Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Angel Puss, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 55 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
maskara (2012)

Издание:

Колийн Маккълоу. Безмълвният ангел

 

Преводач: Таня Виронова

Редактор: Олга Герова

Художествено оформление на корицата: Петър Христов

Компютърна обработка: Иванка Нешева

ИК „БАРД“

ISBN 954-585-633-5

История

  1. — Добавяне

Понеделник, 7 ноември 1960

Е, официално съм назначена за завеждащ рентгеновото отделение към спешното. Крис напусна миналия петък след малко парти, организирано от старшата сестра на отделението, която в старите дни щеше да плаче и да капризничи, но сега запази бодро лице, защото се надява най-късно догодина да последва примера на Крис. Константин (главен готвач в ресторанта „Романо“) все още е много влюбен в нея. Когато Крис обяви, че щастливото събитие е на път, малкият кокошарник от лаборантки и сестри записука и загука, започна да лее излияния и лепкави сантименталности. За щастие, няколко спешни случая прекъснаха партито и всички се върнахме към задачите си.

На моето място има нова лаборантка — по-възрастна и по-опитна от мен, но е сгодена и ще се омъжва за старши резидент. Името й е Ан Смит и я очаква доста дълъг годеж, защото доктор Алан Смит няма да е необходимо да променя името си!) трябва да вземе специалност, преди да сключат брак. Но защо избраха мен за завеждащ отделението?

— Работата ви е отлична, госпожице Пурсел — ми рече сестра Агата, докато стоях пред бюрото й следобед. — Реших да сменя госпожица Хамилтън с вас, защото сте ефективна, много добре организирана и можете да мислите с главата си — което е съществено за добрата работа в едно спешно отделение.

— Да, сестро, благодаря, сестро — отговорих автоматично.

— Освен ако… — поде тя и направи многозначителна пауза.

— Освен ако какво, сестро?

— Ако не планирате да се омъжите, госпожице Пурсел.

Не успях да се сдържа и се ухилих.

— Не, сестро, мога да ви уверя, че нямам намерение да се омъжвам.

— Отлично, отлично! — И тя искрено се засмя. — Можете да вървите, госпожице Пурсел.

Да бъдеш завеждащ отделение, е различно. Крис беше отлична лаборантка, но управляваше отделението по начин, за който мисля, че може да бъде подобрен. Сега ще мога да направя онова, което ми харесва — сигурна съм, че нито старшата сестра, нито сестра Агата ще имат нещо против.

Най-напред промених работното време и сега започвам работа в шест сутринта, идва ми на помощ младшата лаборантка между осем и четири следобед, а Ан е от десет нататък. Не мисля, че е много доволна, но това е положението. Ако това работно време означава, че ще вижда скъпия си Алан по-рядко, няма как, ще трябва да го преглътне. Виждате ли какво означава да имаш власт? Превърнах се в една несимпатична, гадна кучка.