Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Март 1950
„Глоубмастър“

През март 1950 г. един американски самолет „Глоубмастър“ изчезнал северно от Триъгълника при полет към Ирландия.

 

„Ню Йорк Таймс“, 24 март 1951 г., с.1: ЛОНДОН, 24 март (АП) — „Рано днес офицер от Военновъздушните сили на САЩ заяви в летище Шанън, че пилотът на един издирващ самолет съобщил за сигнални ракети и останки по атлантическия маршрут на огромния «С-124» от Военновъздушните сили на САЩ, с 53 души на борда, с когото връзката е загубена от 24 часа.

Огромната армада от търсещи самолети, която обследва район от 800 мили в океана, бе отправена набързо към мястото, където били видени сигналните ракети, на около 450 мили западно от Ирландия…

Гигантският транспортен самолет бил чут за последен път рано вчера по обичайния му полет от САЩ за Великобритания…

Пилотът на един самолет «Сюпърфорт В-29» предал обнадеждаващото съобщение, че видял сигнални ракети и останки… (Той) съобщил също, че видял нещо, което сметнал за спасителен съд.

Офицерът на Кралските военновъздушни сили казал, че вълните били големи и в района духали силни ветрове. По бреговете на Великобритания е обявено предупреждение за буря.

Майор Хорас А. Стивънсън, командуващ въздушноспасителната мисия на САЩ в летище Шанън, съобщи на репортерите… «Опасявам се, че ще трябва доста време — вероятно часове, — докато метеорологичните кораби стигнат до мястото»… и очакваше завръщането на самолета «В-29», «за да разбера от пилота дали действително е видял онова, което твърди, че е видял».

Той добави, че в тъмнината пилотът може да е сбъркал. Пилотът съобщил, че бил видял всичко в 12 часа 45 мин. лондонско време в събота… двадесет и четири часа след като за последен път е имал връзка с големия самолет.

«Още останки и сигнални ракети са били видени на 60 мили от мястото, където забелязали първите останки», съобщи майор Стивънсън.

Майор Стивънсън каза, че вторите останки и сигнални ракети били на 60 мили по-близо до бреговете на Ирландия.

Транспортният самолет излетял, в четвъртък от военновъздушната база в Лаймстоун, щата Мейн, и заредил с гориво в Гандър, Нюфъндлънд.

На репортерите бе казано, че ако има спасени, те ще бъдат докарани в Шанън…

Обичайното съобщение по радиото от самолета в 1 часа в петък определило местоположението му на 800 мили югозападно от Ирландия и уведомило, че се очаква самолетът да кацне към 6 часа във военновъздушната база на САЩ в Милдънхол, Англия.“

„Ню Йорк Таймс“, 30 март 1951 г., с.З:

ЛОНДОН, 29 март /ЮП/ — "Днес представител на Военновъздушнитесили съобщи, че самолетът „Глоубмастър“, който изчезна при полет над Атлантическия океан на Разпети петък, е бил разбит от страхотна експлозия, която сигурно е убила всичките 53 души на борда.

Той съобщи, че самолетоносачът „Коръл Сий“, един от шестдесетте кораба, и самолетът, които търсят изчезналия транспортен самолет, открили район в океана, осеян с дребни парчета останки в близост до мястото, където намерили една конзола на резервоар за гориво от самолета. Той каза, че властите все още не са установили дали самолетът избухнал във въздуха, или когато се е ударил във водата.

„При всяко подобно разследване възможността за саботаж трябва да се взима пред вид“, заяви представителят. „Но искам да изтъкна, че досега в случая със самолета «Глоубмастър» няма никакви улики, които да сочат, че е имало саботаж“.

Военновъздушните сили отменили издирването в края на осмия ден, когато станало ясно, че не може да има оцелели. Все повече доказателства сочат, че самолетът е избухнал на 600 мили югозападно от Ирландия. Индексът на „Ню Йорк Таймс“, най-добрият източник на информация за подобни произшествия, не включва никакъв подобен инцидент за 1950 г. Изчезването, описано тук, което станало през 1951 г., е твърде еднакво със споменатото в Легендата за Бермудския триъгълник, за да не е същото. Самолетът бил „Глоубмастър“, произшествието станало през март и главната квартира на спасителните операции била в Ирландия, макар самолетът да не летял за там, а за Великобритания.

Самолетът загинал много далеч от Бермудския триъгълник и изглежда, че причината била експлозия.