Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (18) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

18. Усъвършенстване на собствения ни образ

С този запис ще навлезете в променено състояние на съзнанието, благодарение на което ще усъвършенствате собствения си образ като го пресъздадете по ваш вкус. А след това ще почнете да действате по такъв начин, че този образ да стане действителност в материалния свят.

Предлагам да отделите няколко минути или няколко часа, ако е необходимо, за да помислите сериозно какво искате в действителност за себе си. Искате ли да сте по-уверени? Искате ли да бъдете по-отзивчиви? Да имате по-добро здраве? Да си намерите нова работа? Да бъдете по-търпеливи? Да бъдете по-решителни? Да се освободите от отрицателни мисли и действия?

Помислете за всички аспекти на личността, която искате да бъдете. Напишете го и го проучете, ако трябва. Помнете какви искате да бъдете. Този запис ще ви помогне да реализирате представата си, вашето идеално „аз“.

Не бива да смятате, че сте длъжни да направите всичко само в един сеанс с този запис. Можете да променяте или да трансформирате собствения си образ по свое желание, като слушате записа толкова често, колкото искате, и като внасяте желаните корекции. Този запис не е еднократно средство. Предназначението му е да бъде средство, което да ползвате всеки ден до края на живота си, за да го обогатявате в каквото отношение искате.

Сценарий на записа, посветен на собствения ви образ

Затворете очи и поемете дълбоко дъх, след това издишайте до дъно, докато изпразните дробовете си. Изкарайте целия въздух от тях. Сега още веднъж. Просто се отпуснете и издишайте целия въздух. Направете го и трети път, но сега задръжте дъх, след като сте напълнили дробовете си с чист, освежаващ и успокояващ въздух. Задръжте. Не отваряйте очи. Издишайте полека и почувствайте как напълно се отпускате.

Искам да си представите как цялото напрежение, цялата скованост, всичките ви страхове и тревоги се оттичат от вас през темето ви. Нека се стекат по лицето и шията, после по раменете, гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените и стъпалата, да стигнат чак до пръстите на краката. Цялата ви напрегнатост и скованост, всички ваши страхове и притеснения сега се отцеждат през върховете на пръстите на краката и вие се отпускате все повече и повече.

Съсредоточете вниманието върху пръстите на краката. Нека се отпуснат изцяло. Всеки пръст е отпуснат и тежък. Сега нека отпускането да навлезе в стъпалата, да плъзне по глезените, прасците, коленете. Почувствайте го как завладява бедрата, хълбоците, талията, пълзи още по-нагоре към гърдите. Почувствайте как дишането ви става по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-релаксирано. Сега нека дълбокото релаксиращо усещане да навлезе в раменете ви да се спусне по цялата дължина на ръцете, в китките и пръстите, да потече обратно към китките, после по цялата дължина на ръцете и по раменете. Влива се в шията, потича по лицето, брадичката, бузите, ушите. Клепачите ви са така тежки и така гладки. Залива веждите, челото, изкачва се към темето, потича надолу към тила, стича се отзад по главата ви, слиза по врата.

Сега от пръстите на краката се надига нова тежка вълна. Два пъти по-тежка от първата. Представете си огромна тежест на всеки пръст на краката. Почувствайте тежестта дълбоко и се отпуснете още повече. Дълбокото усещане за тежест се изкачва в стъпалата, прасците, коленете, навлиза в бедрата, хълбоците, талията. Влива се в гърдите ви, релаксира сърцето, белите дробове, дишането ви става по-интензивно, по-равномерно, все по-релаксирано. Сега дълбокото тежко усещане плъзва по раменете ви, по цялата дължина на ръцете, влиза в китките и пръстите. Изкачва се обратно по цялата дължина на ръцете, в раменете и шията. Разлива се по лицето ви, в очите, веждите, челото, изкачва се към темето, слиза надолу към тила.

Нова тежест се надига от темето ви. Два пъти по-голяма отпреди. Два пъти по-голяма. Представете си огромна тежест на темето ви, мека, отпусната и тежка. Почувствайте как тежкото отпускане пълзи надолу по лицето ви, в очите, по шията и раменете, да се стича в гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Дълбоко релаксирани, отпуснати и тежки, чувствате се удобно от темето до върха на пръстите на краката.

Искам сега да си представите, че гледате една черна дъска. Представете си на нея един кръг. В него ще написваме буквите от азбуката в обратен ред. Щом напишете една буква, веднага трябва да я изтриете и да се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете в него буквата Я. Сега я изтрийте оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Просто продължете да релаксирате още по-дълбоко. Почувствайте как потъвате в стола, как умът и тялото ви се носят все по-навътре в релаксацията, все по-надълбоко с всяко вдишване.

Докато вдишвате, си представете, че това е чиста и без никакъв мирис упойка. Тя се разлива из тялото ви. Усещате топлина, вцепенение, пощипване и колкото повече я вдишвате, толкова повече искате да я вдишвате, дишането ви става все по-дълбоко и ви донася още от това спокойно, отпускащо, релаксиращо усещане. От този момент нататък до края на сеанса ще се отпускате все повече и повече с всяко следващо вдишване.

