Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (16) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

16. Контрол на теглото и храненето

Този запис ще предизвика у вас променено състояние на съзнанието и ще можете да контролирате храненето и килограмите си. Приемаме, че проблемът ви с теглото се дължи на неправилни хранителни навици и можем да ви помогнем да го решите само ако наистина искате да се храните правилно и теглото ви да бъде добре разпределено по цялото тяло. Имайте предвид обаче, че този запис не може да ви накара да направите нещо, което просто не искате. Ако искрено желаете да си изработите здравословен хранителен режим и да върнете теглото си в нормалните граници — само при това условие работете с този запис.

Едно предупреждение. Записът не е медицинска програма и няма такова предназначение. Той действа посредством самоконтрола, представата, която имаме за себе си, и баланса в хранителните навици. И ако проблемът с теглото се дължи на здравни причини, като например нарушени функции на щитовидната жлеза или други физически нарушения, използвайте този запис само ако лекуващият лекар не възразява. Отнесете медицинските си проблеми към лекарите. Използвайте записа само по предназначение — контрол на навиците.

В сценария има примерна диета. Тя е само илюстрация и може да не е най-подходящата за вас. Там, където в записа е представена диетата, можете да промените менюто според вашия режим, а ако трябва, се посъветвайте с лекаря си или с диетолог. Диетата в сценария на записа е направена с цел да бъде медицински приемлива за всички. На вас остава отговорността да определите собствената си диета и да я вмъкнете в този сценарий.

Може да ползвате записа самостоятелно и в комбинация с друг.

Ако слушате записа самостоятелно, пускайте си го поне веднъж на ден и следвайте инструкциите и внушенията, докато постигнете целта си по отношение теглото. Тогава може да спрете да го слушате и да поддържате постигнатото тегло.

Ако го използвате в комбинация със записа за определяне на цели и самоконтрол, единия ден слушайте единия запис, а на следващия ден — другия.

Във връзка със записа за определяне на целите трябва да си напишете програма за конкретната цел, като например: „Искам да следвам стриктна, здравословна диета, която ще ми позволи да сваля точно толкова килограми, колкото е добре за мен. След това ще поддържам подходящо здравословно тегло.“ Можете да го изразите с други думи, които според вас най-много подхождат на целта ви.

Сценарий на записа, посветен на храненето и теглото

Затворете очи и поемете дълбоко дъх, после издишайте до дъно, докато изпразните дробовете си. Изкарайте целия въздух от тях. Повторете действието. Просто се отпуснете и издишайте целия въздух. Направете го трети път, но сега задръжте дъх, след като сте напълнили дробовете си с чист, освежаващ и успокояващ въздух. Задръжте така. Не отваряйте очи. Издишайте полека и почувствайте как напълно се отпускате.

Сега искам да си представите, че цялото ви напрежение, скованост и всичките ви страхове и притеснения се оттичат от вас през темето. Оставете ги да се стекат по лицето и по шията, да потекат по раменете, гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата и да стигнат до пръстите на краката. Цялата ви напрегнатост, цялата скованост и всички ваши страхове и притеснения сега се отцеждат от върховете на пръстите на краката ви и вие все повече се отпускате.

Съсредоточете вниманието си върху пръстите на краката и ги оставете да се отпуснат изцяло. Всеки пръст е вцепенен и тежък. Сега позволете на това вцепенение да завладее стъпалата, глезените, прасците, коленете. Почувствайте го как се качва към бедрата, хълбоците, кръста и нахлува в гърдите ви. Почувствайте как дишате по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-релаксирано. Сега позволете на усещането за дълбока релаксация да се плъзне по раменете ви, по целите ръце, по китките и пръстите, а след това да се върне обратно към китките, по цялата дължина на ръцете и в раменете. То се разлива по шията, лицето, брадичката, бузите, ушите. Усетете как нахлува дълбоко в очите и клепачите ви. Клепачите ви са тежки и гладки. Влива се във веждите, потича по челото, отива към темето, слиза към врата ви.

Сега от пръстите на краката ви се надига нова тежка вълна. Два пъти по-тежка от първата. Представете си огромна тежест, окачена на всеки пръст от краката ви. Почувствайте тежестта и още повече се отпуснете. Дълбокото усещане за тежест навлиза в стъпалата, глезените, прасците, коленете, качва се по бедрата, хълбоците и талията. Навлиза в гърдите, релаксира сърцето, белите дробове, прави дишането ви по-дълбоко, по-равномерно и все по-релаксирано. Сега дълбокото усещане за тежест се влива в раменете си, прелива по цялата дължина на ръцете, в китките и пръстите. Връща се към пръстите, китките, тече по цялата дължина на ръцете към раменете и врата. Потича по лицето, очите, веждите, челото, темето, стича се по долната част на главата и отива към тила.

