да правят освен да си почиват и да наблюдават гледката.

Корабът на Бреговата охрана стигнал до мястото на произшествието за деветнадесет минути, но не открил нищо — нито лодка, нито хора, нито спасителни жилетки. Мъжете изчезнали някак си, докато ги осветявали светлините, които тръгнали да наблюдават.

Няколко дни по-късно Бреговата охрана прекратила часовото търсене, като съобщила, че мъжете „се смятат за изчезнали, но не за загинали в морето“.

 

„Майами Хералд“, 22 декември 1967 г., с. 2: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА МАЛКИТЕ ЛОДКИ „…ветрове със скорост 10 до 20 възла. Вълни с височина от един до два метра и вълнения във вътрешните води.“

„Майами Хералд“, 24 декември 1967 г., с. В1: От Арнълд Маркоуитс и Пат Сийли. "Един пенсиониран хотелиер и негов приятел свещеник, които тръгнали с лодка в океана, за да погледат празничното осветление на Майами в петък през нощта, все още не са намерени въпреки масовото търсене, в което участвуват Бреговата охрана, Въздушнопатрулната служба на гражданската авиация и частни лодки и самолети.

Дан Бърак… и отец Падриг (Патрик) Хоргън от … Форт Лодърдейл са изчезнали със седемметровата моторница на Бърак „Уичкрафт“.

В петък през нощта Бърак съобщил по радиото на Бреговата охрана, че лодката се повредила на около една миля от Майами Бийч…

От Бреговата охрана потвърдиха, че съобщение за бед-ствие било получено по радиотелефона в петък през нощта и че на Бърак му било казано да изстреля ракета след около двадесет минути, за да ориентира спасителния катер за местоположението си.

Спасителният екипаж не видял никаква ракета и не била осъществена отново връзка по радиото с „Уичкрафт“.

Силните ветрове, духащи откъм север и североизток, раз-пенвали Атлантика в килим от пяна, на чиито фон бяла лодка като „Уичкрафт“ трудно можела да се види.

Издирването в петък обхванало 1 200 квадратни мили, като от Майами достигнало до Делри Бийч и островите Бимини…

„Дан е опитен моряк и добър навигатор, сподели (един негов приятел). Не зная дали отец Хоргън може да плува, но Дан може, и нито един от двамата не е човек, който да изпадне в паника при бедствено положение.“

„Освен това на лодката имаше всички необходими средства за спасяване.“

„Майами Хералд“, 29 декември 1967 г., с.В2:

„В сряда Бреговата охрана прекрати петдневното търсене по въздух и вода… Двамата мъже… и «Уичкрафт» въобще не били видени.

Както съобщи Бреговата охрана, претърсването обхванало район от Исламорада на север до Сейнт Огъстин и в открито море до 120 мили — около 24 500 квадратни мили.“

След като се прочете версията за инцидента с „Уичкрафт“, както се предава в Легендата за Бермудския триъгълник, лесно можем да си представим как двамата, приятели седят на палубата с крака върху перилата и с наслаждение наблюдават неподвижната, безшумна красота на градските светлини.

В същност времето било доста бурно, и то в продължение на няколко дни. Вятърът духал достатъчно силно, за да образува бели гребени на една миля в открито море, а за вълните се съобщава, че могли да бъдат високи до два метра. Като останала без двигател, лодката не можела да се направлява срещу вълните и лесно би могла да бъде залята.

Лодката не се намирала в точно определено място, както се твърди в Легендата, а трябвало да изстреля ракета, за да покаже на катера от Бреговата охрана къде се намира. Без ракетата Бреговата охрана трябвало да претърсва огромен район. В тъмна нощ, при море, „разбито на килим от бяла пяна“, вероятността да се намери бяла лодка в неизвестно местоположение била почти нулева. Шумът на вятъра и вълните сигурно са заглушавали всякакви викове за помощ, а времето, през което човек може да остане жив във водите на океана през зимата, дори край Флорида, е твърде ограничено.

Малко вероятно е Бреговата охрана да съобщи, че лодката „се смята за изчезнала, но не потънала в морето“, след като била търсена в продължение на пет дни. Много от изказванията, приписвани на Бреговата охрана и на Военноморските сили при отчети за загадки в Бермудския триъгълник, са се оказвали неверни в случаите, когато има налице доклади за катастрофите. За съжаление няма доклад за това произшествие, така че твърдението не може нито да бъде доказано, нито да се. опровергае. По същата причина съдържанието на съобщението за бедствие и предполагаемото местоположение на лодката при определен буй също не могат да бъдат доказани или опровергани, но версията във вестника се различава значително от версията, която се разправя в Легендата.