Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Ноември, декември 1941
„Протеъс“, „Нереъс“

Историята на „Сайклопс“ продължава след много години, когато два кораба, негови двойници, изчезват безследно по почти същия маршрут като по-стария си брат. „Протеъс“ отплавал от Вирджинските острови към края на ноември 1941 г., последван няколко седмици по-късно от „Нереъс“. И двата кораба плавали за Норфък. Ако не било нападението над Пърл Харбър, двойното изчезване вероятно щяло да се превърне в също такава голяма новина, както и загубата на „Сайклопс“ преди четвърт век.

Макар САЩ по онова време да не били във война с Германия, проверката на военноморските документи след войната показали, че на времето в този район имало само няколко германски кораба и никой от тях не е потопявал такива плавателни съдове.

 

Следната информация е от „Енциклопедия на американските бойни кораби“ на Военноморските сили на САЩ и „Енциклопедия на морските произшествия през парната ера“ на Чарлз Хокинг:

Компанията „Нюпорт Нюз Шип Билдинг енд Драй Док“ започва строежа на дългите по 160 метра транспортни кораби през 1911 г. и ги пуска в експлоатация през 1913 г. Те превозват въглища, течно гориво, хора и продоволствие за военноморските кораби, докато ги изваждат от употреба в началото на двадесетте години. Двата кораба остават в бездействие в Норфък, докато бъдат заличени от списъците на военния флот през декември 1940 г, и продадени на компанията „Сагени Търминълс, Лимитед“ от Отава за превоз на боксит от района на Карибско море до САЩ и Канада. Бокситът е главният източник на алуминий, който е жизнено необходим за самолетната индустрия.

„Протеъс“ отплавал от Сейнт Томас, Вирджинските острови, на 23 ноември 1941 г. на път за Портланд, щата Мейн. Той въобще не стигнал там и от него не били намерени никакви следи. В някои германски доклади има данни, че той вероятно е станал жертва на бойни действия на 25 ноември.

„Нереъс“ напуснал Сейнт Томас за същото местоназначение на 10 декември 1941 г. и също изчезнал безследно. Военноморските сили предполагат, че е бил торпилиран от германска подводница.