Нова тежка вълна се надига от темето ви. Два пъти по-тежка от предишната. Два пъти по-тежка. Представете си огромна тежест на самото ви теме, нещо приятно, вцепенено и тежко. Почувствайте как тежко вцепенение потича по лицето и очите ви, по шията и раменете, стича се по гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, влива се в прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Вие сте изцяло релаксирани, отпуснати и се чувствате удобно от темето до върха на пръстите на краката.

Сега искам да си представите, че гледате една черна дъска. Нарисувайте мислено един кръг на нея. В кръга ще написваме буквите от азбуката в обратен ред и след като напишете една буква, веднага я изтрийте и се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете в него буквата Я. Сега я изтрийте оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Просто продължете да релаксирате още по-дълбоко. Почувствайте как потъвате в стола, как умът и тялото ви се носят все по-навътре в релаксацията, все по-надълбоко с всяко вдишване.

Искам сега да си представите как гледате ясно, синьо пролетно небе. Един специален самолет изписва в това небе името ви с бели, пухкави, приличащи на облачета букви. Вижте как името ви се носи пухкаво, бяло, като облаче в ясното синьо небе. Сега го оставете да се разтвори. Нека вятърът разпилее името ви в синевата. Забравете за името си. Забравете дори, че имате име. Имената не са важни. Просто продължете да слушате гласа ми и се отпускайте все повече и повече.

Искам сега да си представите, че слагам на всяко от коленете ви по една тежка торба с пясък. Почувствайте как пясъкът притиска надолу коленете ви. Коленете ви стават по-тежки и повече се отпускат. В пясъка има вещество, което силно ви вцепенява, и сега цялото вцепенение се стича в коленете ви. Те се сковават още повече под тежестта на пясъка. А тежкото, вцепеняващо усещане се стича надолу по прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Всичко под коленете ви е сковано и още повече се вцепенява под тежестта на пясъка. Сега тежкото сковаващо усещане се надига към бедрата, нахлува в хълбоците, през талията навлиза в гърдите. Влива се в раменете ви, те се вцепеняват и натежават. Потича по цялата дължина на ръцете ви, по китките и пръстите. Връща се нагоре по цялата дължина на ръцете, към раменете и шията. Залива лицето, очите. Нахлува във веждите, челото, изкачва се към темето, слиза надолу към тила и врата.

Докато се носите плавно и леко, все по-дълбоко релаксирани с всяко вдишване, искам да съсредоточите вниманието си върху връхчето на носа си. Задръжте вниманието и същевременно се концентрирайте в моя глас. Все повече се отпускате, вече чувате само гласа ми. И докато държите вниманието си умерено съсредоточено върху връхчето на носа си, искам да си представите, че слагам на езика ви, в устата ви парченце шоколад. Не го преглъщате, то просто стои на езика ви. Усетете горчивия вкус на шоколада. Той е горчив и става все по-горчив, докато си стои там, топейки се на езика ви. Толкова е горчиво, че едва го понасяте. Вкусът му е ужасен. Отсега нататък ще бъдете напълно освободени от всякакво желание за шоколад или сладкиши. Ще бъдете напълно освободени от това желание, напълно освободени отсега нататък. Вземам горчивия шоколад от устата ви. Сега устата ви е чиста. Свежа и чиста. Вие се радвате, че отвратителният вкус е изчезнал от езика ви.

Искам сега да си представите, че стоите на най-горното стъпало на солидно дървено стълбище. Почувствайте килима под краката си. Той може да е какъвто искате на вид и цвят… измислете си го. Сега протегнете ръка и докоснете парапета. Почувствайте гладкото полирано дърво под пръстите си. Застанали сте само на десет стъпки над етажа под вас. Стълбището слиза с лека извивка към долния етаж. Ей сега ще заслизаме по стълбите. С всяка стъпка надолу вие оставяте тялото си да се отпусне още повече. Когато стигнете долния етаж, ще се озовете още по-надълбоко, отколкото сте били досега. Сега слезте една стъпка на деветото стъпало, леко и без усилие. Почувствайте как навлизате още по-надълбоко. Сега надолу към осмото стъпало, още по-надълбоко. Сега надолу към седмото… шестото… петото… четвъртото… третото… второто… първото. Вече сте на долния етаж. Пред вас има врата. Протегнете ръка и отворете вратата. От стаята през отворената врата избликва светлина. Влезте в стаята, в светлината през тази отворена врата. Сега сте в стаята, огледайте се. Това е вашата стая, тя може да бъде каквато искате. С каквато и да е големина, форма, цвят. Вътре може да има всичко, което поискате. Можете да прибавяте неща, да ги размествате, да ги пренареждате. Вътре може да има всякакви мебели, инсталации, картини, прозорци, килими или каквото искате, защото това е вашето място… вашето най-интимно скрито място и тук вие сте свободни. Свободни да творите, да бъдете това, което сте. Свободни сте да правите всичко, което искате, а светлината, която грее в тази стая, е вашата светлина. Почувствайте светлината навсякъде около вас как огрява красивите неща във вашата стая. Как грее върху вас. Почувствайте енергията в нея. Сега оставете тази светлина да се разлее из цялото ви тяло. Да влезе и в най-малката пора на кожата ви. Да ви изпълни докрай. Да изтласка всяко съмнение. Да изгони целия ви страх и напрежение. Тази светлина ви изпълва. Вие сте чисти и блестящи, сияете от ярката светлина в стаята ви.