Искам сега да си представите как гледате ясно, синьо пролетно небе. Един специален самолет изписва в това небе името ви с бели букви, пухкави, приличащи на облачета. Вижте как името ви се носи пухкаво, бяло, подобно на облаче в ясното синьо небе. Сега го оставете да се разпръсне. Нека вятърът разпилее името ви в синевата. Забравете за името си. Забравете дори, че имате име. Имената не са важни. Просто продължете да слушате гласа ми и се отпускайте все повече и повече.

Искам сега да си представите, че стоите на най-горното стъпало на солидно дървено стълбище. Усетете килима под краката си. Той може да е от всякакъв вид и цвят… измислете си го. Сега протегнете ръка и докоснете парапета.

Почувствайте гладкото полирано дърво под пръстите си. Застанали сте на десет стъпки над етажа под вас. Стълбището слиза с лека извивка към долния етаж. Сега ще заслизаме по стълбите. С всяка стъпка надолу вие оставяте тялото си да се отпусне още повече. Когато стигнете долния етаж, ще се озовете още по-надълбоко, отколкото досега. Сега слезте една стъпка на деветото стъпало, леко и без усилие. Почувствайте как навлизате още по-надълбоко.

Сега надолу към осмото стъпало, още по-надълбоко. Сега надолу към седмото… шестото… петото… четвъртото… третото… второто… първото. Вече сте на долния етаж. Пред вас има врата. Протегнете ръка и отворете вратата. От стаята през отворената врата избликва светлина. Влезте в стаята, в светлината през тази отворена врата. Сега сте в стаята. Огледайте се. Това е вашата стая, тя може да бъде всякаква.

С каквато и да е големина, форма, цвят. Вътре може да има всичко, което поискате. Прибавяйте неща, размествайте, пренареждайте. Вътре може да има всякакви мебели, инсталации, картини, прозорци, килими или каквото искате, защото това е вашето място… вашето най-интимно скрито място и тук вие сте свободни. Свободни сте да творите, да бъдете това, което сте. За правите всичко, което поискате, а светлината, която грее в тази стая, е вашата светлина. Вижте как светлината навсякъде около вас огрява красивите неща във вашата стая. Как грее върху вас. Почувствайте енергията в нея. Сега нека тази светлина да се разлее из цялото ви тяло. Да влезе и в най-малката пора на кожата ви. Да ви изпълни докрай. Да изгони всяко съмнение. Да премахне целия ви страх и напрежение. Тази светлина ви изпълва. Вие сте чисти и блестящи, сияете от ярката светлина в стаята ви.

Докато стоите под светлината във вашата стая, искам да отворите очи и да си представите една картина. Да си представите себе си, каквито наистина искате да бъдете. Не каквито някой друг иска да бъдете, а това, което самите вие желаете за себе си. Вижте своя образ как стои пред вас под светлината. Вижте израза на спокойна увереност на лицето на вашия образ. Забележете здравото му стройно тяло. Забележете колко спокоен и свободен е вашият образ. Ще спра да говоря за две минути, докато вие давате на образа си всичките качества и свойства, които искате да притежава.

ПАУЗА 120 СЕКУНДИ

Сега погледнете за последен път своя образ. Това сте вие. Това е истинската ви същност. Това е човекът, в който се превръщате. Приближете се до своя образ. Сега влезте в него. Слейте тялото си с него. Вашето най-добро „АЗ“ сега е жива част от вас. Все по-силно с всеки изминал ден.

Отсега нататък ще бъдете все повече онази личност, която наистина искате да бъдете. Ще бъдете релаксирани и спокойни. Независимо какво става около вас, вие ще се справите спокойно и като проявявате чувствителност. И ще се чувствате добре. Ще имате цялата енергия, която можете да използвате всеки ден. Ще ви бъде много лесно да контролирате напълно всяка сфера от своя живот. Лесно ще разсейвате страховете, тревогите, съмненията и смущенията. Вие напълно контролирате живота си. И това е така.

Сега огледайте за последен път своята стая. Можете да се върнете тук винаги, щом пожелаете. Можете да дойдете тук по какъвто и да е повод… да се молите… да се съветвате с висшия разум… да си поставяте цели… да медитирате… да творите… да учите… да разрешавате проблеми… да променяте своята представа за себе си. Няма граници за това, което ще правите в стаята си. Няма граници.

Току-що променихте състоянието на съзнанието си и навлязохте дълбоко в себе си, във вътрешното, заредено със сила и творчество място, което можете да използвате за практически и за духовни цели. Получихте това ценно средство, с което да усъвършенствате живота си. Използвайте го всеки ден и начертайте живота си такъв, какъвто искате да бъде. Само вие можете да изберете дали да го направите или не. Каквото и да решите да направите, можете да го направите. Ще имате абсолютен успех и ще му се радвате. Ще се радвате и на това, че всеки ден все повече ставате личността, която наистина искате да бъдете.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете десет пъти по-надълбоко, отколкото сега. Внушенията, които ви давам, тогава ще навлязат десет пъти по-надълбоко във всяко равнище на съзнанието ви.

След малко, когато се събуждате, ще се почувствате много спокойни и ще бъдете напълно освежени, жизнени, бодри и пълни с енергия и увереност. Ще се чувствате прекрасно. За да се събудите, трябва да броите с мен от 1 до 5 и на 5 да отворите очи, да се усетите релаксирани, освежени, бодри и в прекрасно настроение. Да се почувствате наистина добре. 1… 2… 3… 4… 5. Отворете очи, напълно будни, чувствате се добре, по-добре отпреди. И това е така!