Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Bermuda Triangle Mystery — Solved, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5,1 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
MesserSchmidt (2007)

Издание:

© Lawrence David Kusche

THE BERMUDA TRIANGLE MYSTERY — SOLVED

Harper & Row New York, 1975

© Александър Хрусанов, преводач, 1981 c/o Jusautor, Sofia

551.59

 

Лорънс Дейвид Куше

Загадката на Бермудския триъгълник

Преводач Александър Хрусанов

Рецензент Юлия Вучкова

Редактор Милан Асадуров

Редактор на издателството Георги Димитров

Художник Иван Кенаров

Худ. редактор Владимир Иванов

Техн. редактор Добринка Маринкова

Коректори Елена Върбанова и Паунка Камбурова

Американска, първо издание

Дадена за набор на 26.XI.1980 г.

Подписана за печат на 17.III.1981 г.

Излязла от печат м. април 1981 г.

Формат 70×100/32 Изд. № 1427

Печ. коли 22,50

Изд. коли 14,57

УИК 14,84

Цена 1,51 лв.

ЕКП 95326; 21431 2421-39-81

08 Книгоиздателство „Георги Бакалов“ Варна

ДП „Балкан“ — София, пор. № 1459

История

  1. — Добавяне

Октомври 1902
„Фрея“

Немският барк „Фрея“ бил намерен изоставен в морето на 20 октомври 1902. Hα 3 октомври той отплавал от Мансанильо във Уест Индия за Чили и за него не се чуло нищо повече, докато не го намерили без мачти, наклонен на едната си страна и без екипаж. Котвата му висяла свободно от носа, а календарът на капитана бил обърнат на 4 октомври, което означавало, че бедата застигнала кораба скоро след като напуснал пристанището. Знае се, че по това време духали слаби ветрове.

 

„Регистър на Лойд“. „Съобщения за произшествия“, 1900–1904 г. (Раздел, озаглавен „Изоставени в морето“) № 446:

„Фрея“. 626 тона. Немски.

Пристанище на отплаването: Мансанильо.

Предназначение: Пунта Аренас.

Товар: Баласт.

Описание на кораба: Дървен барк.

Обстоятелства и място: Близо до Масатлан.

Дата на произшествието: Преди 21 октомври 1902 г.

„Нейчър“, 25 април 1907 г., с. 610: „Мексиканското земетресение“.

„Още едно земетресение бе прибавено към поредицата, която беляза неотдавнашното засилване на сеизмичната и вулканичната дейност край тихоокеанския бряг на Америка[1]

Земетресенията в морето са обичайни в този район; понякога ги усещат на корабите в океана, макар да преминават незабелязани на сушата и един случай със сигурност е предизвикал гибелта на кораб. Преданието е забележително. На 3 октомври 1902 г. немският барк «Фрея» отплавал от Мансанильо за Пунта Аренас; нищо повече не се чуло за капитана или екипажа му, но корабът бил намерен 20 дни по-късно без повечето си мачти и легнал настрана. Нямало никакви следи, които да обяснят състоянието на кораба, но един стенен календар в кабината на капитана показвал, че катастрофата е станала на 4 октомври, скоро след като корабът напуснал пристанището, за което може да се съди и по котвата, намерена да виси свободно от носа. Съобщенията за атмосферните условия показват, че в района между 3 и 5 октомври са духали слаби ветрове, но, от друга страна, на 4 и 5 октомври в Акапулко и Чилпансинго усетили силни земетресения, едно от които вероятно причинило повредите на «Фрея», довели до изоставянето му.“

Всички версии на преданието за „Фрея“ водят пряко или косвено назад до статията в „Нейчър“ от 1907 г.; не се съобщава за никакъв друг източник. Статията се занимава преди всичко с поредицата от земетресения по западния бряг на Мексико. В единствения абзац за напуснатия кораб се споменават градовете Мансанильо, Акапулко и Чилпансинго, всичките по западното крайбрежие на Мексико. Масатлан, където според съобщението на „Лойд“ бил намерен изоставеният кораб, също е откъм Тихия океан.

Объркването, изглежда, било предизвикано от съществуванието на друг град, наречен Мансанильо — пристанище на южния бряг на Куба. Първият автор, приписал загадката на „Фрея“ на Бермудския триъгълник, „погрешно“ сметнал, че корабът отплавал от кубинското пристанище, а не от мексиканския град със същото име.

Намирането на кораба на север от мястото на отплаването се дължи на действието на вятъра и теченията, след като той е бил изоставен. Не се знае какво е станало с екипажа или дали действително земетресението е причина за произшествието.

Бележки

[1] Курсивът е мой. Б. а.