Както стоите, облени в светлина, във вашата стая, искам да си представите една картина. Да си представите себе си, каквито наистина искате да бъдете. Не каквито някой друг иска да бъдете, а това, което самите вие искате да бъдете. Вижте своя образ как стои пред вас под светлината. Образът ви е строен, приятен, привлекателен, спокоен и освободен, облечен в добре прилягащи дрехи, които изглеждат чудесно на прекрасно оформеното ви тяло. Това сте вие. Това е истинската ви същност. Приближете се до своя образ. Сега влезте в него. Слейте тялото си с него. Вашето най-добро „АЗ“ сега е жива част от вас.

В този миг вие си давате обещание — обещавате си да станете своето истинско „АЗ“. Това обещание ще бъде с вас, все по-силно с всеки изминал ден. Отсега нататък ще бъдете все повече онази личност, която наистина искате да бъдете. Ще бъдете релаксирани и спокойни. Независимо какво става около вас, вие ще се справите спокойно, ангажирано, с чувство. И ще се чувствате добре. Ще имате цялата енергия на света, която можете да използвате всеки ден. Лесно ще се придържате към диетата си всеки ден, независимо къде сте и с какво се занимавате.

Сутринта ще изядете малка порция протеини, ще вземете малко плодове или плодов сок и филия препечен хляб без масло. На обяд ще изядете малка порция протеини с малко пресни плодове или зеленчуци. Вечерта ще изядете малко салата с лека заливка, малка порция протеини и половин чаша сварени зеленчуци без мазнина.

Винаги ще ядете много бавно и когато хапнете малко количество подходяща, здравословна храна, ще се чувствате добре, напълно заситени и задоволени само с малко количество подходяща храна. От това сега има нужда тялото ви и това ще искате вие. Няма да имате желание непрекъснато да похапвате нещо между храненията или след вечеря. Изобщо няма да имате желание за сладкиши, тестени или мазни храни от всякакъв вид. Това сега за вас е минало. Тялото ви няма нужда от тези неща и вие не ги искате. Защото сега създавате навика да храните правилно тялото си. И тялото ви се приспособява към този навик все повече и повече с всеки изминал ден. Докато стомахът ви продължи да се свива по малко всеки ден, ще се чувствате заситени и задоволени с все по-малко храна. И теглото ви ще продължи да намалява дори още по-бързо отпреди, толкова бързо и толкова лесно. Всеки ден ще ставате все по-стройни, по-здрави, по-привлекателни. И всеки ден ще се чувствате просто прекрасно.

Винаги, когато чуете гласа ми на този или на друг запис, ще навлизате още по-надълбоко, отколкото досега, и внушенията, които ви давам, ще навлизат още по-дълбоко и по-дълбоко в съзнанието ви. Защото сега се контролирате. И каквото и да решите да направите, вие го можете. Каквото и да си поставите за цел, можете да го постигнете и ще го постигнете. Ще имате абсолютен успех и ще му се радвате. Ще се радвате и на това, че всеки ден ставате все по-стройни и по-привлекателни. Ще се чувствате здрави и все повече ще бъдете наистина това, което сте.

Ще започна да броя от 10 до 1. Искам да броите на ум с мен. Мислете за всяко число и докато го изричам, позволете всяко число да ви отвежда още по-надълбоко. 10… 9… 8… 7… 6… 5… 4… 3… 2… 1. Сега сте дълбоко релаксирани. Можете да си дадете следващите внушения. Кажете на себе си думите точно така, както ги казвам аз.

„Искам винаги да бъда спокоен и релаксиран.“

„Искам да не ми се прияжда нищо между храненията и няма да ям между храненията.“

„Ще ям само в определени часове и дори тогава ще ям малки, балансирани порции от здравословни храни. Всички калории в храните, които ям, ще бъдат напълно употребени от тялото ми и няма да се складират като мазнини.“

„Строго ще пазя определената си диета. И това е така.“

Сега поемете дълбоко дъх и се отпуснете.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете десет пъти по-надълбоко, отколкото сега. Внушенията, които ви давам, тогава ще навлязат десет пъти по-надълбоко на всяко равнище на съзнанието ви.

След малко, когато се събуждате, ще се почувствате много спокойни, ще бъдете напълно освежени, жизнени, бодри, пълни с енергия и увереност. Ще се чувствате прекрасно. За да се събудите, трябва да броите с мен от 1 до 5 и на 5 да отворите очи, да се усетите релаксирани, освежени, бодри и в прекрасно настроение. Да бъдете наистина добре. 1… 2… 3… 4… 5.